Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA (karsinoembriyonik antijen) nedir?

CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir. Doğum evresinden sonra oldukça az miktarda üretimi sağlanır. Bazı kanser türleri ve birtakım rahatsızlıklar olmadığı sürece, kan dolaşımındaki CEA seviyesi genellikle düşük gözlemlenir. CEA’nın normal olarak kabul ettiğimiz aralığı; mililitrede 0 – 2.5 nanogram (ng/mL)'dir.

CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar

İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir. Diğer kanserler arasında; pankreas, mide, meme, akciğer, tiroid ve yumurtalık kanserinin medüller korsinomu yer alır.

CEA’nın yükselmesine neden olan benign, yani iyi huylu faktörler arasında; sigara, enfeksiyonlar, inflamatuar bağırsak rahatsızlığı, pankreatit, siroz ve kanser oluşumundan şüphe edilen organdaki iyi huylu tümörler vardır. Radyaterapi ve kemoterapi tedavileri; tümör hücrelerinin ölmesine ve CEA’nın kan dolaşımına dağılımı ile ilişkili olarak; CEA’nın geçici olarak artmasına sebep olabilir. Kaygılandırıcı olsa da CEA değerindeki değişimler; yalnız başına kanserin tanısını koymak için yeterli değildir.

CEA (karsinoembriyonik antijen) yüksekliğinin nedenleri

  • Kolon, rektum, mide, pankreas ve akciğer kanserine yakalanmış olan kişilerin ortalama olarak %75’inde bu test değeri yüksek çıkmaktadır. Ancak, erken evrede olan bir kanserde bu testin değeri henüz yüksek olmayabilir.
  • Bu test; meme, yumurtalık, baş ve boyun kanser çeşitlerinin neredeyse yarısında yüksek gözlemlenir. Meme kanserinde CA 15-3, yumurtalık kanserinde CA-125 tümörün belirteci olarak kullanılır.
  • Bazı tiroid kanserlerinde yüksek çıkabilir.
  • Karaciğer ya da akciğerlere sıçramış olan kanser türlerinin pek çoğunda test değeri yüksektir.

Kanser dışı yüksek olmasına yol açan etmenler

  • İltihaplı bağırsak rahatsızlıklarında; ülseratif kolit, crohn hastalığı, ülser, kronik pankretit, divertikülit gibi durumlarda test değerinde yükselme görülebilir. Hastalıkların iyileşme sürecine girmesiyle artan değer, eski haline döner.
  • Hepatit ve siroz gibi karaciğerin direkt olarak etkilenmesine neden olan hastalıklar, kan seviyesindeki bu değeri artırabilir.
  • Safra kesesi iltihabı ve safra yolları tıkanıklığı durumlarında.
  • Böbrek yetmezliği söz konusu olduğunda.
  • Fibrokistik meme hastalıkları gibi iyi huylu meme hastalıklarında.
  • Akciğer enfeksiyonunda, KOAH ve amfizem varlığında.

Benzer Yazılar

PSA Total ve PSA Serbest Değerleri Ne Anlama Gelir?
PSA Total ve PSA Serbest Değerleri Ne Anlama Gelir?

PSA (prostat spesifik antijen), prostatta üretilen ve menini kıvamı ile yakından ilişkili olan enzimdir. Üretilen PSA’nın bir miktarı kanda dolaşır.

Devamı

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.

Devamı

Bebeklik İtibariyle Önerilen Testler Nelerdir?
Bebeklik İtibariyle Önerilen Testler Nelerdir?

Düzenli yapılan tetkikler sayesinde pek çok önlenebilir hastalık tespit edilerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabiliyor.

Devamı

Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik Asit Nedir? Ürik Asit Nasıl Düşer?

Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.

Devamı

EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?
EKG Nedir? EKG Neden Çekilir?

Kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılan EKG, kalbin kasılması esnasında meydana gelen elektriksel aktivitenin grafiksel anlamda kayıt edilmesine olanak sağlar.

Devamı

Check-Up'ta Yapılan Kan Testlerin ve Kısaca Anlamları
Check-Up'ta Yapılan Kan Testlerin ve Kısaca Anlamları

Check-Up'ta Yapılan Kan Testlerin ve Kısaca Anlamları

Devamı

HBA1C Testi Nedir?
HBA1C Testi Nedir?

HbA1C, kan glukoz seviyesinin 2 ila 3 aylık ortalama seviyesine bakılmasını sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksekliği, kan şekerinin yüksek ilerlediğinin kesin ve çok önemli bir belirtisidir.

Devamı

Yılda 1 Check-Up Yaptırın Riskleri Yok Edin!
Yılda 1 Check-Up Yaptırın Riskleri Yok Edin!

Erken teşhis hastalıkları fark edip erken dönemde tedavi olmak için büyük bir avantajdır.

Devamı

PA Akciğer Grafisi Nedir?
PA Akciğer Grafisi Nedir?

Posteroranterior akciğer grafisi olarak kısalttığımız PA akciğer grafisi; göğüs boşluğunun görüntülemesin ve değerlendirilmesi sürecinde en sık kullanılan yöntemdir.

Devamı

Kadın Sağlığı Paketi
Kadın Sağlığı Paketi

Kadın hastalıklarından korunmak ve kaliteli bir yaşama sahip olmak için bilinçli olmak ve düzenli olarak jinekolojik kontrollerden geçilmesi büyük önem taşıyor.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız