Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkole Bağlı Bu Rahatsızlıkları Hafife Almayın

Alkollü araç kullanmanın trafik kazalarına neden olduğunu ya da fazla alkol tüketiminin karaciğer sirozuna yol açtığını hepimiz biliyoruz. Alkol kullanımının sonuçları olarak; yalnızca karaciğer sirozunu ve trafik kazalarını görüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalara göre; alkol tüketiminin neden olduğu 60’dan fazla hastalık tespit edilmiştir. Peki, bu hastalıklar nelerdir?

  1. Anemi: Fazla alkol tüketimi, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin mevcut sayısını azaltır. Bunun sonucunda, halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi gelişir. Belirtileri; halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığıdır.

 

  1. Kanser: Alkolde bulunan etanol, sindirimin başlaması ile karsinojen olan asetaldehite dönüşür. Düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda ise kanser riski artar. Bu duruma bağlı olarak gelişen kanser türler; baş-boyun, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, meme, kolon ve rektum kanserleridir.

 

  1. Kalp damar hastalıkları: Aşırı alkol tüketimi, kan pıhtılaşmasını tetikliyor yani; kalp krizi ve felç risklerini artırıyor. Aynı zamanda; kalp kaslarını da etkileyerek kardiyomiyopati olarak adlandırılan rahatsızlığa sebep oluyor. 

 

  1. Bunama: Yaşlı bireylerde, yaklaşık %2 oranında bunama görülür. Alkolü fazla tüketen kişilerin beyinlerindeki bazı bölümler ise bu duruma bağlı olarak normalden çok daha hızlı küçülür ve ciddi hafıza kayıplarına neden olur.

 

  1. Epilepsi: Alkol tüketimi sonucunda epilepsi gelişebilir. Mevcut olan epilepsi hastalarında ise nöbetleri tetikleyebilir. Ayrıca; epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, alkol ile etkileşime girdiği için dikkat edilmesi hayati önem taşır.

 

  1. Gut: Gut, el ve ayak eklemlerinde ağrılara, böbrek ile kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açan ciddi bir hastalıktır. Eklem içlerinde ve etrafında ürik asit kristalleri birikmesine neden olan gut, alkol kullanımına bağlı olarak da gelişebilir.

 

  1. Yüksek tansiyon: Alkol; sıcaklık ve stres gibi etkenlere bağlı olarak, kan damarlarının genişleyip daralmasını sağlayan sempatik sinir sisteminin bozulmasına neden olabilir. Eğer; yüksek tansiyon devamlı bir hale gelirse, böbrek ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi hastalıklar gelişir.

Alkol bağımlılığı tedavisi için yapılması gerekenler nelerdir?

Alkol tüketen ve tedavi olmak isteyen kişiler; donanımlı hastanelerin Sigara Bırakma Polikliniklerine, hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri ile psikiyatri kliniklerine başvurabilirler.

  • Tedavi, hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir.
  • Tedavi sonrasında, kişinin uzun bir süre izlenmesi gerekmektedir. Uzun süre hastanede kalmasından sonra, eğer; kişi izlenmezse yeniden alkol tüketmeye başlaması kaçınılmazdır. Belirli aralıklarla psikolojik destek alınması ve yardım gruplarına katılım sağlanması tekrar başlama riskini ciddi oranda azaltır.
  • Tekrarlamalar ilk 6 ayda sıklıkla görüldüğü için bu süreçte dikkatli olunması gerekir.
  • Alkol bağımlısı olan kişinin ailesi, tedavi sürecinde önemli rol oynar.  Örneğin, alkole devam ettiği sürece onunla birlikte olamayacağını belirten eşi, alkolü kullanan kişinin alkolü bırakması için tek başına yeterli bir sebeptir.
  • Alkol bağımlısı kişi; tedavi programını kabul etmiyorsa, doktor ve hasta ilişkisi kesilmemelidir. Doğru zaman olarak; alkol kullanan kişinin tedaviyi kabul edeceği bir psikososyal kriz beklenmelidir.

Benzer Yazılar

İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan En Yaygın Göz Hastalıkları!
İleri Yaşlarda Ortaya Çıkan En Yaygın Göz Hastalıkları!

Yaş ilerledikçe bütün vücutta olduğu gibi, gözlerde de zamanla bozulmalar meydana gelmektedir.

Devamı

PDW Testi Nedir?
PDW Testi Nedir?

Kan değerleri vücudun sağlıklı bir şekilde işlediğini gösteren önemli bir referanstır.

Devamı

İshale Ne İyi Gelir?
İshale Ne İyi Gelir?

Gün içinde normalden daha sık, sulu dışkının çıkmasıyla oluşan bağırsak hareketlerine ishal denilmektedir. Diğer ismi diyare olup, şikayetin ömrü kısadır. Çoğu zaman birkaç gün boyunca sürer ve genellikle de herhangi bir tedavi uygulanmadan yok olur.

Devamı

Kaçış sendromu nedir?
Kaçış sendromu nedir?

Kaçış sendromu nedir?

Devamı

Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!
Oruç, Diyabet Hastalarında Kalp Krizi Veya Felce Sebep Olabilir!

Ramazan ayında diyabet hastalarında, uzun süreli açlık sonucu şeker yükselmesi, şeker düşmesi, şeker koması, tansiyon yükselmesi, kalp krizi ve felç riskinde artma gibi çeşitli istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.

Devamı

Geriatrik Sendromlar ve Sağlıklı Yaşlılık
Geriatrik Sendromlar ve Sağlıklı Yaşlılık

Yaşlanma, her canlı için engellenemez süreçtir.

Devamı

Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!
Yorgun Uyanmak Hastalık Habercisi Olabilir!

Yorgunluk modern hayatın en önemli ve en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir.

Devamı

Tansiyon Hastalarını Bekleyen Tehlike
Tansiyon Hastalarını Bekleyen Tehlike

Tansiyon hastalarını bekleyen sıcak havalarda tansiyon hastaların beyin kanaması geçirme riski yüksek. Uzmanlar, yaz mevsiminde beyin sağlığı için özellikle tansiyon hastalarının sıcaklara dikkat etmesini tavsiye ediyor.

Devamı

Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler
Göbek Yağlanmasına Etki Eden Faktörler

Son zamanlarda göbek bölgesinde meydana gelen yağlanma, önemli bir sorun olmaya başlamıştır. Lokal; yani bölgesel olarak tabir ettiğimiz bu yağlanma şikayeti, zayıf kadınların bile problemidir. Bu duruma neden olan faktörler arasında yüksek içerikli şekerli yiyecekler, hareketsizlik ve insülin dengesizliği yer almaktadır.

Devamı

Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?
Domuz Gribi ve Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir?

Halk arasında Domuz gribi olarak bilinen influenza, virüslerinin etken olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Vücutta ateş, halsizlik ve kas ağrıları nedeniyle hastaları günlük hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Devamı