Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri ve Tedavisi

Karaciğer yağlanması nedir?

Karaciğer yağlanması; normalin üstünde yağ birikintisi nedeniyle gelişen bir karaciğer rahatsızlığıdır. Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır. Bu durum ise karaciğer kanserine ve siroza zemin hazırlayabilir. Hepatosteatoz olarak ifade edilen bu hastalık; sinsice ilerleyerek, belli bir seviyeye gelmeden belirti göstermez.

Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?

Karaciğer yağlanması erken evrede belirti veren bir hastalık değildir. Belirti vermediği gibi, günlük yaşamda herhangi bir soruna da neden olmaz. Ancak, hastalığın seviyesi ilerlediğinde karnın sağ üst kısmında basınç ve doluluk hissi oluşur. Bunun nedeni; karaciğerin büyümesi ve çevre doku ile kemiklere oluşturduğu baskıdır. İleri yağlanma ve büyüme olan bir hastanın kaburgaları arasına doğru basınç olacağı için uzman doktor tarafından yapılan fiziki muayenede tespit edilebilmektedir. Bunun dışındaki belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Enerjide düşüş
  • Halsizlik
  • Göğüs ve karın bölgelerinde ağrı
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Sarılık

Karaciğer yağlanması nedenleri nelerdir?

Karaciğer,  vücuttaki yağ metabolizmasında rolü önemli bir organdır. Çalışması ve enzim dengesi pek çok nedenden ötürü bozulabilir ve bu durumda yağlanma ve büyüme gelişir. Oluşum faktörlerinin en başında; sağlıksız beslenme gelir. Gün içinde vücuda alınan besinler, günlük yağ miktarı, öğün sıklığı ve öğün ile uyku arasındaki zaman dilimi gibi beslenme ile ilgili birçok etken; sağlıklı ve dengeli olarak ayarlanmadığı zaman karaciğer yağlanmasının gelişmesi kaçınılmazdır. Bunun dışındaki risk faktörleri şunlardır:

  • Obezite
  • Alkol kullanımı
  • Sigara içme
  • Hızlı kilo alma ve hızlı kilo verme
  • Düzenli olarak kullanılan bazı ilaçlar
  • Hareketsiz ve düzensiz yaşam tarzı
  • Yüksek kolesterol
  • Şeker hastalığı
  • Toksin içeriği yüksek besin tüketimi
  • Hamilelik

Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır?

Basit karaciğer yağlanması durumunda, hastaya ön tanı konulduktan sonra; ideal kilo üzerinde olan veya durumu obeziteye yaklaşmış hastaların bir diyetisyene yönlendirilerek diyete başlamasının sağlanması gerekir. Bunun yanında, düzenli egzersiz de önemlidir. Şeker hastalarında oral diyabet önleyen ilaçların ve gerek duyuluyorsa insülin uygulamasıyla kan şekeri regülasyonun sağlanması ve takip edilmesi önemlidir. Hiperlipidemisi olan hastaların kan lipidlerini dengeleyen yardımcı ilaçların kullanımı gerekir. Bu tedaviye uyan hastalardaki basit karaciğer yağlanması kolay ve hızlı bir şekilde tedavi edilecektir. 6 ay boyunca tedavi uygulanan; ancak enzim yüksekliği hala aynı olan hastalardan karaciğer biyopsisi alınarak hastalık evresi, neden olduğu hasar seviyesi konusunda araştırma yapılmalıdır. Birinci evre yağlanma daha kolay döndürülebilirken, fibrozis ve siroz gelişmiş karaciğerlerde yağlanmanın döndürülebilmesi için yıllar geçmesi gerekebilir. Bu hastaların; doktorun önerdiği tedaviye ek olarak; egzersiz, diyet ve kan şekeri kontrolüne özen göstermesi önemlidir. Son olarak, karaciğer yağlanması hangi evrede olursa olsun; alkol tüketimi ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır.

Benzer Yazılar

Böbrekleri Tehdit Eden Nedenler Nelerdir?
Böbrekleri Tehdit Eden Nedenler Nelerdir?

Böbrek; tansiyonu düzenleyen ve kandaki alyuvar sayısının dengede olmasını sağlayan,

Devamı

Böbrek Naklinde Hibrit Yöntemi
Böbrek Naklinde Hibrit Yöntemi

Dönemimizin en sinsi rahatsızlıklarından biri olan ve herhangi bir belirti seyretmeden ortaya çıkan böbrek yetmezliği hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir.

Devamı

Böbrek Nakli İle Ebeveyn Olma Şansı Artıyor
Böbrek Nakli İle Ebeveyn Olma Şansı Artıyor

Böbrek yetmezliği olan kişiler tedavi edilmedikleri takdirde yaşamlarını yitirmektedir.

Devamı

Yüksek Tansiyon İç Organlara Zarar Veriyor!
Yüksek Tansiyon İç Organlara Zarar Veriyor!

Kalp, kan pompalarken basınç oluşturur. Bu basınca tansiyon ya da kan basıncı adı verilir. Kişi yaş aldıkça, sabit olan tansiyon değerleri artış gösterir.

Devamı

Kronik Böbrek Yetmezliği Bazı Hastalıkları Beraberinde Getiriyor
Kronik Böbrek Yetmezliği Bazı Hastalıkları Beraberinde Getiriyor

Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı CREDIT çalışması; ülkemizdeki yetişkin bireylerin yaklaşık olarak %16’sında farklı seviyelerde kronik böbrek yetmezliğinin olduğunu ortaya koymuştur.

Devamı

Böbrek Büyümesi Nedir?
Böbrek Büyümesi Nedir?

Böbrek büyümesi nedir?

Devamı

Böbrek Nakli Sonrası Cinsel Yaşam
Böbrek Nakli Sonrası Cinsel Yaşam

Başarılı bir böbrek nakli operasyonundan yaklaşık 2 ay sonra cinsel yaşamınıza dönebilirsiniz.

Devamı

Böbrek Nakli Sonrası Yaşam ve Merak Edilenler
Böbrek Nakli Sonrası Yaşam ve Merak Edilenler

Hastalarımız nakil olduktan sonraki ilk dönemlerde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçları yüksek dozda almaları nedeniyle şekersiz

Devamı

Kronik Böbrek Hastalığı
Kronik Böbrek Hastalığı

Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin uzun bir süreçte ilerleyici kaybı ile karakterizedir.

Devamı

Bahar Aylarında Vücut Şişliği
Bahar Aylarında Vücut Şişliği

Ödem, damar içinde dolaşmakta olan sıvıların damarların dışına çıkmasıyla ve doku arası ile cildin altında birikmesiyle gelişen bir durumdur.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız