Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Tilt Testi Nedir?

Tilt Testi Nedir?

Tilt testi nedir?

Bilincin kısa süreli olarak kaybolmasına bayılma denir. Bayılma hayati tehlikesi olan bir hastalığın habercisi olabileceği gibi aşırı sıcak, terleme, stres gibi birçok farklı sebebi olabilir. Bayılma, kan basıncının çok düşük olması ve kalbin yeri kadar oksijeni beyne ulaştıramadığı durumlarda ortaya çıkıyor.

Tilt testi bayılmanın sebeplerini belirlemek için gerçekleştirilen bir yöntemdir. Diğer bayılma sebeplerinden ayırt edicidir. Damarlardaki genişlemeyle birlikte kan basıncının aniden düşmesi ve buna bağlı olarak gelişen bayılmalar hakkında bilgi verir. Beyne giden kan akışının durmasıyla oluşan bayılmalara vazovagal bayılma denir. Tilt testi de vazovagal bayılmayı ortaya çıkarmak amacıyla yapılır.

Tilt testi nasıl yapılıyor?

Tilt testinde hasta hareketli bir masaya yatırılıyor. Baş kısmı kaldırılabilen bu hareketli masaya yatırılan hasta, emniyet kemerleri ile güvenliği sağlandıktan sonra ölçümlere başlanıyor. Öncelikle yatar pozisyondaki hastanın kan basıncı ve kalp hızı ölçülüyor. Ardından masanın baş kısmı 60-80 dereceye kadar kaldırılıyor. Hasta bu şekilde 40-45 dakika boyunca, her 5 dakikada bir nabzı ve tansiyonuna bakılarak izleniyor. Tilt testi uygulanırken hasta genellikle kan basıncının ani düşmesi sebebiyle bayılıyor ve masanın normal hale getirilmesinin ardından kan basıncı ve bilinç yeniden normale dönüyor.

Tilt testine girecek hastaya sabah aç karnına loş bir odada uygulanır. Sırt üstü yatar pozisyonda, hastanın ayaklarını dayayabildiği, düşmenin engellenmesi için deri kemerlerle bağlanarak güvenliğin sağlandığı hareketli bir masa aracılığıyla gerçekleştirilir. Deri kemerler hastanın göğüs, diz ve bacak kısımlarından bağlanır.

Ortalama 45 dakika süren test boyunca hastaların kan basıncı, nabzı 5 dakika aralıklarla ölçülür. Hastanın herhangi bir şikayeti olması durumunda ölçümler daha sık yapılır. Test sonucunda hasta da herhangi bir gelişme olmayan hastalarda test olumsuz sonuçlanır. Test aşamasında bayılan hasta hemen yatar pozisyona getirilir ve test sonucu olumlu kabul edilir.

Tilt testi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 Testin uygulandığı oda oluşabilecek bir acil durumda her türlü müdahalenin yapılabilmesine uygun olmalıdır.  Test sırasında hastanın bayılması durumu söz konusu olduğu için, kemerlerle masaya bağlanır ve bayılma gerçekleştiğinde düşmesi engellenir.

Benzer Yazılar

Tilt Testi Nedir?
Tilt Testi Nedir?

Bilincin kısa süreli olarak kaybolmasına bayılma denir.

Devamı

Sıcak Havalarda Kalbe Dikkat!
Sıcak Havalarda Kalbe Dikkat!

Hava çok sıcak olduğunda vücudumuzu soğutmak için terleriz, bu nedenle her zamankinden daha fazla sıvı kaybederiz.

Devamı

“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”
“Güneş Yanıkları Çocuklarda Cilt Kanseri Riskini Arttırır”

Güneş yanıkları çocuklarda dahi, cilt kanseri riskini arttırır, bu nedenle güneşte her 2 saatte bir güneş kremini tekrar sürünüz.

Devamı

Doğumsal Kalp Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?
Doğumsal Kalp Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?

Anne karnındaki bebeğin organları; gebeliğin ilk 8 haftasında gelişirken, doğumsal kalp hastalıkları da bu süreçte ortaya çıkar.

Devamı

Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!
Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!

Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan

Devamı

Miniklerin Kalbini Koruyun
Miniklerin Kalbini Koruyun

Kalp hastalıkları, her ne kadar ileri yaş hastalığı olarak bilinse de çocuklarda da kulak arkası edilmeyecek kadar fazladır.

Devamı

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

Grip Aşısı Kalp Krizi Riskini Azaltıyor!
Grip Aşısı Kalp Krizi Riskini Azaltıyor!

Grip aşısı gribe yakalanma riskini azaltarak grip olsak da hastalığı hafif geçirmemize olanak sağlar.

Devamı