Tüp Bebek ve Tedavi Aşamaları Süreci
1. Ön görüşme
Anne ve baba adaylarının, tedaviye başlayacakları ya da başlamayı düşündükleri doktoruyla yaptığı ilk görüşmedir. Bu görüşmeyle, çiftin; geçmiş deneyimleri, tüp bebek yaptırmaya nasıl karar verdiklerinin süreci, daha önce yapılan test ve tahliller üzerine konuşulur.
2. Muayene ve testler
Görüşme sonrasında; doktor, anne adayını muayene ederek her iki eşten de birtakım başlangıç testlerinin yaptırılmasını ister. Bu testler; kadında yumurtalıkların ve rahmin durumu ile ilgili, erkekte ise sperm kapasitesi ve kalitesinin durumu ile ilgili fikir edinilmesine yardımcı olur.
3. Yumurta üretiminin artırılması
Tedavi için ön hazırlık yapıldıktan sonra; kadının adet döneminin 2. ya da 3. gününün gelmesi beklenir ve tüp bebek tedavisine başlanır. Bu süreçte; anne adayının 8 ila 10 gün arasında, doktorunun verdiği hormon iğnelerini kullanması gerekir.
4. Düzenli kontroller
Doktorun verdiği hormon iğneleri ile gelişen folikül yapıları rutin kontroller ile gözlemlenerek, olması gereken sayıya ulaşılması takip edilir. Gerek görüldüğü zaman ek tedaviler ile folikül gelişimlerinin seviyesi indekslenir.
5. Çatlatma iğnesi
Yapılan hormon takviyesinden sonra; çatlatma iğnesi (HCG) kullanılarak, yumurtaların 34-46 saat içinde olgunlaşması sağlanır. Bu iğne yumurta toplama işlemi için uygun saatin belirlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle hemşirenizin anlattığı şekilde, planlanan saatte yaptırılması oldukça önemlidir.
6. Yumurta toplama (OPU)
Çatlama iğnesinin yapılmasını takiben 34-36 saat içinde olgunlaşan yumurtalar, ameliyathane ortamında toplanmaya başlanır. Bu işlem “OPU” olarak adlandırılır. Anestezi altında gerçekleştirildiği için ağrı hissedilmez.
7. Sperm alınması ve embriyo oluşturma
OPU işlemi ile aynı gün baba adayından da sperm örneği alınır. İşlemden en az 3 gün, en çok ise 5 gün önce cinsel kısıtlama yapması gereken baba adayı, belirtilen bu süreler boyunca asla boşalmamalıdır.
Gerekli görülebileceği durumlarda; sperm hücrelerinde yapılan genetik ayıklama ile var olan bozukluklar belirlenir ve bunların giderilmesi için bazı uygulamalar yapılır. Bunun sonucunda ayırt edilen sağlıklı spermler, mikroenjeksiyon ile anne adayının yumurtalarına enjekte edilir. Böylece embriyolar oluşturulmuş olur.
8. Embriyo takibi
Spermle döllenen yumurtalar embriyolara dönüşürler. Bu embriyolar; klinik ortamda kendilerine sağlanan anne rahmine benzer en yakın ortamda “embriyoskop” ile takip edilir ve sonunda en kaliteli olanları seçilir.
9. Embriyo transferi
Embriyo takibi esnasında gelişmiş ve en kaliteli olan embriyolardan bir tanesi seçilir. Seçilen bu embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesi sağlanır. Bu işlem sırasında anestezi verilmez. Yalnızca; anne adayının idrarını tutuyor olması gerekir. Bunun nedeni; idrar kesesinin rahme baskı yapması ve böylelikle kataterin rahim içerisinde daha rahat ilerlemesidir.
Transfer işleminden sonra; anne adayı, yarım saat gözetim altında tutulur ve taburcu edilir. Anne adayının bu dönemde bol sıvı tüketiyor olması ve yorucu işlerden kaçınıyor olması çok önemlidir.
Benzer Yazılar
Normal yolla bebekleri olmayan eşlerin, laboratuvar ortamında sperm ve yumurta
Behçet hastalığı; ağızda ve cinsel organlarda ağrılı yaralara, sivilce
Yüzün dolgunluk ve canlılık ihtiyacı duyduğu bölgelerine ince katmanlar şeklinde yağ verilmesi işlemine denir.
En bilinen ismi ile deviasyon; burun orta duvarının orta hattan kayması neticesinde yapmış olduğu burun tıkanıklığı durumudur.
Akut veya kronik hastalıklara sahip olan insanlar için oruç ibadeti sakıncalı olabilecekken kronik rahatsızlığı bulunan bazı bireyler yine de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sağlık takiplerini yapan hekimlerin ve diyetisyenlerin önerilerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir.
Kaşların kulağa en yakın olan bölgesinde yaşın ilerlemesine bağlı olarak düşme görülür.
Anne ve baba adaylarının, tedaviye başlayacakları ya da başlamayı düşündükleri doktoruyla yaptığı ilk görüşmedir.
Alışveriş bağımlılığı (onyomani); kişinin ihtiyacı olsun olmasın, bu durumun kendisini maddi anlamda zorlamasına rağmen satın alma dürtüsünü kontrol edememesidir.
Kadınlarda fizik güzelliğinin en önemli unsurlarından biri olan bacaklar; çok kalın, çok ince ya da çarpık olduklarında özgüven