Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Yumurta dondurma işlemi nedir? Kimler için uygundur?
Kadınların yumurtalıklarından ultrasonografinin desteğiyle toplanan yumurtaların veya kadın üreme hücrelerinin laboratuvarda “kriyoprotektan” olarak isimlendirilen maddeler ile etkileşiminin ardından yavaş ya da hızlı dondurma işlemi görerek -196 derecede saklanması sürecini ifade eder. Kanser tedavisi, çikolata kisti ve kanser cerrahisi gibi ameliyatlardan önce veya yumurta rezervinin azaldığı vakalarda 3 uzman doktorun onayladığı sağlık kurulu raporu ile yumurta dondurma işlemi yaptırmak mümkün olmaktadır.
Kanser tedavisi sürecinde kemoterapi ve radyoterapi gibi işlemler; üreme fonksiyonlarının kaybına yol açabileceğinden yumurta dondurma işlemi ile bebek sahibi olabilme şansı korunabilmektedir. Özellikle, genç yaşta kansere yakalanan kadınların göreceği kanser tedavisinin öncesinde uygulanan bu yöntem ile yumurtaları korunabilmektedir. Bunun yanında; henüz çocuk sahibi olmayı düşünmeyen ancak yaşından dolayı üretkenliğini kaybetme riski bulunan kadınlar da ilerde çocuk sahibi olabilme potansiyelini devam ettirebilmek için bu işlemi tercih edebilmektedir.
Yumurta dondurma işlemi için en uygun yaş nedir?
Kadının ailesinde erken yaşta menopoz ve yumurta rezervinin azalması gibi durumlar mevcut ise yaşı ne olursa olsun muayeneden geçmelidir. Eğer, uygun görülürse yapılacak değerlendirme sonrasında yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Bu riskler söz konusu değilse, 35 yaş sonrası yaptırılacak düzenli muayeneler ile yumurtalıklar incelenir ve bu incelemelerde yumurta dondurma işlemi düşünülebilir. Her kadının 35 yaş sonrasında rezervi ve yumurta kalitesi düşebileceğinden dolayı bu yaştan sonra özellikle dikkat edilmeli ve kontrollerin sıklığı artırılmalıdır.
Yumurta dondurma işleminin avantajları nelerdir?
Yumurta dondurma işleminin bizlere sunduğu en önemli avantaj; yaş ilerlemiş olsa da kişiye anne olabilme şansını sunabilmesidir. Regl dönemi itibariyle ortalama 10 gün süren bir ilaç tedavisi ile başlayan yumurta dondurma işlemi; kişinin kendisine göre dozunun ayarlandığı ilaçların karın bölgesinden yapılan küçük iğnelerin uygulanmasıyla başlar ve devam eder. Bu iğneler küçük insülin iğnelerine benzer ve kişi kendisi de uygulayabilir. İlaca devam edilirken 10 gün boyunca yumurtaların büyümesi de ultrasonografi yardımıyla izlenir. Belli bir büyüklüğe ulaşan yumurtalar çatlama iğnesinin uygulanmasıyla yaklaşık 36 saat sonra genel anestezi altında toplanır. Bu yumurtalar -196 derecede, özel tanklarda muhafaza edilir. Saklama süresi 1 yılı aşacak olursa eğer, yumurtaları alınan ve dondurulan kişiden yeniden imzalı dilekçeyle onay alınır. Bu sürenin 5 yılı aşması halinde ise yumurtaları koruyan tüp bebek merkezi ve sağlık bakanlığına özel bir dilekçe verilir.
Benzer Yazılar
Rahimde bulunan genellikle iyi huylu halde seyir eden miyom; kadınlarda yaygın olarak sık görülüyor.
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.
Bu yöntem genellikle 1 yıl gibi bir süredir korunmasız ilişkiye rağmen, gebeliğin gerçekleşmemesi neticesinde tercih edilen bir uygulamadır.
Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar.
Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.
Yumurtalık kistlerinin bazıları minimaldir ve belirtilere sebep olmazlar. Bazıları ise kendi kendine geçer.
Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.