Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Spor Travmatolojisi ve Eklem Cerrahisi

Spor Travmatolojisi ve Eklem Cerrahisi

Spor travmatolojisi nedir?

Spor, insan vücudunun direncini yükselten, sistemler arası fizyolojik yapısını geliştiren, bu yapıyı koruyan ve eş zamanlı olarak devam ettiren bir uğraştır. Fakat spora başlamadan evvel yeterli hazırlığın yapılmaması yaralanmaların meydana gelmesine neden oluyor.

Spor uğraşında, diz eklemi en çok travma gören bölgelerdendir. Diz ekleminden sonra ise en çok yaralanma sıralamasında; ayak bileği, kalça, kasık bölgesi omuz eklemi gibi bölgeler gelmektedir. Bütün bu sportif travma ve yaralanmaların tanı ve tedavisi Spor Travmatolojisi branşında gerçekleştirilmektedir.

Diz eklemi hastalıklarında artroskopi

Diz ekleminde görülen menisküs yırtılmalarında ve ön çapraz bağ yaralanmasında artroskopik cerrahi uygulamaları yapılır. Diğer kullanım alanları ise; arka çapraz bağ yırtıkları, eklem zarında görülen iltihaplanma, romatizmal hastalıkların eklem üzerinde görülen zararları, hareket kısıtlılığı gibi durumlarda tercih edilir. 

Kalça eklemi hastalıklarında artroskopi 

İki cm’lik küçük kesiler ile yapılan kalça artroskopisi; eskiden yapılan açık cerrahilere göre, şu an hasta için çok daha kaliteli hale getirilmiş, iyileşme süresi büyük bir oranla kısaltılmıştır. Bu cerrahi; sıklıkta, kalça ekleminin çatısında mevcut olan dokudaki yırtık, sıkışma ve kıkırdak travmalarında kullanılır. 

Omuz eklemi hastalıklarında artroskopi

Artroskopik cerrahi, çok sıklıkla, omuz sıkışma sendromu ve sürekli tekrar eden omuz çıkıklarında tercih edilir. Bunun yanısıra; kıkırdak hasarlanması, dudak lezyonu ve iltihaplanmalarda da tercih edilir. Özellikle artroskopik yöntem ile yapılan omuz ameliyatları; rehabilitasyon ihtiyacını ve normal hayata dönüş süresini çok ciddi oranda azaltmaktadır.

Spor yaralanmalarının önüne nasıl geçilebilir?

1)Spor yapılmaya karar verildiğinde ilk yapılması gereken; kişinin sağlık durumunun değerlendirilmesidir. Spor yapmaya elverişli olup olmadığının teyit edilmesi daha sonrasında meydana gelebilecek yaralanma ve sakatlanmaların önlenmesine yardımcı olacaktır.

2) Kişi, fiziksel özelliklerine uygun spor dalını seçmelidir. Bunun anlamı şudur; kas gücünün, eklem hareket açıklığının, yapı esnekliğinin, daha önce meydana gelen yaralanmaların, yaş ve cinsiyetin göz önünde bulundurulması gerekir.

3) Seçilen spor dalı; uygun zemin üzerinde, uygun malzeme kullanılarak, yeterli ısınma periyotlarından sonra, uygun teknik ve yöntemle, kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Bu maddeler; dikkate alınmadığı takdirde, sakatlanma ve yaralanmaya neden olan dış faktörler olarak adlandırılr.

4)Meydana gelen yaralanma sonucu uygun şekilde müdahale edilmesi önem arz etmektedir.

Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümümüzde; tüm sporculara özel hizmet verilmekte olup, bağ-kas yaralanmaları ve diğer eklemler ile ilgili meydana gelen yaralanmalar da başarı ile tedavi edilebilmektedir.

 

Benzer Yazılar

Kalça çıkıklığı nedir Neden olur
Kalça çıkıklığı nedir Neden olur

Çocuklarda kalça eklemlerinde gelişimler sorunların görüldüğü bir rahatsızlıktır. Daha gevşek bir eklem ile dünyaya geldiklerinde görülür.

Devamı

Tetik Parmak Nedir?
Tetik Parmak Nedir?

Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Devamı

Sporcu Yaralanmaları Nasıl Meydana Gelir?
Sporcu Yaralanmaları Nasıl Meydana Gelir?

Spor sakatlanmaları en çok basketbolcularda görülmektedir. Koşarken birden durma, yana dönme, pivot hareketi, zıplamaya bağlı yere düşme ve ani dönüşler sonucunda sakatlık meydana gelebilir.

Devamı

Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ağrısı, diz bölgesinde hissedilen herhangi bir ağrı, sızı veya rahatsızlık hissidir.

Devamı

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci
Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman

Devamı

Menisküs Yırtıklarının Tedavisini Geciktirmeyin!
Menisküs Yırtıklarının Tedavisini Geciktirmeyin!

Diz eklemini oluşturan kemikler; uyluk, bacak kemiği ve önde bulunan diz kapağıdır.

Devamı

Kalça Eklemi Ağrılarına Dikkat
Kalça Eklemi Ağrılarına Dikkat

Günlük yaşantıda birçok insanın karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir.

Devamı

Kişinin İyi Bir Dengeye Sahip Olması Neden Önemlidir? Dengeyi Sağlamak İçin Nasıl Egzersizler Yapılabilir?  Dengenizi Siz Sağlayın!
Kişinin İyi Bir Dengeye Sahip Olması Neden Önemlidir? Dengeyi Sağlamak İçin Nasıl Egzersizler Yapılabilir? Dengenizi Siz Sağlayın!

“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.

Devamı

Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı

Devamı

Çocuklarda Duruş Bozuklukları
Çocuklarda Duruş Bozuklukları

Çocuklarda görülen duruş bozukluklarının nedenleri şöyledir:

Devamı