Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Organ Bağışı ile Her Bağış Yeni Bir Hayat!

Organ Bağışı ile Her Bağış Yeni Bir Hayat!


Organ bağışı kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmının veya tamamının ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu, Organ Bağışı hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Organ bağışının önemi birçok açıdan ortaya çıkmaktadır:

Hayat Kurtarma: Organ bağışı, organ yetmezliği veya organ kaybı yaşayan insanların hayatını kurtarabilir. Kalp, karaciğer, böbrek, akciğer ve diğer organlar gibi organlar, hastalar için hayati öneme sahiptir.

Yaşam Kalitesi: Organ nakli, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Organ nakli sayesinde hastalar normal bir hayata geri dönebilir, çalışabilir ve günlük aktivitelerini sürdürebilirler.

Ailelere Umut: Organ bağışı, organ nakli bekleyen hastaların ailelerine umut verebilir. Sevdikleri birinin organ nakliyle sağlığına kavuşma olasılığı, aileler için büyük bir moral kaynağı olabilir.

Toplumda Farkındalık: Organ bağışı konusundaki farkındalık, toplumda insanların sağlıklı organlarını bağışlama konusunda bilinçlenmesini sağlar. Bu da organ nakli bekleyen hastalar için daha fazla uygun organın bulunmasına yardımcı olabilir.

Sosyal Dayanışma: Organ bağışı, insanların birbirlerine yardımcı olma ve sosyal dayanışma duygularını güçlendirebilir. Bu, toplumun birlik ve beraberlik içinde yaşamasına katkıda bulunabilir.

Etik ve İnsani Değerler: Organ bağışı, insan hayatını kurtarmak ve insanların yaşamını iyileştirmek gibi yüksek etik ve insani değerleri yansıtarak, toplumun daha insan odaklı bir yapıya sahip olmasına katkıda bulunur.

Türkiye, organ nakli konusunda önemli adımlar atan ve organ bağışıyla yaşamları kurtaran bir ülke olarak öne çıkmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen etkili organizasyonlar sayesinde, Türkiye'de organ nakli istatistikleri yıldan yıla olumlu bir seyir izlemektedir.

Türkiye'deki organ nakli istatistiklerine bakıldığında, ülkedeki organ bağışı kampanyaları ve farkındalık projeleri başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bütün olumlu gelişmelere rağmen, organ nakli için uygun donör organların sayısı organ yetmezliği çeken hastaların talebini karşılayamamaktadır. Bu nedenlerle organ bağışı, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük öneme sahiptir. Organ bağışında bulunarak, bir insanın yaşamını kurtarmak veya yaşam kalitesini artırmak için katkıda bulunabilirsiniz. Bağış yapılabilecek yerler; devlet hastaneleri ve bazı büyük özel hastaneler, sağlık ocakları-sağlık grup başkanlıkları, sağlık müdürlükleri, organ nakli yapan merkezler, konu ile ilgili çalışma yürüten dernek ve vakıflardır. Bu mercilere başvuran herkese ortalama beş dakikada organ bağış kartı verilmektedir.

 

Benzer Yazılar

Memede Görülen Her Kitle Kanser Midir?
Memede Görülen Her Kitle Kanser Midir?

Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

Devamı

7 Soru İle Organ Nakli Hakkında Bilmediklerinizi Öğrenin
7 Soru İle Organ Nakli Hakkında Bilmediklerinizi Öğrenin

Hayır, asla satılamaz. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organlarının bağışlanması durumunda

Devamı

Canlı Vericiden Böbrek Naklinde  Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...
Canlı Vericiden Böbrek Naklinde Retroperitonoskopi Tekniği Güven Veriyo...

Retroperitonoskopi tekniği ile böbrek vericileri ameliyatlarını daha

Devamı

Böbrek Nakli İle Ebeveyn Olma Şansı Artıyor
Böbrek Nakli İle Ebeveyn Olma Şansı Artıyor

Böbrek yetmezliği olan kişiler tedavi edilmedikleri takdirde yaşamlarını yitirmektedir.

Devamı

Dumping Sendromu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Dumping Sendromu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Midenin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olan, mide bulantısı, ishal ve yemek sonrası yorgunluk hissettiren bir sorundur. Ağızdan alınan yiyecek ve içecekler mide yoluyla on iki parmak bağırsağına ulaştırılır. Bu geçişin hızlanması ve yüksek kahbonhidratlı gıdaların ince bağırsağa hızla ulaşması dumping sendromunu meydana getirir.

Devamı

Böbrek Nakli Operasyonunda Önce Merak Edilen Sorular
Böbrek Nakli Operasyonunda Önce Merak Edilen Sorular

Kronik böbrek yetmezliğinin nedenleri pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir

Devamı

Ölüm Riski En Yüksek Grup Diyaliz Hastaları Çıktı! (3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası)
Ölüm Riski En Yüksek Grup Diyaliz Hastaları Çıktı! (3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası)

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, “Pandemi döneminde insanlık olarak zor günler geçiriyoruz. Bundan en çok etkilenen kesim de kronik böbrek yetmezlik nedeniyle diyalize girmek zorunda kalan insanlarımız” dedi.

Devamı

Anorektal Manometri Nedir?
Anorektal Manometri Nedir?

Anal kanala ait kas fonksiyonlarının ve basınçlarının istatiksel değer ve belirtileri anorektal manometri ile ölçülmektedir. Duyu ve basınç ölçümlerinin incelenmesi için oldukça önemli olan anorektal manometri; makat içine yerleştirilen ve ucunda ufak bir balon olan ince kateter yardımı ile yapılır.

Devamı

Göbeğiniz Çok Mu Şiş Nedeni Fıtık Olabilir!
Göbeğiniz Çok Mu Şiş Nedeni Fıtık Olabilir!

Karın içerisinde bulunan organları saran bir zar vardır. Burada bulunan destek dokuların

Devamı

Yemek Borusu Ameliyatı
Yemek Borusu Ameliyatı

İnsan vücudunun en önemli organlarından biri yemek borusudur.

Devamı