Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?
Vücuttan gaz çıkarmak önlenebilen bir davranış mıdır?
Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.
Vücuttaki gaz nedir?
Vücuttaki gazlar genellikle; nitrojen metan, oksijen, hidrojen ve karbondioksit gazlarından oluşmaktadır. Vücutta gaz, birçok farklı sebepten dolayı meydana gelebilir. Tüketilen yiyecek ve içecekler, bunların sindirilme aşaması ve de bağırsakta bakteri oluşumu vücutta gazın en büyük nedenlerindendir. Gaz çoğunlukla; yiyecek veya içecek tüketirken hava yutma veya bu yiyeceklerin sindirimi esnasında oluşur. İçeride biriken gaz, kişiyi rahatsız edeceği veya da sancıya ve karında şişkinliğe yol açabileceği için vücuttan atılması gerekmektedir. Bu gaz çıkışının yolları ise, geğirme ve yellenmedir.
İnsan neden gaz çıkarır?
- Hava yutma: Gaz çıkarmanın en büyük nedenleri arasında; hava yutmak vardır. Her insan; yemek yerken, bir şeyler içerken, nefes alırken veya uyurken bir miktar hava yutar.
- Yiyeceklerin sindirilmesi: Yediğimiz yiyeceklerin, vücudumuzda bir sindirilme aşaması olur. Tükettiğimiz yiyecekler mide asidinin salgılanması ile küçük parçalara ayrılır. Bu parçalanma sırasında da bir gaz oluşumu meydana gelir.
- Çeşitli sağlık sorunları varlığı: Özellikle; mide ve sindirim sistemi üzerinde görülen bazı hastalıkların varlığı, gaz çıkarmayı tetikleyebilmektedir. Bu hastalıklar; kabızlık, hazımsızlık, bağırsak hastalıkları veya çölyak hastalığı olabilir.
Gaz çıkarma şikayeti fazlaysa neler yapılabilir?
Gaz çıkarma, belli oranda normal kabul edilir ancak kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek boyutta ise bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu durumda ilk etapta aşağıdaki maddeleri deneyerek, geçmemesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurmanız en sağlıklısıdır.
- Gaz çıkarmanızı tetikleyen yiyeceklerin tüketimini sınırlandırın. Bu yiyecekler genellikle; karnabahar, kuru fasulye, brokoli, enginar, lahana, mercimek ve kuşkonmazdır. Bu yiyecekler aslında, sağlığımız için oldukça değerli yiyeceklerdir ancak gaz çıkarma probleminiz çoksa, tüketimini sınırlandırabilirsiniz.
- Asitli ve mayalı içecekleri tüketmeyin.
- Süt ve süt ürünleri, vücutta gaz oluşumunu tetikleyebileceği için tüketimi sınırlandırılabilir.
- Yiyecekleri küçük parçalan halinde ısırarak tüketin.
- Bol egzersiz yapın. Siz ne kadar çok egzersiz yaparsanız, bağırsak sisteminiz de o kadar hızlı ve sağlıklı çalışır. Böylelikle, vücutta gaz birikimi meydana gelmez.
- Düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa hekiminize başvurun ve şikayetlerinizden bahsedin.
Benzer Yazılar
Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.
Sindirim sistemi; ağızdan başlar ve makata kadar devam eder.
Hastalarda daha çok on gündür tuvalete çıkamıyorum kabız oldum düşüncesi gelir.
Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.
18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.
Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.
Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda