Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Organ Bağışı İle İlgili Bu 6 Maddeyi Gözden Geçirin

Organ Bağışı İle İlgili Bu 6 Maddeyi Gözden Geçirin

Canlı vericiden yapılan nakiller, kadavradan yapılan nakillerden daha fazla…

Organ bağışındaki istatistikler, ülkemizde ve dünya genelinde oldukça yetersizdir. Kişiler çoğu zaman hayatlarına devam ediyorken, kendisine ait bir parçasını sevdiği kişiye vermekten çekinmezler. Zaten ülkemizde yapılan bağış ve nakillerin yarısından fazlasını canlı vericiler oluşturmaktadır. Kadavradan nakil bekleyen hasta sayısının oldukça fazla olduğu düşünüldüğünde; kişinin şimdiden, hayatını kaybettikten sonra organlarını bağışlama fikrine sıcak bakmaları gerekir. Yaşamınızı sona erdirirken; böbreğinizi, karaciğerinizi, akciğerinizi, kalbinizi, pankreas veya kornealarınızı bağışlayarak pek çok insana ışık yakabilir, onlara bir hayat armağan edebilirsiniz. Önemli olan; kişinin organ bağışı fikrine olumlu bakması ve böylece kadavradan yapılan nakil oranlarının artırılmasıdır.

Kimler organ bağışında bulunabilir?

18 yaşını doldurmuş ve akıl sağılığı yerinde olan her kişi organ bağışında bulunabilir. Eğer; organ bağışında bulunmak istiyorsanız; organ nakli yapan tüm kamu ve özel hastanelere başvurarak, Organ Nakli Koordinatörleri ile görüşebilirsiniz. Bu süreçte; organ bağışı yapabilmeniz için iki şahit nezdinde bir form doldurmanız gerekmektedir. Hayatınıza devam ediyorken organlarınızı bağışladığınız için; size bunu ibraz eden bir kart tahsis edilir. Eğer organ bağışından vazgeçmiş olursanız da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemi’nden kaydınızı sildirmeniz gerekmektedir.

Beyin ölümünün gerçekleşmesi ile bitkisel hayata girilmesi aynı şey değildir…

Bağış yapmak isteyen kişinin organlarının alınabilmesi için o kişinin yaşamını yitirmiş olması, yani; beyin ölümünün gerçeklemiş olması gerekmektedir. Kişinin bitkisel hayata girmesi, tıbbi ölümün gerçekleştiği anlamına gelmez. Şuur ve bilinç yerinde olmasa bile solunum makinesine bağlı olarak sürdürülen hayat durumunda; kişinin organlarının alınması mümkün değildir. Beyin ölümünün kararı; Organ Nakli ekibi dışında; Kardiyoloji, Nöroloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Anesteziyoloji uzmanları tarafından oluşan bir kurul tarafından verilir. Her uzman doktor, ayrı ayrı durum değerlendirmesi yapar ve kişi ancak buna göre donör adayı olabilmektedir.

Organ bağışında gönüllülük esastır!

Kamu ve özel hastanelerde gerçekleşen beyin ölümleri, Ulusal Koordinasyon Merkezi tarafından kontrol ve takip edilmektedir. Bu kararın belirlenen kurul tarafından verilmesi durumunda; hayatını kaybeden kişinin ailesi ve Organ Nakli Koordinatörü görüşerek; izin ve onay alınır. Bağış yapıldıktan sonra ise Nakil Merkezi’ndeki ekipler bu süreçten haberdar olmaktadırlar. Dolayısıyla organ bağışı süreci; kimsenin zorlanmadığı, yalnızca gönüllülüğün esas alındığı bir süreçtir.

Organ nakli bekleyen kişilerle empati kurmak için…

Organ bağışları ve nakilleri; insanların hayata yeniden sarılmalarını sağlayan ve umutlarını yenileyen bir ışıktır. Boş bir zamanınızda size yakın bir diyaliz merkezine ya da organ nakli merkezi olan bir hastaneye giderek bu sürece yakından şahit olmanız organ bağışı fikrine daha sıcak bakmanızı sağlayacaktır.

Organlarınızı bağışladığınızı ailenize mutlaka söyleyin!

Akıl sağlığı yerinde olarak organlarını bağışlayan bireyler yaşamlarını yitirdikten sonra organları alınmaktadır. Ancak resmi olarak organların bağışlanabilmesi için aile bireylerinin de onaylarının alınması gerekmektedir. Bunun nedeni; vefat eden kişiler organlarını bağışlamış olsalar bile etik olması için birinci derece yakınlarından da onay alınması gerekliliğidir. Bu yüzden organlarınızı bağışladığınızı henüz hayattayken ailenizle mutlaka paylaşmalısınız.

 

Benzer Yazılar

Yaz Aylarında Böbrek Sağlığı
Yaz Aylarında Böbrek Sağlığı

Sağlıklı beslenme; sağlıklı bir yaşamın temel kuralıdır.

Devamı

Kronik Böbrek Yetmezliği Bazı Hastalıkları Beraberinde Getiriyor
Kronik Böbrek Yetmezliği Bazı Hastalıkları Beraberinde Getiriyor

Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı CREDIT çalışması; ülkemizdeki yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %16’sında farklı seviyelerde kronik böbrek yetmezliğinin olduğunu ortaya koymuştur.

Devamı

Böbrekleri Tehdit Eden Nedenler Nelerdir?
Böbrekleri Tehdit Eden Nedenler Nelerdir?

Böbrek; tansiyonu düzenleyen ve kandaki alyuvar sayısının dengede olmasını sağlayan,

Devamı

Tuz Kullanımının Böbreklere Olumsuz Etkisi
Tuz Kullanımının Böbreklere Olumsuz Etkisi

Yapılan araştırmalar ile erişkinlerin yaklaşık olarak %33’ünde hipertansiyon rahatsızlığının olduğu kanıtlanmıştır.

Devamı

Organ Bağışı Duyarlılık Gerektiren Bir Durumdur
Organ Bağışı Duyarlılık Gerektiren Bir Durumdur

Aşırı tuz tüketimi, diyabet rahatsızlığı, kiloda artış, tansiyon ve bazı tedavisi zor olan idrar yolu enfeksiyonları kronik böbrek yetmezliğine neden olan faktörlerdir.

Devamı

Organ Nakli İle İlgili Yanlış İnanışlar
Organ Nakli İle İlgili Yanlış İnanışlar

Organ nakli operasyonu; nakile ihtiyaç duyan hastaların yaşamlarını devam ettirebilmeleri ve sürdürüyor

Devamı

Böbrek Sağlığınız İçin Tuzdan Uzak Durun!
Böbrek Sağlığınız İçin Tuzdan Uzak Durun!

Ramazan ayının yaz mevsiminde olmasıyla birlikte oruç süresinin günde 16-17 saati bulması ve artan hava sıcaklığının sıvı kayıplarını arttırması böbrek sağlığının bozulmasına yol açabilir.

Devamı

Bahar Aylarında Vücut Şişliği
Bahar Aylarında Vücut Şişliği

Ödem, damar içinde dolaşmakta olan sıvıların damarların dışına çıkmasıyla ve doku arası ile cildin altında birikmesiyle gelişen bir durumdur.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Canlı Vericiden Böbrek Naklinde  Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...
Canlı Vericiden Böbrek Naklinde Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...

Retroperitonoskopi tekniği ile böbrek vericileri ameliyatlarını daha

Devamı

Bölüm Doktorlarımız