Yiyecekleri Yaz Aylarında Nasıl Saklamalıyız?
Sıcaklarının etkisini günden güne arttırdığı bu günlerde, besinlerimizi en sağlıklı şekilde nasıl saklarız? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı!
Yaz aylarında; buzdolabının çok doldurulmamasında ve iç sıcaklığının 0 ile -4 derece arasında olması, derin dondurucunun ise -18 derece olmasında fayda vardır. Yiyecekleri yanımızda taşıyacaksak da bozulmalarına engel olan termos çantaların kullanılması ve cam kapların tercih edilmesi kişi sağlığı için oldukça önemlidir.
Saklarken Bu Maddelere Dikkat!
- Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklamalı ve 3 gün içinde tüketmelisiniz. Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur.
- Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
- Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir.
- Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.
- Yumurtayı dolaba yıkamadan koyun. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka vardır ve bu tabaka yıkandığında kaybolur. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebilir.
- Çözülmüş olan bir yiyeceği tekrar dondurmamanız gerekmektedir.
- Tahıl, baklagiller ve kuru besinler kuru ve serin ortamda saklanmalıdır.
Sebze, Meyve ve Etler Nasıl Saklanmalı?
- Meyve ve sebzeleri yiyeceğiniz zaman yıkamak en sağlıklısıdır.
- Sebze ve meyveler buzdolabında ayrı raflarda olmalıdır, birbirlerine değdiklerinde çabuk bozulurlar.
- Sarımsak, soğan, domates, patates, avokado, muz, elma, kavun gibi besinler oda sıcaklığında saklanmalıdır.
- Alışveriş yaparken en son etleri satın alın.
- Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklayın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın.
- Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Eğer dondurmayacaksanız, tavuğu kullanma tarihinden önce tüketmelisiniz.
- Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
- Et, tavuk ve balık ayrı paketlerde ya da kaplarda saklanmalı; bir-iki gün içinde tüketilmeyecekse yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır.
Benzer Yazılar
İlk besin olan anne sütünden sonra, süt ve süt ürünleri tüm dünya genelinde temel besin gruplarından biri olarak kabul ediliyor.
Herhangi bir yemeği el ile yediğimizde aslında hastalıklara büyük bir kapı açıyoruz.
Susamışlık hissiniz varsa bilmelisiniz ki vücudunuz bu histen çok daha önce susuz kalmaya başlamıştır.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, diyet yapanların farkında olmadan en sık yaptığı hataları açıkladı.
Ramazan ayı ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazladır. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içme
Hastalık beyinin kasları kontrol etme kabiliyetini etkileyen ve gelişmekte olan bölümündeki hasardan kaynaklanmaktadır. Beyin felcine maruz kalmış birçok insan çeşitli sağlık sorunları yaşamaktadır: