Yumurtalık Kisti
Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kistlerinin bazıları minimaldir ve belirtilere sebep olmazlar. Bazıları ise kendi kendine geçer.
Bu kistler ilişki esnasında veya kanama gibi durumlarda ağrıya neden olabilirler. Bu kistleri iyi ve kötü huylu olarak ayırabiliriz. Genellikle görülen kistler iyi huylu olarak belirti verir. Görülen kistler belirti vermeyebilir. Doktor tarafından detaylı rutin kontroller ile fark edilebilirler.
Belirtileri sıralamak gerekirse şu şekilde maddeleyebiliriz;
Adet düzensizlikleri,
Karın veya kasık ağısı,
Karında şişlik,
Sindirim sistemi bozuklukları,
İdrar yolu şikâyetleri
Yumurtalık Kisti Sebepleri Nelerdir?
Yumurtalık kistlerinin en önemli sebeplerinden biri hormonsal düzensizliktir. Çok fazla radyasyona maruz kalmak kist oluşumuna neden olabilir.
Yumurtalık Tanısı Nasıl Konur?
Ultrason ile tanı konulur. Kistlerin genel durumuna bakıldığında ise ultrasonu çekilen hastanın yaşına, kistin şekline ve hassaslığına bakılır.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kasık ağrıları, iştah kaybı ve mide bulantısı gibi sorunlar yumurtalık kanseri belirtileri arasında görülür. Bu gibi durumlarda doktora başvurulması gerekir.
Yumurtalık Kisti Çeşitleri?
İşlevsel Kistler: Doğurganlık döneminde sıklıkla görülen kistlerdir.
Folikül Kistler: Foliküllerin büyümesiyle ortaya çıkar. Adet döneminden sonra kendiliğinden kayıp olabilirler. Bunun içinde doğum kontrol hapı önerilir.
Corpus Luteum Kistleri: Bu kistlerde adet gecikmesi oluşur. 8-10 cm boyutlara çıkabilirler. Folikül kistler gibi doğum kontrol hapı tedavisi uygulanabilir ama bu kistlerde kaybolma süresi uzayabilir.
Endometrioma: Over dokusunda biriken içi kahverengi kanla birikmiş olan kist oluşumudur.
Polikistik Over Hastalığı: Uzun süren yumurtlama dönemi ile alakalı bir kist durumudur. Gelişimlerinin durması ile yumurtalıklarda kist oluşumu başlar.
Dermoid Kist: Teratom kisti olarak adlandırabileceğimiz kist türüdür.
Kistadenom: Yumurtalıkları dış bölgeden saran iyi huylu tümör oluşumudur.
Yumurtalık Kisti Tedavileri?
Kistler herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa bu kistler kısa bir süre izlenir. Olumsuz etkilemeyen bu kistler 1-2 ayda 1-2 ayda kendiliğinden geçer. Fakat büyük ve rahatsızlık veren seviyedeki kistlerde doktorunuz hormon veya ameliyat tedavisi uygulamayı önerebilir.
Yumurtalık Kisti Nüks Eder Mi?
Kistler tedavi edildikten sonraki 6 aylık süreçte takip edilir. Kötü huylu riskler tekrar edebilir. Ama iyi huyluysa nüksetme oranı çok düşüktür.
Benzer Yazılar
Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.
Yaz aylarında hamilelerde; sıcak basmaları, alerjik problemler, bulantı ve kusmalarda artış, halsizlik, uykusuzluk, nefes darlığı gibi problemler artar.
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!
Jinekolojik Kanserler Tedavi Edilmezse Risklere Yol Açabilir
Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.
Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.
Hamilelik; 37 ila 40 hafta arasında değişiklik gösteren bir süreçtir.
Döllenen yumurtanın yerleştiği, büyüdüğü ve doğum zamanına kadar gelişmesini sağlayan organa rahim denir.
Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı...
Doğuma Hazırlık: Yeni Annelerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler