Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Yiyecekleri Yaz Aylarında Nasıl Saklamalıyız?

Yiyecekleri Yaz Aylarında Nasıl Saklamalıyız?

Sıcaklarının etkisini günden güne arttırdığı bu günlerde, besinlerimizi en sağlıklı şekilde nasıl saklarız? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı!

Yaz aylarında; buzdolabının çok doldurulmamasında ve iç sıcaklığının 0 ile -4 derece arasında olması, derin dondurucunun ise -18 derece olmasında fayda vardır. Yiyecekleri yanımızda taşıyacaksak da bozulmalarına engel olan termos çantaların kullanılması ve cam kapların tercih edilmesi kişi sağlığı için oldukça önemlidir.

Saklarken Bu Maddelere Dikkat!

  • Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklamalı ve 3 gün içinde tüketmelisiniz. Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur.
  • Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
  • Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir.
  • Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.
  • Yumurtayı dolaba yıkamadan koyun. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka vardır ve bu tabaka yıkandığında kaybolur. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebilir.
  • Çözülmüş olan bir yiyeceği tekrar dondurmamanız gerekmektedir.
  • Tahıl, baklagiller ve kuru besinler kuru ve serin ortamda saklanmalıdır.

Sebze, Meyve ve Etler Nasıl Saklanmalı?

  • Meyve ve sebzeleri yiyeceğiniz zaman yıkamak en sağlıklısıdır.
  • Sebze ve meyveler buzdolabında ayrı raflarda olmalıdır, birbirlerine değdiklerinde çabuk bozulurlar.
  • Sarımsak, soğan, domates, patates, avokado, muz, elma, kavun gibi besinler oda sıcaklığında saklanmalıdır.
  • Alışveriş yaparken en son etleri satın alın.
  • Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklayın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın.
  • Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
  • Eğer dondurmayacaksanız, tavuğu kullanma tarihinden önce tüketmelisiniz.
  • Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
  • Et, tavuk ve balık ayrı paketlerde ya da kaplarda saklanmalı; bir-iki gün içinde tüketilmeyecekse yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır.

Benzer Yazılar

Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri
Polikistik Over Sendromunda Beslenme Önerileri

Polikistik Over Sendorumu, üreme çağında olan yaklaşık her dört kadından birini etkileyen ve çok sık görülen kadın endokrin bozukluklarından biridir.

Devamı

Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!
Kolesterol Hakkında En Çok Merak Edilenler!

Kolesterol ile alakalı duyduğumuz doğru veya yanlış birçok bilgi var. Peki bunlardan hangileri doğru?

Devamı

Çocukları Vegan Beslemek Sağlık Açısından Doğru Mu?
Çocukları Vegan Beslemek Sağlık Açısından Doğru Mu?

Çocukları Vegan Beslemek Sağlık Açısından Doğru Mu?

Devamı

Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?
Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?

Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?

Devamı

Bağışıklık Güçlendirici Beslenme Reçetesi!
Bağışıklık Güçlendirici Beslenme Reçetesi!

Bağışıklık Güçlendirici Beslenme Reçetesi!

Devamı

Egzersiz Yapanların Mutlaka Tüketmesi Gereken Besinler!
Egzersiz Yapanların Mutlaka Tüketmesi Gereken Besinler!

Vücudunuzu doğru şekilde besleyerek, vücudunuzun ihtiyaçlarını daha iyi şekilde karşılayabilir ve yaptığınız egzersizden daha etkili şekilde yararlanabilirsiniz.

Devamı

Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!
Sağlıklı Beslen Meme Kanseri Riskini Düşür!

Sağlıklı beslenme, kadınlarda en sık görülen meme kanseri görülme olasılığını da düşürüyor!

Devamı

Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?
Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?

Amino asitler vücudumuzda protein yapımı, hormon üretimi gibi yaşamsal süreçler için gereklidir.

Devamı

Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?
Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?

Ketojenik diyet vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklidir. Vücut enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar.

Devamı

Aralıklı Oruç Diyeti ile Zayıflama Yöntemi!
Aralıklı Oruç Diyeti ile Zayıflama Yöntemi!

Aralıklı Oruç Diyeti ile Zayıflama Yöntemi!

Devamı