Su ve Besinler ile Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar nelerdir?
Su ve besinler tüketim aşamasına kadar hijyenine dikkat edilmediği takdirde zararlı duruma gelebilmektedir. Böylelikle hayatımızı etkileyebilecek önemli tehlikelere yol açabilmektedir. Özellikle hava ısısının yüksek olduğu yaz aylarında, tuvalet koşulları iyi olmayan evlerde su ve besinlerden bulaşabilecek hastalıkların sıklığı daha fazla görülmüştür. Dışkı ve idrardan bulaşan hastalıklar kişinin vücuduna yerleşerek enfeksiyon hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu nedenlerle bulaşan hastalıklar şöyle sıralanabilir:
- İshal
- Tifo
- Kolera
- Bağırsak paraziti
İshal
İshalde bulaş fekal oral yolla (ağız yoluyla) ve kontamine (yiyecek-su) ile olmaktadır. Sıcak havalar da enfeksiyon oluşturan virüs ve bakteriler besinlerde kolay ve hızlı bir şekilde üreyerek ishale yol açar. Yine yaz aylarında artan su ihtiyacı nedeni ile kontamine suların veya iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularının içilmesi, bu sularla bulaşık yıkanması, kontamine sularla yıkanan meyve ve sebzelerin tüketilmesiyle, sıcak ortamda beklemiş gıdaların tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar ağız yoluyla alınarak insanların bağırsaklarına ulaşır. Bunların yanı sıra çocukların deniz ve havuzlarda yuttukları mikroplu sular da ishale yol açar.
Tifo
Tifo, kirli sular veya enfekte bir kişi ile doğrudan temas ile bulaşabilmektedir. Tifonun sık görüldüğü yerlerde kirli su içme nedenli olduğu görülmüştür. Buna nazaran seyahat sırasında da bulaşabilir. Tifo hastalığı olan kişilerin tuvalet kullanımının ardından ellerini dikkatli temizlemeleri gerekir. Bu temizlik süreci sağlanmadığında diğer kişilere de bulaşma riskini arttırırlar.
Kolera
Kolera bu bakteriyi taşıyan hastaların dışkısı ile yayılmaktadır. Dışkının yiyecek ve içeceklere bulaşması ile bulaş yayılır. Temiz su kaynakları olmayan ülkelerde görülmektedir.
Bağırsak paraziti
Bağırsak parazitleri yaygın görülürler. Kirli sulardan, iyi yıkanmayan sebzeden ve yeterince pişmeyen etlerden bulaşabilirler.
Bu hastalıklardan korunma yöntemleri nelerdir?
Kişisel temizliğe dikkat edilmeli. Özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanması gerekmektedir.
Meyve ve sebzelerin temizliğine dikkat edilmeli, iyice yıkanmalı.
Tüketilen suların temizliğinden emin olunması gerekir.
Yaz aylarında açık havada satılan yiyeceklerin temizliğinden emin olunmalıdır.
Alınan gıdalar güvenilir olmalıdır.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme teşvik edilmeli.
Benzer Yazılar
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir.
Bir de hamileliğiniz içerisinde bulunduğumuz bu döneme denk geldiyse, normalden biraz daha zorlanacaksınız demektir.
Egzama gibi cilt rahatsızlığı olan kişilerde; eller sık sık yıkandıkça, kuruma ve çatlamalar meydana gelebilmektedir.
Ülkemizde de 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlanan günde tek tablet rejimi, hastaların tedaviye uyumunu arttıran önemli bir gelişme olmuştur.
Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir.
Koronavirüs ile mücadelede aşılama tüm hız ile devam ediyor. Peki, hangi aşı daha etkili? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, açıklamalarda bulundu.
Beta enfeksiyonuna, beta hemolitik streptococcus pyogenes isimli bakteri neden olur. Halk arasında “beta” olarak kısaltılmıştır. Bilinenin aksine; bu enfeksiyonun oluşum nedeni virüs değil, bakteridir. Tek nedeni vardır, o da streptococcus pyogenes bakterisidir.
Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?