Stres Ekokardiyografi İle Kalp Krizi Riskinizi Öğrenebilirsiniz

Stres Ekokardiyografi Nedir?
Egzersiz uygulamaları ya da kalbin atımını hızlandıracak ilaçlar ile yapılan ekokardiyografi görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem; kalp boşluklarının genişliğini, duvar hareketlerinin bozukluklarını ve kalp kasının kasılma fonksiyonlarını saptayarak, koroner arter hastalığının tanısına yardımcı olmaktadır.
Bütün bunların yanı sıra; tetkik esnasında, diğer kapak hastalıklarının, kalp zarı iltihaplarının, aort damar yırtılmalarının ve kalpte meydana gelen aşırı kalınlaşma ile görülen kardiyomiyopati gibi göğüste ağrıya ve nefes darlığına yol açabilecek durumların ayırt edilmesi sağlanıyor.
Stres Ekokardiyografi Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?
Kalıcı kalp pili uygulamasında, elektrokardiyografide (EKG’de) miyokard enfarktüsü bulgusu saptanıldığında, sol karıncıkta kalınlaşma, elektrokardiyografide (EKG’de) özel durumların gözlemlenmesi ile kalp rahatsızlıklarının diğer yöntemlerle karşılaştırılması kolay olmadığında yapılmaktadır.
Stres Ekokardiyografi Uygulamasında Amaç Nedir?
- Kalp kasında kanlanma bozukluğunu ve seviyesini belirlemek için; kalp krizlerinden ve damarlara yapılan girişimsel uygulamalardan sonra risk düzeyinin belirlenmesi
- Kalp ameliyatları haricinde; cerrahi girişim uygulanacak hastanın, kalp sağlığı riskinin değerlendirilmesi
amaçları ile uygulanmaktadır.
Kısaca; kalbin kasılma kapasitesinin gözlemlenmesi, yetersizlik bulgularının araştırılması, kapak hastalıklarında cerrahi girişimin gerekliliği kararına yardımcı olabilmek için bu uygulamaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Test Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Bu test, ortalama 4-6 saat kadar açlık gerektirir. Bunun yanı sıra; 6 saat boyunca ise sigara içilmemiş ve kafein içerikli içecek (kahve, kola, çikolata vb.) tüketimi yapılmamış olması gerekir.
- Hasta, 24 saat öncesi itibariyle kullanıyor olduğu bazı ilaçları kesmelidir. Bunun uyarısını testi isteyen doktorunuz yapacaktır. Doktorunuzun almanıza izin verdiği ilaçları, test saatinden 3-4 saat önce az miktarda su ile yutabilirsiniz.
- Şeker düzenleyici ilaçlar yemek yenilemeyeceği için alınmamalıdır. Ancak test bittikten sonra yemek yenilebilir.
Peki, Bu Uygulama Nasıl Yapılır?
- Göğüse elektrotlar takılır ve damar yolu açılır. Göğüsün belli noktalarından kayıt alınmasıyla ve alınan kayıtların kaydedilmesiyle tamamlanan bu testin yaklaşık süresi 1 saattir.
- İlaçlı uygulama ya da egzersiz testi alternatiflerinden biri belirlenir. Buna göre; egzersiz ve toparlanma olmak üzere iki evrenin analizi kaydedilir. Burada amaç; kalbin ritmi ve basıncının izlenmesiyle EKG kayıtlarının alınmasıdır.
- Testin uygulanması esnasında kalp çok hızlı ve kuvvetli atar. Bu durum; çarpıntı olarak nitelendirilse de bir sakıncası yoktur ve gayet normaldir. Bir başka sizi korkutabilecek durum ise ilaçlı testlerin belirtileridir. Yapılan dobutamin uygulaması ile yanaklarda sıcaklık hissiyatı, kızarıklık, saçın derisinde karıncalanma hissi gibi oluşabilir. Korkulması gereken bir durum yoktur.
- Test esnasında; göğüste, kol ve çene bölgelerinde ağrı hissedildiğinde, baş dönmesi ve göz kararması yaşanıldığında ve nefes darlığı gibi durumlarda hemen doktora haber verilmelidir.
- Hasta, testten sonra yarım saat kadar dinlenme odasında gözetim altında bekletilmelidir.
- Test neticesinde; alınan kayıtlara göre yapılan değerlendirmeler doktor tarafından hastaya anlatılarak, kendisine yazılı rapor olarak teslim edilir.
Benzer Yazılar
Şeker hastalığı, kan şekeri olarak da isimlendirilen kan şekerinin yüksek çıktığında görülen bir hastalıktır.
Mucize Gibi İyileşme Öyküsü: Kalp Nakli Olmadan Yaşayamazsın Dediler Doktoru Sayesinde Kalbi Kurtuldu
Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının korunması büyük önem taşıyor. Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle hem kalp hem de genel sağlığınızı korumanız mümkün.
Kalp kası hastalıkları, kalbin kas dokusunda meydana gelen rahatsızlıklardır.
Kalp yetmezliğinin 2 türü vardır. Daha doğrusu kalbin sağ ve sol tarafı vardır. İkisi ayrı ayrı görevlere sahiptir. Kalbin sağ tarafı vücuttan gelen kirli kanı akciğerlere gönderir.
Fiziksel aktiviteler ve hareketlilik kalp sağlığı için oldukça önemlidir.
Kalp Hastalıklarından Korunmak İçin 7 Altın Kural!
Normal değerlerinin üstünde olan kan basıncına hipertansiyon denir
Egzersiz uygulamaları ya da kalbin atımını hızlandıracak ilaçlar ile yapılan ekokardiyografi görüntüleme yöntemidir