Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?

Gebelik Şekeri Nedir? Neden Olur?

Gebelik sürecini sağlıklı yaşamak, bebeğin doğduktan sonraki  gelecekteki yaşamını da etkileyen faktörlerin başında gelir. Anne adayı, bu süreci beraber yaşadığı kadın hastalıkları ve doğum hekimi haricinde, birçok branştan da yardım alacağı  durumlarla karşı karşıya kalabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nida Bayık, gebelik şekeri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Doç. Dr. Nida Bayık, ‘’Gebelik öncesi diyabet tanısı olmayan hastanın gebeliğinde diyabet tanısı almasına; Gebelik Şekeri (gestasyonel diyabet) adı verilir. Günümüzde her 5-7 gebeden birinde gebelik şekeri görülmektedir. Endüstri toplumu olmamız, hareketsizlik, aşırı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmemiz, genetik alt yapımız bu hastalığa eğilimimizi  arttırmaktadır. Gebelik öncesi  insülin direnci teşhisi konmuş hastalara, gebe kaldıktan sonra da uygun dengeli diyetler gebelik haftalarına uygun şekilde düzenlenmelidir. Sağlık durumu uygunsa fiziksel aktivite artışları özellikle de yürüyüş tedavi stratejisinin bir parçasıdır. Risk faktörü olmayan gebelere de yapılan şeker tarama testleri,  rutin sağlık bakanlığı gebelik tarama programındadır. Hastanın 24-28. Haftalar arasında aç karnına yapılan 50 gr tarama testi sonrası 1. Saatte 140 mg/dl ve üzeri gelmesi durumunda 2. Aşama olan 100 gr yükleme testi (açlık, yükleme sonrası 1. saat, 2.saat,3.saat) yapılırken şimdilerde direkt 75 gr şeker yükleme testi bu iki ardışık test kombinasyonunun yerini almaktadır. 75 gr şeker yükleme testi; öncesinde açlık, tokluk 1. Saat, tokluk 2. Saat ölçümleri yapılmaktadır. Şeker intoleransı teşhisi konmuş gebeler öncelik dengeli diet desteği  alırken, günlük ölçümlerle sağaltım sağlanıp sağlanmadığı anlaşılır. Şeker intoleransından da fazla çıkmış kan şekeri sonuçlarında da insülin tedavisi gerekebilmektedir. Bu da gebeliği daha  yüksek riskli gebelik sınıfına sokmaktadır. İnsülin tedavisi ile ilgili olarak,  ihtiyacı olan gebelere bu eğitim ayrıca verilmektedir’’ dedi.

Gestasyonel Diyabet Gelişme Riskinin Yüksek Olduğu Anne Adayları

  • Kötü Obstetrik öyküsü olan; ölü doğum öyküsü olan, anomalili bebek doğurmuş, iri bebek (4000 gram üzerinde) doğurmuş; birden fazla sayıda düşük yapmış olan;
  • daha önceki gebeliğinde gestasyonel diyabet geçirmiş olan;insülin kullanmış veya diet yapmak durumunda kalmış olan;
  • Gebelik öncesi BMI  normalden fazla olan;
  • İleri yaş anneler  (35 yaş ve üzeri);
  • Genetik alt yapısı olup, birinci derece akrabalarından birinde diyabet olan
  • Gebelik esnasında alması gerekenden fazla kilo almış olan;
  • Nedeni açıklanamayan polihidramniyos (amniyos sıvısının artması) saptanan;
  • Bebeği beklenmedik bir şekilde ölen;
  • İdrarda 2 ve üstü (++)glikoz çıkışı saptanan ya da diyabet belirtileri gösteren (çok yemek yeme ve su içme, bol idrar yapma gibi) gebelerde de gestasyonel diyabet mevcut olabilir ya da gebeliğin kalan kısmında gelişebilir. Kan şeker ölçümleri normal Nike çıksa dikkatle izlenmelidir.

Gebelik Şekerinin Bebek Üzerinde Etkileri;

  • Doğum sonrasında akciğerlerin fazla gelişmemesi yüzünden bebekte solunum sıkıntısı yaşanabilir. Bebeğin akciğer gelişimi annesine gebelik şekeri teşhisi konmamış bebeklerden daha geç olmaktadır. Bu surfaktan denen akciğer gelişimi için gerekli maddenin yapımı ile ilgilidir 
  • Bebeğin iri olması
  • Bebeğin olması gerekenden küçük olması; şeker yüksekliğinin bebeğe giden damarlarda beslenme problemi yaratması
  • Anne rahminde anneden bebeğe geçen şekere adapte olmuş bebekte, doğumdan sonra şekerin kesilmesiyle annedeki hastalığın ciddiyetine göre hipoglisemi yani kan şekerinin düşmesi olabilmekte,hipokalsemi, polisitemi, hiperbiluribinemi yani sarılık görülme riskleri artmakta 
  • İleri aşamada kalp hastalıklarının oluşması
  • Böbrek anomalileri olması
  • Beyin ve santral sinir sistemine olan anomaliler
  • Kulak anomalileri

Sindirim sistemi ile ilgili anomaliler. Gebelik şekeri doğum şeklini etkileyebilmektedir. Sezaryen ile doğumlarda artış görülmektedir. Bunun nedeni bebeğin baş-omuz oranlarındaki değişikliklerdir. Doğum sonrası rahmin toparlayamama riski artmaktadır. Bu da anne hayatını  tehdit eden bir durum arzetmektedir. Gebelik şekeri teşhisi olan anne adaylarında depresyon oranı, olmayanlara göre fazla saptanmıştır. Doğum sonrasında da annelere 6. Haftada mutlaka tekrar yükleme ölçümler yapılıp, tanının kalıcı hale gelip gelmediği anlaşılmalıdır. Tedbirler alınmalıdır. Şeker hastalığı özellikle de gebelik şekeri, bebeğin beslenme ve organ gelişmesinin en temelden sıkıntılı olmasını sağlayan, anneyi ayrı, bebeği ayrı etkileyen, savaşılması gereken toplumsal bir problem haline gelmiştir. Gebelik öncesinde de, esnasında da beslenme alışkanlıklarımızın düzenlenmesi, fiziksel egzersizin hayatımızın bir parçası olması, gebelerin  ev içi geleneksel beslenmesinde ailesinin yaptığı bazı hataların düzeltilmesi savaşın esasını oluşturur

Benzer Yazılar

Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?
Gerçek ve Yalancı Doğum Kasılmaları Nasıl Ayırt Edilir?

Yalancı sancılar normal kabul edilirken gerçek sancıların varlığı erken doğumun habercisi olabilmekte, bazı durumlarda hastanede yatış gerektirebilmektedir.

Devamı

Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?
Emzirme Döneminde Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Bebeğiniz ile daha çok ilgilenebilmeniz ve vücuduzu dinlendirebilmeniz için gebelikten sonra tekrardan hamile kalmak uzmanlar tarafından en az 2 sene önerilmez.

Devamı

Hamilelikte Magnezyum Eksikliğine Dikkat!
Hamilelikte Magnezyum Eksikliğine Dikkat!

Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden birisi de kuşkusuz ki magnezyumdur!

Devamı

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?
Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Cinsel Ağrı Bozuklukları Nelerdir?

Devamı

Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?
Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?

Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.

Devamı

Sezaryen Doğum İle Obezite Arasında Bir İlişki Var Mı?
Sezaryen Doğum İle Obezite Arasında Bir İlişki Var Mı?

Sezaryen, bir doğum tercihinden ziyade anne ve/veya bebek için hayat kurtaran bir operasyon olduğunda uygulanmaktadır.

Devamı

Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!
Hamilelikte Plasenta Previa Hayati Tehlike Taşıyor!

Plasenta previa, bebeğin eşi olarak bilinen plasentanın rahim içinde doğum kanalını kapatacak şekilde yerleşmesi durumudur.

Devamı

Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?
Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?

Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.

Devamı

Genetik Testi Nedir?
Genetik Testi Nedir?

Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.

Devamı

Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Bazı durumlarda kadınlar hamile olmamalarına rağmen kendilerini hamile gibi hissetmektedir. Bu durumda gebelik belirtileri aynı şekilde yaşanmaktadır. Çok ilginç bir hastalık olan yalancı gebelik yaşayanlar gebelik belirtilerini aynı şekilde hissetmektedir.

Devamı