Spor Yaralanmalarında Konservatif ve Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Yaralanmalarda izlenen tedavi yöntemleri nelerdir?
Yaralanma tedavilerinde mümkün olduğu kadar konservatif tedavi yöntemleri (cerrahi olmayan) tercih edilmektedir. Eğer; konservatif tedavi yöntemleri uygulanamıyorsa, yapılan değerlendirmelere göre cerrahi tedaviler de tercih edilebilmektedir.
Konservatif tedavi nedir?
Cerrahi tedavinin riskli olarak görüldüğü hasta gruplarında önerilmektedir. Klasik yöntem olan; diz üzeri alçı ile tedavi edilebilen hastalara, son zamanlarda walking boot (açı ayarlı borlar) da tavsiye edilmektedir. Hastaların takipleri esnasında; tendon uçlarının arasında olan mesafeyi tespit etmek için ultrosonografi ile görüntüleme istenir. Yeniden yırtık gelişmesi ve kaslarda güçsüzlük görülmesi gibi problemler çok görüldüğü için; yalnızca risk grubu yüksek olan ve kısmen yırtığı olan hastalarda tercih edilir.
Konservatif tedavi yöntemleri nelerdir?
Konservatif tedavi yöntemleri 4 başlık altında incelenmektedir.
- İnaktivite
Konservatif tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; vücudun kendi kendisini iyileştirmesi ve bu yeteneğini ortaya çıkarması için istirahat etmesidir. Bu duruma inaktivite adı verilir.
- İlaç tedavisi
İltihap alıcı ve ağrı önleyici ilaçlar çok sık kullanılan ilaçlardır.
- Fiziksel tedavi ajanları
Ultrasonografi, buz uygulaması, lazer uygulaması, elektriksel uyarılar ve benzeri yöntemler sakatlık ve yaralanmaların onarılmasında önemli rol oynamaktadır.
- Nutrisyonel destek
Doping kategorisinde bulunmayan; ama iyileşme ve onarım sürecini olumlu yönde etkileyen takviye besinler alınabilir.
Cerrahi tedavi yöntemleri nelerdir?
Konservatif tedavilerin yeterli olmayacağı yaralanmalar için cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Bu yöntemler; 5 başlık altında incelenmektedir.
- Debridman, eksizyon
Menisküs ya da glenoid labrum gibi hassas dokuların yırtılması sonucu, eğer; onarılamayacağı kanısına varılırsa, çıkarılması gerekmektedir. Bu operasyon ise debridman, eksizyon olarak adlandırılmaktadır.
- Redüksiyon, fiksasyon
Kırık oluşumlarında; kırık parçalar ilk olarak önce yerine oturtturulup, takiben ise birbirine tutturulmaktadır. Bu operasyona; redüksiyon, fiksasyon adı verilmektedir.
- Cerrahi onarım
Yırtılan ya da kopan dokuların yeniden karşılıklı olarak erken dönemde onarılması işlemleri yapılmaktadır.
- Rekonstrüksiyon
Sakatlanmadan en az 1,5 ay sonra, hastanın halen kalıcı şikayetleri bulunuyorsa; ek tedavi yöntemleri ile ameliyat edilmesidir.
- Protez
Yaralanan bölgenin işlevi kaybedilmiş ya da sürdürülemiyorsa; yapay bir malzemenin yerleştirilerek ilgili fonksiyonun kazandırılmasıdır.
Spora yeniden dönüş süreci nasıldır?
Sahaya yeniden dönerken, hızlı karar vermemelisiniz. Burada önemli olan; kısa sürede, en güvenli şekilde dönüş yapmanızdır. Maça çıkmak konusunda karar verirken; en az 2 ila 3 kez tam kapasite antremana çıkmalı, antremana çıkma kararı verirken ise en az 3 ila 4 spor rehabilitasyonunda spora dair hareketler ile deneme yapmalısınız. Spor rehabilitasyonuna başlamak için ise doktorunuzun; eklem ve kas durumunuzu değerlendirmesi ve hiçbir sorun olmadığını onaylaması gerekmektedir.
Benzer Yazılar
Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.
Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.
“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.
Yaz aylarında spor yapmak için dışarıdaki açık mekanları seçiyorsanız; güneş ışınlarından çok etkilenmeyeceğiniz saat aralıklarını seçmelisiniz
Gangion kisti yumuşak doku lezyonu anlamına gelir ve iyi huyludur. Kemik yapısını birleştirmekte olan eklem kapsüllerinden ve bağlardan köken alır.
Yaralanma tedavilerinde mümkün olduğu kadar konservatif tedavi yöntemleri (cerrahi olmayan) tercih edilmektedir
Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.
Kalça ekleminde gelişen sorunların tedavisinde uygulanan bir cerrahi işleme kalça protezi denir. Kalça protezi kişiye özel hazırlanmaktadır
Daha çok ileri yaşlarda çok sık görülen ve eklem hareketlerini zorlaştırarak ağrı yapan hastalığa kireçlenme denir. Eklem bölgelerinde kemiklerin yapısının birleşim yerleri vardır. Birleşim yerlerinde eklemlerin hareketlenmesine yardımcı olan sıvıların çekilmesi ya da eklemlerde oluşan sorunlar sonucunda kireçlenme meydana gelir.