Üreme Organlarına Ait Enfeksiyonların Kısırlıkla İlişkisi

Üreme organlarında görülen enfeksiyonlar nelerdir?
Mantar ve parazitler, kadınlarda vajinal enfeksiyonlara neden oluyor. Mantar enfeksiyonlarına daha çok uzun süre kullanılan antibiyotiklerden sonra; özellikle şeker hastalarında ve gebelik dönemlerinde rastlanıyor. Bu enfeksiyonlar; vajinanın doğal alanını bozarak, sperm hücrelerinin canlı kalma süresini azaltıyor ve spermlere tutundukları için hareketliliklerini bozuyor.
Bu enfeksiyonlar tedavi edilebilirler mi?
Mantarların neden oldukları enfeksiyonlar, mantar önleyici ilaçlar ile kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedirler. Bakterlerin neden olduğu enfeksiyon çeşitleri de, mantar enfeksiyonlarındaki gibi sperm hücrelerinin hareketliliğini kısırlar ve döllenmeye engel olur. Bu durum düşük yapma olasılığını artırır. Bu nedenlerden dolayı tüp bebek tedavi sürecine geçilmeden önce çiftlerin kısa bir dönem antibiyotik tedavisine alınması gerekir.
Kadın bireylerde, cinsel yol ile yayılan ve kısırlığa neden olan bir başka enfeksiyon türü ise klamidyadır. Klamidya enfeksiyonu; sarı renkli akıntı olup, kokusuzdur. Cinsel birliktelik esnasında hissettirdiği ağrı ile kendisini belli edebildiği gibi hiçbir bulgu vermeyedebilir.
Üreme organlarında görülebilecek enfeksiyonlar belirti vermeyebileceği için düzenli kontroller çok önemli…
Kadınların genital sistemleri, cinsel birliktelik ile yayılan enfeksiyonlara karşı daima direnç gösterirler. Ama; genital organların kalın barsak ile komşu olmaları; burada oluşan bakterilerin vajinaya da yayılmasına sebep olur. Yine genital sistemin idrar yolları ile komşu olmaları bu bölgede oluşacak bakterilerin mesaneye sıçramasını kolaylaştırır.
Normal durumda; vajinanın savunma yapısı, genital bölgede bakterilerin enfeksiyon oluşturmasını engeller; ama kadınların regl dönemlerinde meydana gelen kanamanın içerdiği protein nedeniyle bakterilerin çoğalmasına uygun bir ortam oluşacağı için kadınların üreme organlarındaki enfeksiyon en çok adet dönemlerinde görülür. Üreme organlarında görülebilecek enfeksiyonlar genellikle çok bir bulgu vermezler. Bu nedenle düzenli aralıklarla yaptırılacak kontrollerin önemi büyüktür. Kontrol muayenelerinde vajinadan alınan örnekler, klinik ortamda incelenerek enfeksiyon varlığı tespit edilir. Buna göre de antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bu enfeksiyonlardan korunmak için neler yapılmalıdır?
Alınacak bazı küçük önlemler ile de vücut hijyeni sağlanabilir. İç çamaşırlarında pamuksu yapı tercih edilmeli ve dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Böylelikle enfeksiyonlardan da korunmak mümkündür. Bir nokta vardır ki asla unutulmamalıdır; herhangi bir enfeksiyonun saptanması durumunda yalnızca kadın değil, eşleri de tedavi olmalıdır.
Benzer Yazılar
Uzmanı Uyardı: İftar Sofralarında Bu Konuları Konuşmaktan Kaçının!
“Farenjit ve boğaz reflüsü bu dönemde en sık karşılaşılan rahatsızlıklar”
Okula uyum süreci sandığınızdan daha hassas!
Tüp bebek denemesi yapan anne ve baba adayları, gebelik sağlanamadığı
Kısırlık sorunu, günümüzde pek çok bireyde rastlanan önemli bir sağlık sorunudur
Şeker hastalığı, pankreasın istenilen kadar insülin direnci üretememesi
Bacaklarımızdaki toplardamarların uzamış, genişlemiş, kıvrılmanmış, kapakçıkları yetersiz hale gelmesine varis denir.
Sürekli Deprem Oluyor Kaygısı Yaşamak Normal Mi?
Kalp yetmezliğinin 2 türü vardır. Daha doğrusu kalbin sağ ve sol tarafı vardır. İkisi ayrı ayrı görevlere sahiptir. Kalbin sağ tarafı vücuttan gelen kirli kanı akciğerlere gönderir.