Stoma (Bağırsak Torbası) Nedir?

Stoma nedir?
Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir. Genel Cerrahi alanında en sık, bağırsaklar ile ostomi oluşturulur. Ostomiler, bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma (bağırsağın torbaya bağlanma) seviyesine göre isim alır.
Stoma neden uygulanır?
Normalde ağızdan tüketilen besinler sindirildikten sonra yararlı besin maddeleri emilerek kana karışır. Bu işlemden arta kalan gıda artıkları kalın bağırsağa geçer. Daha sonra makat yolu ile vücut dışına çıkar. Bazı rahatsızlıkların tedavisinde karın içinde bulunan bağırsakları karın cildine ağızlaştırmak gerekebilir. Böyle bir durumda sindirim işlevinden arta kalan gıda artıkları karın cildindeki bu ağızdan dışarı atılır. Stoma yerine yapıştırılan bir torba ile gıda artıkları toplanır.
Bağırsağın torbaya bağlanması nasıl olur?
Stomanın karın cildine açıldığı yere göre dışkının içeriği değişir. Stoma anüsten ne kadar uzak ise dışkı o derece suludur. Kalın bağırsağın sol tarafından açılan stomalarda dışkı katı iken ince bağırsak ve kalın bağırsağın sağ tarafından açılanlarda dışkı içeriği sıvıdır. Stomalar kalıcı ya da geçici olabilir. Hastalık bölgesi veya ameliyat sahasının dışkı pasajı ile temas etmemesi için geçici stoma açılır. Geçici stomalar genellikle minimal veya hiç bağırsak çıkartmadan kapatılabilir. Böylelikle bağırsak devamlılığı eski haline dönebilir. Hastalık tedavisi için yapılan işlemler dışkı kontrol mekanizmasını bozar ise hastaların kalıcı stomaya ihtiyacı olur. Makatın dışkı kontrolünü sağlayan kasların çalışması bozulduğunda ya da hastalık sebebi ile çıkarılması gerektiği durumlarda kalıcı stoma açılması gerekir.
Stoma oluşturulmasında dikkat edilmesi gerekenler
Stoma oluşturulması sonrası erken ve geç dönemde pek çok istenmeyen etkiler görülebilir. Komplikasyonların ve istenmeyen sonuçların önlenebilmesi hastanın hayat kalitesini bozmamak için pek çok aşamada önlemler almak gerekir.
Benzer Yazılar
Safra kesesi açlık esnasında karaciğerin oluşturduğu safra sıvısını biriktiren ve vücuda besin girdiğinde kasılarak sahip olduğu safrayı boşaltarak sindirime yardımcı olan bir organdır. Kan şekerinin düzenlenmesini destekler.
Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.
Aort Damarında Genişleme Olan Hastanın Böbreği Yer Değiştirilerek Kurtarıldı
Safra, karaciğerimizin altında bulunan ve armuta benzeyen bir sindirim organıdır. Safra kesesinin rolü, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır.
Özafagus manometrisi, yemek borusu içine yerleştirilen özel kateter yardımı ile gerçekleştirilir. Amaç; yemek borusu kaslarının yutma esnasında kasılmaların gücünü, sıklığını ve işlevini değerlendirmektir.
Oğluna Böbreğini Vermek İstedi Kanser Olduğunu Öğrendi!
Eşine böbrek vermek için İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran Adem Kuğu(47) At Nalı böbrek olduğunu öğrendi. 25 yıllık çift nakil ile tekrar hayata tutundu. Operasyon Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan tarafından başarılı ile gerçekleşti.