Yiyecekleri Yaz Aylarında Nasıl Saklamalıyız?
Sıcaklarının etkisini günden güne arttırdığı bu günlerde, besinlerimizi en sağlıklı şekilde nasıl saklarız? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı!
Yaz aylarında; buzdolabının çok doldurulmamasında ve iç sıcaklığının 0 ile -4 derece arasında olması, derin dondurucunun ise -18 derece olmasında fayda vardır. Yiyecekleri yanımızda taşıyacaksak da bozulmalarına engel olan termos çantaların kullanılması ve cam kapların tercih edilmesi kişi sağlığı için oldukça önemlidir.
Saklarken Bu Maddelere Dikkat!
- Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklamalı ve 3 gün içinde tüketmelisiniz. Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur.
- Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
- Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir.
- Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.
- Yumurtayı dolaba yıkamadan koyun. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka vardır ve bu tabaka yıkandığında kaybolur. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebilir.
- Çözülmüş olan bir yiyeceği tekrar dondurmamanız gerekmektedir.
- Tahıl, baklagiller ve kuru besinler kuru ve serin ortamda saklanmalıdır.
Sebze, Meyve ve Etler Nasıl Saklanmalı?
- Meyve ve sebzeleri yiyeceğiniz zaman yıkamak en sağlıklısıdır.
- Sebze ve meyveler buzdolabında ayrı raflarda olmalıdır, birbirlerine değdiklerinde çabuk bozulurlar.
- Sarımsak, soğan, domates, patates, avokado, muz, elma, kavun gibi besinler oda sıcaklığında saklanmalıdır.
- Alışveriş yaparken en son etleri satın alın.
- Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklayın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın.
- Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Eğer dondurmayacaksanız, tavuğu kullanma tarihinden önce tüketmelisiniz.
- Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
- Et, tavuk ve balık ayrı paketlerde ya da kaplarda saklanmalı; bir-iki gün içinde tüketilmeyecekse yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır.
Benzer Yazılar
Hastalıkları hafif atlatmanın en önemli yolu, doğal savaşçımız olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmek!
Eğer ki Ramazan ayını fazla kilolarınız ile tamamlamışsanız, sizler için metabolik hızı artırmaya yardımcı olacak bir detoks programı uygulayabilirsiniz.
Yılbaşı menüsünün olmazsa olmazı hindi! Hindinin faydaları!
Dünyada önlenebilir ölümler sırasında ikinci sırada bulunan obezite yaşamı tüm yönleriyle etkisi altına alan bir hastalıktır
Ginseng bitkisi; geleneksel Çin tıbbında yüzyıllar boyunca şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.
Çocukları Vegan Beslemek Sağlık Açısından Doğru Mu?
Koronavirüs salgını gündemdeyken, oruç tutmak riskli mi?
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Sağlıklı beslenme, kadınlarda en sık görülen meme kanseri görülme olasılığını da düşürüyor!