Su ve Besinler ile Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar nelerdir?
Su ve besinler tüketim aşamasına kadar hijyenine dikkat edilmediği takdirde zararlı duruma gelebilmektedir. Böylelikle hayatımızı etkileyebilecek önemli tehlikelere yol açabilmektedir. Özellikle hava ısısının yüksek olduğu yaz aylarında, tuvalet koşulları iyi olmayan evlerde su ve besinlerden bulaşabilecek hastalıkların sıklığı daha fazla görülmüştür. Dışkı ve idrardan bulaşan hastalıklar kişinin vücuduna yerleşerek enfeksiyon hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu nedenlerle bulaşan hastalıklar şöyle sıralanabilir:
- İshal
- Tifo
- Kolera
- Bağırsak paraziti
İshal
İshalde bulaş fekal oral yolla (ağız yoluyla) ve kontamine (yiyecek-su) ile olmaktadır. Sıcak havalar da enfeksiyon oluşturan virüs ve bakteriler besinlerde kolay ve hızlı bir şekilde üreyerek ishale yol açar. Yine yaz aylarında artan su ihtiyacı nedeni ile kontamine suların veya iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularının içilmesi, bu sularla bulaşık yıkanması, kontamine sularla yıkanan meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle, sıcak ortamda beklemiş gıdaların tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar ağız yoluyla alınarak insanların bağırsaklarına ulaşır. Bunların yanı sıra çocukların deniz ve havuzlarda yuttukları mikroplu sular da ishale yol açar.
Tifo
Tifo, kirli sular veya enfekte bir kişi ile doğrudan temas ile bulaşabilmektedir. Tifonun sık görüldüğü yerlerde kirli su içme nedenli olduğu görülmüştür. Buna nazaran seyahat sırasında da bulaşabilir. Tifo hastalığı olan kişilerin tuvalet kullanımının ardından ellerini dikkatli temizlemeleri gerekir. Bu temizlik süreci sağlanmadığında diğer kişilere de bulaşma riskini arttırırlar.
Kolera
Kolera bu bakteriyi taşıyan hastaların dışkısı ile yayılmaktadır. Dışkının yiyecek ve içeceklere bulaşması ile bulaş yayılır. Temiz su kaynakları olmayan ülkelerde görülmektedir.
Bağırsak paraziti
Bağırsak parazitleri yaygın görülürler. Kirli sulardan, iyi yıkanmayan sebzeden ve yeterince pişmeyen etlerden bulaşabilirler.
Bu hastalıklardan korunma yöntemleri nelerdir?
Kişisel temizliğe dikkat edilmeli. Özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanması gerekmektedir.
Meyve ve sebzelerin temizliğine dikkat edilmeli, iyice yıkanmalı.
Tüketilen suların temizliğinden emin olunması gerekir.
Yaz aylarında açık havada satılan yiyeceklerin temizliğinden emin olunmalıdır.
Alınan gıdalar güvenilir olmalıdır.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme teşvik edilmeli.
Benzer Yazılar
u nedenle koronavirüsler, astım ataklarına neden olabilir.
Koronavirüsün alerji hastalıklarının üzerindeki etkisi nasıldır?
Astımlı ve alerjik çocukların, bu temizlikten etkilenmemesi için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Antiseptik maddeler, enfeksiyonun önüne geçmek için cilt üstüne ya da mukoza tabakasına uygulanan antimikrobiyal kimyasallardır.
Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?
Hipokrat’ın dediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun”