Topuk Kanı Taraması Nedir?
Topuk kanı taraması nedir?
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir. Esas amaç; bazı hastalıkların ortaya çıkmasından ve kalıcı hasarlara neden olmasından önce erken tanı almasını sağlamaktır. Toplumda oldukça sık görülen; fakat muayene ile tespit edilemeyen, erken tanı ve tedavinin birtakım ölüm ya da sakatlanmaların önüne geçebileceği bu hastalıklar, topuk kanı taraması ile tespit edilebilmektedir.
Topuk kanı neden alınır?
Akraba evliliklerinin çok fazla olmasından dolayı kalıtsal hastalıkların oranı bir o kadar yüksektir. Bundan ötürü yenidoğan bebeklere topuk kanı tarama testinde; fenilketonüri, hipotirodi, biotidinaz eksikliği ve kistik fibrozis gibi hastalıkların taraması da yapılmaktadır. Yapılma anı hastaneden taburculuk esnasında, ilk kontrol zamanı olan 3. ve 5. günler arasındadır Test, doğum yapılan tüm hastanelerde uygulanabilir.
Konjenital hipotiroidi (KHT) nedir?
Konjenital hipotiroidi, tiroid hormonu ile ilişkili doğumsal bir hastalıktır. Tiroid hormonunun eksikliği durumunda ortaya çıkar. Görülmesindeki en yaygın sebep; akraba evlilikleri olup, bu riski artırır.
Konjenital hipotiroidi (KHT) tedavisi nasıldır?
Konjenital hipotiroidinin tanısında Endokrinoloji uzmanları görev alır. Erken tanı alan çocukların tedavisi oldukça kolay, maliyetsiz ve etkilidir. Tiroid hormonuna etki eden farklı ilaçlar da mevcut olmakla beraber, maliyeti tercih edilen ilaca ve doza göre değişiklik gösterecektir.
Topuk kanı sonuçları nasıl öğrenilir?
Laboratuvar sonuçlarına göre yeniden topuk kanı alınması gerekiyor veya bebeğin sevki gerekiyorsa ailelere ulaşılarak bilgi verilmektedir. Topuk kanı sonuçları için size bir geri bildirim yapılmadı ise herhangi bir soruna rastlanılmamış demektir. Yetkililerin sizinle sağlıklı bir şekilde iletişime geçebilmesi için iletişim bilgilerinizi doğru bir şekilde beyan etmeniz büyük önem arz eder.
Topuk kanı neden yeniden istenir?
Taburculuktan önce alınan kan örneği ile ortaya çıkarılamamış hastalık belirtilerinin saptanması, doğumdan sonraki ilk haftada aile hekiminiz ya da doğum yaptığınız hastane tarafından ikinci bir kan örneğinin alınması gerekir. Bunun yanında, bebeğinizden uygun zamanda ve gereken kadar kan alınamadı ise veya bebeğinizin değerlerinden herhangi birinin yüksek olması halinde; sonucun doğrulanabilmesi için kan örneğinin yeniden verilmesi gerekebilir.
Benzer Yazılar
Yenidoğan bebeklerin yaklaşık olarak yüzde 5’inde yapısal anomalilere rastlanmaktadır.
Yenidoğan bebeklerde görülen saç dökülmesi çiçeği burnunda birçok ebeveyni endişelendirir.
Düzenli yapılan tetkikler sayesinde pek çok önlenebilir hastalık tespit edilerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabiliyor.
Yeni doğan bebeğin topuğundan alınan birkaç damla kan, doğumsal hastalıkların araştırılmasına yardımcı olur. Bu test topuk kanı taraması olarak bilinir.
Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.
Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.
Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.
Yeni doğmuş olan bebeklerde meydana gelen bu durum bazı zamanlarda fark edilemiyor. Bebeğinizi uzattığınızda boynu sabit olarak eğri duruyorsa ve düzelmiyorsa eğrilik mevcut demektir.