Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Hidrosel Nedir?

Hidrosel Nedir?

Hidrosel Nedir?

Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir. Genelde testisler ve testisleri saran zarların arasında kayganlığı sağlamak için 0.5 – 1 ml arasında sıvı bulunmaktadır. Bu su oranı hidrosel olduğu zaman 100-200 ml artmaktadır.

Hidrosel iki ayrı gruba ayrılmaktadır.

  • Doğumsal Hisrosel
  • Erişkin Hidrosel

Doğumsal Hidrosel

14. haftadan sonra anne karnında olan bebeğin testisleri aşağı doğru inmektedir ve skrotum denilen testis torbasına yerleşmektedir. Bu iniş ile birlikte sürüklenmekte olan karın zarı skrotuma testisle birlikte inmektedir. Doğum olduktan kısa bir süre sonra kese kapanarak ipliksi yapı halini almaktadır. Eğer kese kapanmadı ise karın içi sıvısı bu açıklıktan geçerek testis çevresinde skrotumda hem bikmekte hem de şişmektedir.

Doğumsal Hidrosel ikiye ayrılmaktadır;

  • Komünikan Hidrosel
  • Komünikan Olmayan Hidrosel

Komünikan hidrosel, skrotuma inmekte olan karın zarının açık olması durumudur.

Komünikan olmayan hidrosel, zarın karın tarafında olan bölümünün normal olmayan bir şekilde kapanması ve pritoneal sıvının skrotum içinde olması durumuna denir.

Erişkin Hidrosel

Genellikle 40 yaşların üzerinde daha fazla görülen hidrosel erkeklerde oluşan testis tümörleri, testis iltihaplanmaları, skrotumun maruz kaldığı travmalar ve radyoterapi vb. sebeplerden dolayı hidrosel görülmektedir.

Hidroselin Nedenleri Nedir?

Hem erişkin hem de çocukluk çağında hidrosel görülebilir. Çocuklardaki sebep, çoğunlukla karın iç zarı ile testisi saran yapraklar arasında bulunan ve doğumdan sonra kendiliğinden kapanan kanalın kapanmamasıdır. Erişkinlerde tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bununla beraber; testis iltihabı, testis travması/ tümörleri gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkların sonucu olarak hidrosel hızlı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Hidrosel Nasıl Teşhis Edilir?

Fizik muayene ile kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Muayene sırasında torbalara ışık tutulduğunda içerisinde sıvı olan torbanın ışığı geçirdiği görülmektedir. Kitle sıvı ile dolu ise ışık geçirgen demektedir. Altında yatan asıl nedeni bulmak için skrotal ultrasonografi ile tanıyı kesinleştirmek gerekmektedir. İşlem kısa bir süre içerisinde yapılmaktadır. Tanı konulması için başka tahlil ve tetkiklere ihtiyaç duyulmamaktadır.

Hidrosel Tedavisi

Çocukluk döneminde görülen fıtıksız hidrosellerde tedavi için iki yaşına kadar beklenir. Bu süre içerisinde iyileşme görülmezse cerrahi müdahale ile düzeltilir. Fıtık ile birlikte görülen hidroseller ise, tanı konulduğu zaman cerrahi müdahale ile düzeltilmelidir.

Erişkin Hidrosellerinde ise, tedavi altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığına göre değişmektedir. Kozmetik sorunlar, günlük aktiviteyi engelleyen büyüklükte olan hidrosel durumlarında tedavi uygulanması önerilmektedir.

Benzer Yazılar

Hidrosel Nedir?
Hidrosel Nedir?

Testisi saran zarların içerisinde bulunan sıvı miktarlarının artarak, testis torbalarında çok fazla su birikmesine denir.

Devamı

İdrar Kaçırma Nedenleri
İdrar Kaçırma Nedenleri

Hayatınızın her anını etkileyen idrar kaçırmanın tedavisi mümkündür.

Devamı

Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Sistit Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Sistir, idrar yollarının iltihaplanması anlamına gelmektedir. Üreme sisteminde en sık gördüğümüz hastalıklardan birisi olan sistitin görülme oranı, kadınlarda daha yüksektir. Zamanında tedavi edilmemesi durumunda ise, böbrekleri de olumsuz yönde etkiler ve mesane ile böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir.

Devamı

Cinsel İlişkide Frengi Oluşumlarına Dikkat!
Cinsel İlişkide Frengi Oluşumlarına Dikkat!

Frengi; cinsel yol ile bulaşan yaygın hastalıklardandır. Bu hastalığa treponema pallidum ismi verilen mikroorganizma sebep olur.

Devamı

Böbrek Üstü Bezi Tümörüne Dikkat!
Böbrek Üstü Bezi Tümörüne Dikkat!

Böbreküstü bezleri böbreklerin üzerinde yer alan sarımsı endokrin sistem hormonlarını üreten bezlerdir.

Devamı

Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?
Cinsel Yaşam Hamileliğin Kaçıncı Ayına Kadar Devam Edebilir?

Hamile iken cinsel yaşamın ne kadar sürdürülebilir olduğu anne adayları için en merak edilen ve onları en çok endişelendiren konuların başında gelir.

Devamı

Hidroselin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Hidroselin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Halk arasında su fıtığı olarak bilinen hidrosel; torbaların şişmesi ve su toplaması anlamına gelir. Özellikle yeni doğan bebeklerde yaygın bir şekilde görülür.

Devamı

Ürolojide Önemli Canlı Cerrahi Girişimler
Ürolojide Önemli Canlı Cerrahi Girişimler

Ürolojide Önemli Canlı Cerrahi Girişimler

Devamı

Sünnet Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sünnet Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sünnet; pipinin uç kısmını saran, prepisyum ismi verilen sünnet derisinin belli bir şekil ve uzunlukta cerrahi yol ile kesilerek ilgili bölgeden alınması ve pipinin uç kısmının açılması işlemidir.

Devamı