Vücutta Görülen Ödemlere Dikkat

Ödem Nedir?
Vücutta yer alan bazı dokularda normal olmayan sıvı birikimine ödem denir. Cilt altında sıvı birikimi olabilmektedir. Özellikle akciğerlerde ya da bacaklarda ödem birikebilmektedir.
Ödemin Belirtileri
Bacaklardaki ve ayak bileklerindeki oluşan şişlikler periferik ödemdir. Vücuttaki değişen pozisyonlarda şişkinlik artabilmekte ya da azalabilmektedir. Şişkin olan bölgede cilt sıkı ve çok parlak görülmektedir. Bu bölgeye parmak ile baskı uygulandığında, bir girinti oluşmaktadır. Bu duruma periferik ödem denilmektedir.
Akciğerler ile bağlantılı oluşan ödem türüne pulmoner ödemdir. Uzman doktor tarafından muayene sırasında kollar ve bacaklarda sıvı tutulumu ya da şişlikler olduğuna dair belirgin bir kanıt olmamaktadır. Bu durumun sebebi sıvının akciğerlerde birikmesidir. Nefes nefese kalmak, düz yatarken solunum güçlüğü, nefes darlığı belirtilerindendir.
Ödemin Nedenleri
Vücutta oluşan aşırı sıvı dokuların şişmesine neden olmaktadır. Çevresindeki dokulara sızılan sıvılar vardır. Bunlar, bazı faktörler sonucunda oluşabilmektedir. Ödemin nedenleri arasında oldukça fazla kuvvet ya da basıncın kan damarlarının içinde olması, kan damarının dışarısında bulunan bir kuvvet sıvının içerisinden çekilmesine neden olmaktadır.
Ödemin Teşhisi Nasıl Olur?
Uzman bir doktor tarafından hastanın hikayesi dinlenerek ayrıntılı bir muayene gerekmektedir. Buna bağlı olarak çeşitli tahlil ve tetkikler yapılmaktadır. Bunlar karın ultrasonu, göğüs röntgeni, bacak ultasonu, karaciğer fonksiyonu ile ilgili olan kan testleri, idrar tahlilleri, böbrek ve karaciğerin değerlendirilmesi. Bir veya her iki bacağın ani şişmesi ciddi bir tıbbi problemin belirtisi olabilir. Bu durumda hemen bir uzman doktora başvurulmalıdır. Ödemin oluşumunda altta yatan nedenin araştırılmasının önemli olduğunu ve tedavinin de özellikle ödeme neden olan durumun tespitinde ilk hedef olduğunu anlamak önemlidir.
Benzer Yazılar
Soğuk kış günleri, genel sağlığımızın yanı sıra cildimizi de olumsuz yönde etkilemektedir.
Kış mevsimi, cilt kuruluğunun özellikle görüldüğü ve artış gösterdiği dönemdir.
Dökülmenin tipi ve nedeni belirlenerek saç dökülmesinde tedavi planlanır.
Kronik bir hastalık olan sedef hastalığı bulaşıcı olmamakla birlikte sıklıkla dirseklerde, saçlarda, el veya ayaklarda ve dizlerde pullu ve kırmızı renkte görülebilmektedir.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis oldukça önemlidir.
Deride artan yağ salgısından sonra oluşan iltihaplanmaya ergenlik sivilcesi denir.
Terlemek, insan doğasında oldukça normal bir şeydir, fizyolojik bir durumdur. Ancak bazı durumlarda; eller, ayaklar veya koltuk altları terleyerek kişileri rahatsız etmektedir.
Uyuz Salgını: Sebebi Hayvanlar Değil, Alışveriş!
Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları ve Zührevi Hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir.