Whipple Ameliyatı Nedir?

Whipple ameliyatı nedir?
Whipple ameliyatı, pankreas kanseri türlerinde kullanılan hayat kurtarıcı bir yöntemdir. Pankreas başı kanseri, 12 parmak bağırsağı kanseri, safra yolları tümörlerinde son derece başarılı sonuçlar elde edilir. Hastanın pankreas ya da bahsedilen periampuller alan bölge tümörleri ve hangi evresini yaşadığı testler sonucunda ortaya çıktıktan sonra uzman hekimlerinde yapacağı kontroller sonucunda eğer hasta uygunsa cerrahi işlemler uygulanır. Whipple ameliyatı birbirine yakın olup aynı zamanda ilişkili olan 3 farklı organda meydana gelir ve yayılım gösteren tümör varlıkları için ideal bir yöntemdir.
Whipple ameliyatı kaç saat sürer?
Pankreas ve 12 parmak bağırsağının oluştuğu alanda sadece bu organlar değil, ince bağırsak, safra kesesinin çıkarılması sebebi ile ameliyat süresi değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle 5 ile 8 saat arasında değişiklik gösterebilir. Bu sürelerin değişimlerini tümörün yayılımı değiştirebilmektedir.
Whipple ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
Whipple ameliyatı sonrasında bakım ve beslenme önem taşımaktadır. Beslenme yağ ve proteini az bir şekilde devam eder. Ameliyattan sonra alınan her gıdaya dikkat edilmelidir. Besin değeri yüksek olmalı ve ağır, yağlı besinlerden kaçınılmalıdır. Alkol tüketimi durdurulmalıdır. Besinlerin sindirimini kolaylaştırmak için 5-6 öğün arası gıda tüketilmelidir. Yemekler haricinde günde 8 bardak su tüketilmelidir. Doktor tarafından önerilen beslenme aksatılmamalı, vitaminlerde tüketilmelidir. Ameliyat sonrasında ishal görünmesi besin emiliminin olmamasından kaynaklıdır. Ameliyattan sonra mide bulantısını engellemek için yemekten 1 saat öncesi kadarı ile alım gerekir.
Whipple ameliyatı sonrası bakım nasıl olmalıdır?
Ameliyat sonrasında hekim onaylı verilen ilaçların kullanımı düzenli olarak yapılmalıdır. Enzimleri düzenleyici ilaçlar ileri düzeyde önemlidir. İlacın dozları hekimin verdiği seviyede olmalıdır. Ameliyat sonrası ilk iki yılda; 3 ayda bir yapılmalıdır. Sonrasında 6 ayda bir düzenli takip yapılabilir. İlaç kullanımları haricinde stresten uzak durulmalı. Sigara tüketilmemelidir.
Whipple ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Ameliyat sonrası 7 ile 10 gün arasında hastanede kalınabilir. İyileşme süreci hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ameliyat sonrası bakımların düzenli olarak yapılması gerekir. 8 ile 12 hafta arasında ağır kaldırılmamalıdır. Kontrollere düzenli olarak gidilmelidir. Kontroller boyunca herhangi bir aksilik olmadığı durumda normal yaşama dönülebilir.
Benzer Yazılar
Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.
Bazı guatrların yapısal ve ya işlevsel bozuklukların tedavisini gerçekleştirmek için yapılan tiroid bezinin cerrahi olarak çıkartılması işlemine guatr ameliyatı denir.
Kolon (kalın bağırsak) ve rektumdan (makat) köken alan kanserlere, kolorektal kanser denilmektedir. Kolorektal kanserler ülkemizde en sık görülen 3. kanser türüdür.
Pankreas, karaciğer ve safra kesesinde meydana gelen iyi ve kötü huylu hastalıkların
Obez insanlarda çok yüksek oranda sağlıksız vücut yağ yüzdesi vardır.
Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır.
Kıl kökü iltihabı; foliküler ünite olarak adlandırdığımız kıl ve yağ bezlerinden oluşan ünitenin; bakteri, mantar, parazit ya da virüs gibi birtakım etkenler ile enfekte olması anlamına gelir.
Omuz rahatsızlıkları kendisini omuz ağrıları ile belli eder.