Vagus Pili Nedir?

Vagus Pili Nedir?

Vagus pili nedir?

Halk arasında Vagus Pili, Sara Piliveya Epilepsi Piliolarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonuülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir. “Vagus siniri” olarak adlandırılan ve boyun bölgesinde şah damarının yanında seyreden bu sinire sarılan elektrotun bir pil kaynağına bağlanması ve bu pil sayesinde üretilen elektrik akımlarının beyindeki anormal aktiviteleri baskılaması mantığına dayanmaktadır. Aynı zamanda bazı nöbetlerin geleceği önceden hissediliyor ise bileğe takılan bir bilekliğin pile yaklaştırılması pilin daha kuvvetli bir akım göndermesini sağlayarak nöbetin gelişini engelleyebilmektedir.

Vagus pili-epilepsi sara pili ameliyatı nasıl yapılır?

 

Vagal sinir stimülasyonu ameliyatı tecrübeli ellerde oldukça kısa süreli ve güvenli bir girişimdir. Sırt üstü pozisyonda ameliyat masasına yatırılan hastanın genel anestezi altında halk arasında şah damarı olarak bilinen damarın yanında yerleşimli olan vagus siniri bulunarak elektrot bu sinirin etrafına sarılmakta ardından bu elektrot köprücük kemiği altına yerleştirilen bir pile bağlanmaktadır. Ameliyat süresi oldukça kısa olup tecrübeli ellerde başarıyla gerçekleştirilmekte ve sara nöbetlerinde ortalama %40 ancak bazen %70’e varan oranda azalma sağlamaktadır.

 

Vagus pili-epilepsi sara pili ameliyatına kimler adaydır?

 

Bu ameliyata; nöbetleri için iki farklı nöbet ilacı kullanmasına rağmen nöbetleri devam eden hastalarımız adaydır. Ancak beyinde bu nöbetlere sebep olacak ameliyatlık bir problem (tümör veya benzeri yapılar) olmamalıdır.

 

Ameliyata nasıl karar verilir?

 

Ameliyatın uygulanmasına Beyin ve Sinir Cerrahisi, Nöroloji ve Psikiyatri hekimlerinden oluşan bir heyetle karar verilmektedir. Heyetin tüm üyeleri öncelikle hastayı muayene eder, İlaç tedavisinin yetersiz olduğu nöbetleri engelleyemediği veya ilaç kullanımının yan etkilere sebep olduğu gözlenir ise hastaya video EEG çekilir. Test sonucu tanıyı destekler ise Vagus pili ameliyatı uygulanmasına karar verilir.

Vagus pili-epilepsi sara pili ameliyatının avantajları nelerdir?

 

Ekinliği

En önemlisi ağızdan alınan ilaçlar zaten hastada gerekli nöbet kontrolünü sağlayamamaktadır dolayısıyla etkinliği zaten en önemli avantajıdır. 

Ayarlanabilirliği

Cihaz bir kumanda aracılığıyla yönetilebildiği için verilecek akımın miktarı kolaylıkla ayarlanabilir. Zamanla uygulanacak voltaj arttırılarak etkinlik ve nöbet kontrolü arttırılır. Birçok çalışma bu girişimin depresyona da iyi geldiğini belirtmektedir.

Gerektiğinde aktive edilebilirliği

Kişi sara nöbetinin geleceğini birkaç saniye öncesinde hissediyor ise bileğine takılacak olan manyetik bir bileklik ile bazı nöbetler engellenebilmektedir. Hasta nöbeti hissettiğinde bilekliğini boynuna, pilin olduğu bölgeye yaklaştırır ise nöbetin başlaması engellenebilmektedir.

Ameliyatın riskleri nelerdir?

 

Enfeksiyon riski

Ameliyat öncesi verilecek antibiyotik dozu ve ameliyat sırasında sterilizasyon koşullarına azami özen gösterilmesi ile oldukça azaltılabilmektedir.

Sinirde oluşabilecek hasarlar

Bu tip risklerin oluşma oranı oldukça düşük olup tecrübeli ellerde oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır.

Kanama

Başta da belirttiğimiz üzere Vagus siniri Şah damarı ve büyük bir toplardamarın yakınlarında bulunduğundan ameliyatta yapılacak bir hata ciddi kanamalar ile sonuçlanabilir ancak tecrübeli ellerde bu risk oldukça düşüktür.

Hangi koşullarda uygulanmamalıdır?

  • Beyinde bu nöbetlere sebep olan ve ameliyat girişimi gerektiren bir hasar veya kitle var ise,
  • Hastada Aktif bir enfeksiyon mevcut ise,
  • Kalp ritim bozukluğu var ise,
  • 12 yaşından küçüklerde.

Benzer Yazılar

İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!
İdrar Kaçırma Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir!

İdrar kaçırma her türlü kontrol edilemeyen ve istenmeyen idrar tutamama durumuna genel olarak verilen isimdir.

Devamı

Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Nörojen Mesane Nedir?
Nörojen Mesane Nedir?

Mesanenin yani idrar torbasının, normal fonksiyonu, idrarı düşük basınçta depolamak ve işeme hissi oluştuğunda, isteğe bağlı olarak kontrollü bir şekilde boşaltmaktır.

Devamı

Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Fantom Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir.

Devamı

Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!
Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!

Beyin pili, vücutta meydana gelen hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!
Baklofen Pompası ile Spastisite Azalıyor!

Baklofen; kaslarda gelişen istemsiz kasılmayı giderici bir ilaçtır.

Devamı

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!
İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili Tedavisi ile Çözüm!

Sakral sinir stimulatörü adı verilen mesane pili, kalbin ritmini düzenleyen pillerin büyüklüğünde olan bir cihazdır.

Devamı

Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!
Spastisitenin Neden Olduğu Sorunlar Baklofen Pompası ile Çözülüyor!

Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.

Devamı

Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!
Nöropatik Ağrılarınıza Omurilik Pili ile Son!

Genel olarak gerçek nedeni belirlenemeyen, sinirlerde zona ve diyabet gibi rahatsızlıklara bağlı olarak devam eden tahribatlar sonucunda ortaya çıkan, karıncalanma, elektrik çarpma, üşüme, yanma vb. şeklinde ağrılardır.

Devamı