Testiste Varis Oluşumu
Testiste Varis Oluşumu
Testislerde yer alan toplardamarların genişlemesi sonucu oluşmaktadır.
Varikosel Belirtileri
Varikosel belirtileri, hastalığın tanısı ve tedavisi için oldukça önemlidir. Varikosel testis üzerinde;
- Şişlik
- Kabarıklık
- Testiste ağrı şeklinde kendini gösterir.
Damarlardaki genişleme, belli bir zaman sonra gözle görülecek belirginlikte bacaklarda görülerek varis gibi bir şekil alabilir. Testislerde şişliğin yanı sıra az da olsa testislerin küçülmesi bazı hastalarda görülebilir.
Varikoselin Nedeni
Nedeni belli olmamakla beraber, toplumumuzda çocuğu olan ve yetişkin bireylerde % 15-20 oranında görülmektedir. Kısırlık sebebi ile gelen erkeklerde % 30-40 oranında izlenmektedir. Çocuğu olan ve tekrar çocuk sahibi olmak için başvuranlarda ise, % 60 olabilmektedir.
- Sol tarafta yer alan testisin sağ taraftakine göre biraz daha aşağıda olması durumu
- Testisin sol bölümündeki toplardamarın sağ bölüme göre uzun seyretmesi görülme nedenleri arasındadır.
Varikosel Kimlerde Görülmekte
Varikoselin risk grupları şöyledir;
- Aşırı kilolu kişiler
- Karın içi basıncını arttıran yüksek ağırlıklı spor yapan kişiler
- Sürekli kabızlık yaşayan kişiler
- Astımı olan kişiler
- Varis hastalığı olan kişilerde daha sık görülebilmektedir.
Varikosele İyi Gelen Besinler
Beslenmenin tedavi ile bir ilgilisi olmamakla birlikte, kabızlık sorunu yaşayan kişiler değerlendirilebilir.
Varikosel Sertleşmeye Engel Midir?
Testisin iki önemli fonksiyonu vardır. Vaksiyonel, sperm ve hormon üretmekte olan testisin fonksiyonlarında bozukluk yaratabilir. İlerleyen dönemlerde hem testis boyutlarında hem de erkeklik hormonunun üretiminde azalma olabilmektedir. Bu da cinsel isteğin kaybına neden olabilir.
Varikoselin Tedavisi
Sperm hareketinin tam olarak kayıp olmadığı, çok fazla sperm kaybı yaşamadığı belirlenen ve şekil bozukluğu en az seviyede bulunan hastalar için antioksidan ajanlar verilebilmektedir. Fakat, teşhis konulduktan sonra ve kısırlık yaşamakta olan hastalara ameliyat önerilmektedir.
Benzer Yazılar
Mesane tümörleri iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrılabilir. Kötü huylu tümörler kanser hücrelerini taşımakla beraber; çoğunlukla görünen bir tümör olabiliyor.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon, böbreküstü bezlerinde üretilen oldukça önemli bir hormondur. Vücuda birçok faydası olan ve ilaçlara da katılan kortizon, fazla kullanıldığında veya üretildiğinde ise pek çok ciddi hastalığa sebep olabilir.
Sünnetsiz erkek çocuklarında, sünnetli olanlara göre 10 kat daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülmektedir.
Sünnet; pipinin uç kısmını saran, prepisyum ismi verilen sünnet derisinin belli bir şekil ve uzunlukta cerrahi yol ile kesilerek ilgili bölgeden alınması ve pipinin uç kısmının açılması işlemidir.
İdrar birikirken mesane elastik olduğundan genişlemeye başlar, bu sayede
Belirtileri, büyüme oranı ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kişiler büyüme başladığı halde bu büyümenin farkında olmayabilirler.
Prostat ameliyatları sonrasında idrar kaçırma olayları olasıdır. Prostat tedavilerinde önemli olan hücrenin kanserli olup olmadığı veya bu tedavi boyunca uygulanan tedavilerdir.
Prostat hastalığı genellikle ilerleyen yaşlarda idrar yollarında görülen, idrar kesesinin alt kısmında mesane çıkışanda bulunan idrar kanalının etrafına..
15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü: Peki, Nedir Bu Prostat Kanseri?
İktidarsızlık; penisin, cinsel birlikteliği sağlayacak kadar yeterince sertleşememesi durumudur.