Zatürre Aşısı Yaptırmalı Mısınız?
Dünya Sağlık Örgütü her yıl dünya genelinde zatürre hastalığı (Akciğer enfeksiyonu/Pnömoni) ile mücadeleye dikkat çekmek amacıyla 12 Kasım Dünya Zatürre günü olarak kutlanmaktadır. Zatürrenin en gündem konularından biri olan zatürre aşısını İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Servet Öztürk sizler için anlattı.
Zatürre bulguları aşağıda özetle;
Öksürük (balgam yeşilimsi, sarı renkte veya kanlı olabileceği gibi özellikle virütik zatürrelerde kuru öksürükte olabilir)
-
Yüksek ateş,
-
Göğüs ağrıları (öksürükle artan)
-
İştah kaybı, halsizlik ve yorgunluk,
-
Yaygın kas-eklem ağrıları
-
Bilinç kaybı (özellikle yaşlı ve çocuklarda).
Zatürre hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşması ile ortaya çıkabileceği gibi hasta kişiden sağlam kişilere yakın temas sonucu bulaşması ile meydana gelebilir. Hasta kişilerden öksürük, aksırık ya da konuşma sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla bulaş gerçekleşebilir. Hastalıktan korunmanın en ucuz ve etkin yolu hasta olan kişilerle teması azaltmak mümkünse kesmektir.
Zatürre özellikle 5 yaş altı çocukların, 65 yaş üstü bireylerin ve kronik hastalığı olan kişiler için hastaneye/yoğun bakıma yatış ve ölüm nedenleri arasındadır. Bu nedenle bu riskli gruplarda aşılanma oldukça önemlidir. Zatürre ülkemizde enfeksiyonlara bağlı ölümlerde birinci sıradadır.
Zatürre aşısı hangi risk gruplarına yapılmalıdır?
-
5 yaş altı çocuklar
-
65 yaş üstü bireyler
-
Doğuştan dalak olmayanlar veya dalağı ameliyat ile alınanlar
-
Kronik Kalp hastaları
-
Kronik Karaciğer hastaları
-
Kronik Böbrek hastaları
-
Sigara içenler
-
Alkolikler
-
Kulak içi implant kullananlar
-
KOAH ve astım hastaları
-
HİV enfeksiyonu olanlar
-
Bağışıklık sistemi düşürücü ilaç kullananlar
-
Kanser hastaları
Yukarıda belirtilen risk grubundaki hastalarda Grip (influenza aşısının da yapılmasının faydalı olduğu unutulmamalıdır. Akdeniz diyeti ile beslenin, kalabalık kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun, erişkin yaş aşılamaları için Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanından danışmanlık alın. Unutulmamalıdır ki modern tıbbın en ucuz, yan etkisi en az ve en başarılı uygulamaları aşılamadır!
Benzer Yazılar
Bir bölgede evcil hayvanların serum testleri KKKAV için pozitif ise, o bölge riskli kabul edilir.
Delta Mutasyonu ve Delta Plus Mutasyonu Nedir? Hangi Aşı Daha Etkili?
Halk arasında sarılık olarak bilinen virüslerin yol açtığı karaciğer hasarının ortak adı viral hepatitlerdir. Ancak, bütün hastalarda sarılık oluşmayabilir.
Maymun Çiçeği Virüsü Pandemi Etkisi Yaratır Mı?
Nörüvirüs, bir grupta yer alan virüs için kullanılan bir terimdir. Calicivridae virüs ailesinin üyesidir. Bu virüsler, viral gastroenterit dünya salgınlarındaki oluşumun yaklaşık %50’sini oluşturur.
Görüldüğü üzere en büyük risk, kalp damar hastalığı olan kişilerdedir. Ancak kanser hastaları da, dikkat etmesi gerekli bir gruptur.
Coronavirüsün bulaşıcılığı ve korunma yolları ile ilgili pek çok haber okuduk.
Ülkemizde de 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlanan günde tek tablet rejimi, hastaların tedaviye uyumunu arttıran önemli bir gelişme olmuştur.
Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız?
Son günlerde ülkemizin gündeminde olan şarbon hastalığı nedir?