Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit nedir?

Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır. Kasıkta ağrı ve vajinada akıntı gibi şikayeti olan kadınların birçoğunda herhangi bir başka rahatsızlıkla beraber veya tek başına servisite rastlanılır.

Servisitin nedenleri nelerdir?

Servistin etkin bir şekilde tedavi edilmesi için altta yatan nedenin tanımlanması gerekir. Hastalığın nedeni basit bir irritan madde ise maddenin kullanılmaması halinde sorun çözülecektir. Altta yatan sorun eğer enfeksiyon kaynaklı ise planlanacak uygun tedavi ile hastalık iyileştirilir. Bu duruma neden olan önemli 3 mikroorganizmayı; klamidya, gonore ve trikomonas olarak sıralayabiliriz. Ayrıca, bazı alerjik maddeler de hastalık nedenleri arasında yer alır.

Servisitin belirtileri nelerdir?

Belirtiler, birçok hastalık ile benzerlik gösterir. Özellikli yakınma meydana gelmediği için kişinin bu  durumdan şüphelenmesi pek mümkün değildir. Çoğu zaman farklı bir nedenle yapılan jinekolojik muayene esnasında fark edilir.

İlk belirti; regl döneminin bitişinde gelişen vajinal akıntıdır. Diğer belirtileri; anormal vajinal kanama, vajinada yanma, cinsel birleşme anında hissedilen ağrı, idrar yaparken yanma ve bel ağrısıdır. Tedavisi geciktirilmiş bir servisit; mukus yapımının bozulmasına ve kısırlığa neden olabilir. Servisitli anne adaylarında; düşük veya erken doğum riskine rastlanabilir.

Servisit tedavisi var mıdır?

  • Koter: Bu yönte, uygulanan en eski ve klasik tedavi yöntemidir. Kalem şeklindeki bir prob ucunun yardımıyla elektrik akımı geçirilir ve ısı elde edilir. Tedavi yöntemleri arasında en son tercih edilen bir yöntemdir. Uygulama esnasında hafif bir ağrı duyulabilir. Sonrasında oluşan nedbe dokusunun rahim ağzının kanalında tıkanmalara neden olması söz konusudur.
  • Kriyoterapi: Kotere göre avantajlıdır. Daha az ağrı hissedilir ve doku tahribi kontrollüdür. Daha az nedbe dokusunun oluşumuna olanak sağlar. Dolayısıyla, servikal kanalda daralmaya neden olmaz. Tabancaya benzer bir cihaz yardımıyla uygulanır. Bu tabanca ucuyla değdirilen yerler donar. Bir anestezi yöntemi uygulanmaz. Basit bir işlem olup, 10 dakika içinde sona erer.
  • Lazer: Dokular lazer ile tahrip edilir. Kriyoterapi yöntemine kıyasla herhangi bir üstünlüğü yoktur.

Hangi tedavi olursa olsun; hücreler tahrip edildikten 1-2 hafta içinde bol sulu vajina akıntısı görülebilir. Bu sürede; lekelenme gibi kanama gelebilir. Bu sebepten dolayı işlem sonrasındaki ilk 2 hafta cinsel birliktelikten kaçınılması önemlidir. Tamamen iyileşme süresi 6-8 hafta arasındadır.

Servisitten korunmak için hangi önlemler alınmalıdır?

Servisitin korunma yöntemleri ve erken teşhisine olanak sağlayacak bazı önlemler vardır:

  • Sağlık durumundan emin olmadığınız kişilerle cinsel ilişkiye girmeyin.
  • İlişkiye gireceğiniz partnerinizde gonore belirtileri bulunuyorsa hemen doktorunuzla görüşün.
  • Vajinal akıntı şikayetiniz önemseyin ve doktorunuza danışın.
  • Herhangi bir şikayet duymasanız bile yılda 1 defa jinekolojik muayeneden geçin.

Benzer Yazılar

Emzirme Dönemi Hakkında Tüm Merak Edilenler!
Emzirme Dönemi Hakkında Tüm Merak Edilenler!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ferda Erbay, anne adaylarına emzirme dönemi hakkında önemli bilgiler verdi!

Devamı

Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Kegel Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizleri bilinen diğer adıyla pelvik taban egzersizleri, kadınlarda vajina etrafındaki kasların güçlendirilmesi için yapılan egzersizlerdir. Kegel egzersizleri düzenli yapıldığı takdirde; bu kaslar kuvvetlenerek idrar kaçırma, rahim sarkması gibi birçok sorunun önüne geçer.

Devamı

Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!
Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!

Kemik sağlığı için düzenli olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın.

Devamı

Derin Endometriozis Nedir?
Derin Endometriozis Nedir?

Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.

Devamı

Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!
Adet Görememe ve Adet Düzensizliğinin Pek Çok Nedeni Var!

Kadın bireylerde ilk adet kanaması, genellikle 12 yaşında görülür. Menstrüasyon döneminde, uterus kendisini yeniler ve vajinadan dışarıya atar. Ortalama 2 ila 4 gün devam eden bu süreç, iç yüzeyi hamilelik için hazırlar.

Devamı

Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?
Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?

Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?

Devamı

Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?
Dış Gebelik Nedir ve Nasıl Olur?

Hamilelik; döllenmeden, doğuma kadar bir kadının vücudunda birkaç adımda gerçekleşir.

Devamı

Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi
Doğum Kontrol Hapları ve Meme Kanseri İlişkisi

Birçok kadın günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak doğum kontrol haplarını kullanmaktadır.

Devamı

Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi
Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi

Hamilelik Döneminde Nefes Egzersizlerinin Önemi

Devamı