Yüksek Tansiyon İç Organlara Zarar Veriyor!

Yüksek tansiyonun zararları nelerdir?
Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir. Tansiyonun daima yüksek olması, bazı hastalıkların habercisi de olabilir.
Kanın, damarlara fazla baskı yapmasıyla oluşan yüksek tansiyon; bu baskının şiddetine göre; kalp, beyin, göz ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir. Yüksek kan basıncının sürekli devam etmesi halinde; kalbin yorulmasına bağlı olarak genişleme görülür. Meydana gelen bu genişleme ise kalp kapaklarının kan sızdırmasına sebep olur. En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar.
Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir. Yapılan araştırmalar ile uzun süre bu tansiyon değerlerine sahip olan kişilerin kalp ve damar rahatsızlıklarına daha çok yakalandıkları ve hayat sürelerinin diğer kişilere göre daha kısa olduğu saptanılmıştır.
Yüksek tansiyon rahatsızlığı, organlardan en çok beyini etkiler. Beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık ile beyin kanaması yaşanması, yüksek tansiyonun tetiklediği en önemli rahatsızlıklardandır. Böbrekler ise kan akışı ile direk alakalı olduğu için; diğer iç organlara göre daha çok etkilenmektedir. Kişinin yüksek tansiyon şikayeti varsa böbrek yetmezliği rahatsızlığının da görülmesi oldukça yüksektir.
Yüksek tansiyon; insanın böbreklerini ve kalbini zaman geçtikte yıpratır. Aynı zamanda; tedavi edilmediği süre boyunca gözleri de yorar. Gözün (retinanın) arka kısmında kalan damarlara zarar verebilir ve gözlerde geçici olmayan, kalıcı sağlık problemlerinin oluşmasına yol açabilir.
Sonuç olarak; yüksek tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan birçok hastalığın gelişmesi söz konusudur. Bu hastalıklar kişinin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyerek, ömürlerini kısaltır. Yüksek tansiyon rahatsızlığının neden olacağı daha ciddi sonuçlar ile karşılaşmamak için daima bir uzman kontrolünde olmalısınız.
Benzer Yazılar
Vücudumuzda iki adet böbreğimiz vardır. Her biri yaklaşık 11 cm büyüklüğünde ve yaklaşık 125 gram ağırlığındadır.
Yaz aylarında böbrek yetmezliği riski artıyor!
Dönemimizin en sinsi rahatsızlıklarından biri olan ve herhangi bir belirti seyretmeden ortaya çıkan böbrek yetmezliği hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir.
Türkiye’de organ bekleyen kişi sayısı kadavra nakillerinin yetersizliği nedeniyle gün geçtikçe artıyor
Toplumumuzda sıkça ve her yaşta görülebilen böbrek iltihabı nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir, önleyebilir mi? Böbrek enfeksiyonuna dair merak ettiğiniz tüm soruları sizler için yanıtladık.
Böbrek; tansiyonu düzenleyen ve kandaki alyuvar sayısının dengede olmasını sağlayan,
Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Prostat kanseri; erkeklerde en çok görülen kanser çeşididir.
Her 7 Kişiden Birinde Kronik Böbrek Hastalığı Var! (Dünya Böbrek Günü)