Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Gebelik Döneminde Guatr

Gebelik Döneminde Guatr

Gebelik döneminde guatr fonksiyonlarında görülen değişiklikler

Vücut metabolizmasının devamlılığı için tiroid hormonlarının kanda belli bir değer arasında olması gerekir. Bu normal aralık ötiroid durumu olarak adlandırılır. Tiroid hormonlarının dolaşımda normal seviyesinden daha yüksek olmasına hipertirodi, altında olmasına ise hipotirodi ismi verilir. Tiroid bezinin büyümesi ise guatr olarak adlandırılır. Halk arasında gebelikte guatr; tiroid bezlerinde meydana gelen büyüme olarak bilinir. Trioid bezi, tiroid hormonunun azlığından kaynaklı olabileceği gibi tiroid hormonunun aşırı salgılanmasından dolayı da gelişebilir.

Gebelikte görülen guatrın nedenleri ve belirtileri

Tiroid bezi hamilelik esnasında büyüyebilir, bu durumda guatr gelişir. Hamilelik ile ilikili guatr, iyor eksikliği olan coğrafi bölgelerde daha sık görülür. Nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Sinirlilik
  • Uykusuzluk
  • Çarpıntı
  • Kabızlık
  • Kas krampları
  • Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Konsanstrasyon eksikliği ve bu yöndeki birtakım sorunlar

Gebelikte guatr teşhisi nasıl konur?

Gebelik; tiroid fonksiyonu ve tiroid bezi şeklinde bazı önemli değişikliklere neden olabilir. Bu yüzden, gebelerde tiroid testi sonuçları, gebe olmayan bir kadın ile karşılaştırıldığında farklılıklar gösterecektir. Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi için gebelikte TSH ve sT4 testlerine bakılır. Bu doğrultuda, gebeliğin haftasına göre TSH hedef değerleri şöyle olmalıdır:

  • 1. trimester 0,1-2,5 mU/L 
  • 2. trimester 0,2-3,0 mU/L    
  • 3. trimester 0,3-3,0 mU/L

Gebelikte guatr tedavisi nasıl yapılır?

Gebeliğin ilk 3 ayında anne karnında olan bebeğin henüz tiroid bezi gelişmediğinden ve sinir sisteminin gelişebilmesi için bebeğin tiroid hormonuna ihtiyacı olacağından dolayı bu süreçte anne adayındaki tiroid bezi bebeğinin bu ihtiyacını karşılasın diye daha yoğun çalışabilir veya büyüme gösterebilir. Bu nedenle, doktor kontrolünde kalarak, birtakım ilaçların doğru bir şekilde ayarlanması anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Benzer Yazılar

Hamileyken Emzirebilir Miyim?
Hamileyken Emzirebilir Miyim?

Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.

Devamı

Çoğul Gebelik Nedir? Nasıl Oluşur?
Çoğul Gebelik Nedir? Nasıl Oluşur?

Çoğul gebelik, birden fazla yumurta hücresinin aynı anda döllenip gelişmeye başlamasıyla oluşur.

Devamı

Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmak İçin 5 Öneri

Genital bölgedeki kuruluk ve temizlik enfeksiyonu önlemek yolunda yardımcı olacaktır.

Devamı

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Hakkında Ne Biliyorsunuz?

Premenstrüel sendrom (PMS) nedir? Premenstrüel sendromu, adet öncesi gerginlik sendromu anlamına gelir. Adet kanamasının yaklaşmasına çok az kalmışken, kadınların yaklaşık %75’inde hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak bazı şikayetler gözlemlenir.

Devamı

Tüp Bebek Tedavisi
Tüp Bebek Tedavisi

Erkeklerden alınan spermlerin ve kadın üreme hücreleri olan yumurtaların vücut dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllemenin sağlanmasında rol oynayan tedavi yöntemidir.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.

Devamı

AMH Nedir?
AMH Nedir?

Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.

Devamı

Adet Sancısı Neden Olur?
Adet Sancısı Neden Olur?

Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.

Devamı

Hamilelikte En Riskli Durum Düşük Tehlikesi
Hamilelikte En Riskli Durum Düşük Tehlikesi

Hamilelikte çok sık görülen komplikasyonlardır. Kadınlar, hamile olduğunun farkında

Devamı