Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Ganglion Kisti Nedir?

Ganglion Kisti Nedir?

Ganglion kisti nedir?

Gangion kisti yumuşak doku lezyonu anlamına gelir ve iyi huyludur. Kemik yapısını birleştirmekte olan eklem kapsüllerinden ve bağlardan köken alır. Bu bağ dokusunun fıtıklaşması sonucunda ise kesenin içerisine eklem sıvısına benzer bir sıvı dolar. Bu oluşum ganglion kisti olarak adlandırılır. Sıklıkla el bileğinde gelişir. Nadiren görüldüğü alanlar ise ayak bileği ve ayaktır. Kötü huylu değildir ve kanser hücresi barındırmaz. Zamanla kötü huylu yapılara da dönüşmez.

Ganglion kisti neden olur?

Kistim oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat, gelişiminde geçirilen bazı travmaların bağları zorladığı düşünülmektedir. El bileği ve parmakları yoğun bir şekilde kullanmayı gerektiren meslek gruplarını özellikle etkiler. Bunun yanında; kadın ve orta yaşlı bireylerde çok daha fazla görülür.

Ganglion kisti nasıl teşhis edilir?

Büyümesiyle farkedilen ganglion kisti; cildin altında düzgün sınırlara sahip, yuvarlak ve katı kıvamda gelişir. Çevresinde yer alan sinirlere baskı yapmasıyla ağrılı bir duruma gelebilir. Hastanın doktora başvurmasındaki en önemli sebep büyümeye bağlı hissedilen bu ağrıdır. Kistten şüphe edilmesi halinde ayırıcı tanı için yumuşak doku US ya da MRI gerekecektir.

Ganglion kisti nasıl tedavi edilir?

Ganglion kistinin tedavisinden önce dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Mesela; kitlenin yerleşim yeri, büyüklüğü, ağrıya neden olup olmaması ve eklem hareketlerine ne yönde etki ettiği bu kriterlerdendir. El bileğindeki küçük ve ağrı duyulmayan bir kitleye hekimlerin genel görüşü takip edilmesi gerektiği yönündedir. Sebebi ise ganglion kistlerinin neredeyse hemen hemen yarısının kendi kendine iyileşebiliyor olmasıdır. Oluşan kitlenin tehlikeli olmadığı hastaya izah edildikten sonra sürece dair genel bilgiler verilir.

Kitle büyürse ya da daha ağrılı bir hale gelirse hastanın tekrar muayene olması önerilir. Bu sürece kistin yer aldığı bölgenin dinlendirilmesi amacıyla el bilekliği verilir. Bu hareket kısıtlamasına gidilmesi gerektiği anlamına gelir. Sözünü ettiğimiz takip süresi hastadan hastaya değişiklik gösterecektir; ancak ortalama 1,5 ila 2 ay gibi bir süre olarak düşünülebilir. Ağrılı oluşumlarda kitlenin içindeki sıvı enjektör aracılığıyla çekilerek hasta rahatlatılabilir. Bu işlem aspirasyon olarak adlandırılır ve poliklinik ortamında basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Unutulmamalıdır ki, aspirasyon ile küçültülen kistlerde tekrarlama ihtimali vardır.

Benzer Yazılar

Fiziksel Özellik, Yaş ve Kas Gücü Belirleyici Kriterlerdir
Fiziksel Özellik, Yaş ve Kas Gücü Belirleyici Kriterlerdir

Hareketsizliğin yol açtığı sağlık sorunları, spor yaparak önlenebilir. Ama bu esnada kazaların meydana gelmemesi için birtakım tedbirler alınmalıdır.

Devamı

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi
Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

Devamı

Diz Protezi İle Ağrıların Son Bulması Mümkün
Diz Protezi İle Ağrıların Son Bulması Mümkün

Eklem kıkırdağının yok olması, eklem yıpranmasına; yani eklem artrozuna yol açar.

Devamı

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)
Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.

Devamı

Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler
Boy Uzatma Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Boy uzatma ameliyatı; büyüme plağı kapanmış bireylerde bazen tedavi, bazen ise estetik amacıyla tercih edilen operasyondur. Amaç; kol ve bacak kemiklerinin uzatılmasıdır.

Devamı

Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Tedavi Süreci Çok Önemli
Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Tedavi Süreci Çok Önemli

Diz eklemi; uyluk, bacak ve önde diz kapağı kemiklerinden oluşur.

Devamı

Kişinin İyi Bir Dengeye Sahip Olması Neden Önemlidir? Dengeyi Sağlamak İçin Nasıl Egzersizler Yapılabilir?  Dengenizi Siz Sağlayın!
Kişinin İyi Bir Dengeye Sahip Olması Neden Önemlidir? Dengeyi Sağlamak İçin Nasıl Egzersizler Yapılabilir? Dengenizi Siz Sağlayın!

“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.

Devamı

Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Ortopedi Ameliyatları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı

Devamı

Bebeklerde ve Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri
Bebeklerde ve Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri

Normal bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman tüm uzunluğu boyunca düz görünür.

Devamı

Omur Kanal Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Omur Kanal Darlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Belde omurilik kanalı daralması, yavaş gelişen bir süreçtir. Bu nedenle ilk başta şikâyet görülmeyebilir. Ancak hastalık ilerlediğinde hastaların yaşam kalitesi düşer ve günlük içerisindeki hareket kabiliyeti kısıtlanır.

Devamı