Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kadınlarda Görülen Hormon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda Görülen Hormon Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?

Kadınlarda görülen hormon bozukluklarının sebepleri nelerdir?

Hormonlar vücudun habercisidir. Endokrin bezlerinde üretilen hormonlar, kan dolaşımı ile doku ve organlara ne zaman, ne yapacaklarını iletir. Hormonlar, üreme ve metabolizma olmak üzere; vücutta önemli süreçleri yönetirler. Kadınlarda erkeklere oranla, daha çok hormon bozuklukları görülmektedir. Bu hormon bozukları, kadınlarda birçok hastalığa neden olmaktadır. Birçok kadın; çeşitli sebeplerle hormon dengesizliği yaşamakta ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Hormon dengesizlikleri, vücutta hormonların düzenli olarak salgılanamamasına denilmektedir. Düzensizlik gösteren bu hormonlar; kadınlık hormonları olabildiği gibi, tiroit hormonları da olabilir.

Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni

Stres ve düzensiz beslenme, en sık karşılaşılan hormon bozukluğu nedenidir. Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir. Bu dönemlerde, hormonlarda ciddi değişimler olmaktadır. Buna bağlı olarak da, fiziksel değişimler gündeme gelebilmektedir.

Kadınlarda hormon dengesizliğinin nedenleri nelerdir?

Kadınlarda hormonal dengesizlik görülmesinin sebeplerini; polikistik over sendromu, erken menopoz, birincil yumurtalık yetmezliği, hormon değişiklikleri ve doğum kontrol hapları olarak sıralayabiliriz.

Belirtileri nelerdir?

  • Kemik erimesi (osteoporoz)
  • Depresyon
  • Yorgunluk
  • Saç dökülmesi
  • Düzensiz ve sancılı adet dönemleri
  • Sıcak basması
  • Gece terlemesi
  • Kabızlık ve ishal
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Memede kist
  • Vajinada kuruluk
  • Kilo alma
  • Tüylenmede artış
  • Kısırlık
  • Klitoris genişlemesi
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Gözlerde kuruluk

Kadınlarda en çok görülen hormon bozuklukları hangileridir?

Tüylenme; özellikle genç kızlarda görülen hormon bozukluklarının başında gelmektedir. Bununla birlikte polikistik over sendromu, en sık görülen hormon bozukluklarındandır. Polikistik over sendromunda da, tüylenme ve adet düzensizliği şikayetleri görülebilmektedir. Polikistik over sendromu, bazı durumlarda yumurtlamayı da etkiler.

Tedavisi nedir?

Hormon bozukluklarında tedavi, sebebine ve de kişilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Hormon bozukluğu tedavisinde genellikle çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bu ilaçları ve tedavi şekline, kadın hastalıkları ve doğum hekimi yapılan muayene ve gerekli tetkiklerden sonra karar vermektedir. Bunların dışında; sağlıklı beslenme, düzenli ve doğru yaşam, spor aktiviteleri gibi hayat kalitesini arttıran faaliyetler de bazı hafif durumlarda iyileştirici doğal yöntemler de sayılabilir.

 

 

Benzer Yazılar

Derin Endometriozis Nedir?
Derin Endometriozis Nedir?

Endometriozis, genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalıktır. Hastalık ağır vücutsal ve ruhsal problemler yaratmasına ve miyomlardan sonra, kadınlarda en sık görülen iyi huylu hastalık olmasına rağmen genelde hafife alınmaktadır.

Devamı

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Nedir?

Prolaktin, halk arasında süt hormonu olarak da bilenen, gebelik sürecinde anne vücudunun süt üretmesini sağlayan önemli bir hormondur.

Devamı

Hamilelikte Karşılaşılan Vücut Değişikliklerinin Hangileri Geçici?
Hamilelikte Karşılaşılan Vücut Değişikliklerinin Hangileri Geçici?

Saç dökülmesi en sık karşılaşılan sorunlardan

Devamı

Kadınların Korkulu Rüyası Rahim Ağzı Enfeksiyonu!
Kadınların Korkulu Rüyası Rahim Ağzı Enfeksiyonu!

Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.

Devamı

NST (Nonstress Testi) Nedir?
NST (Nonstress Testi) Nedir?

Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir.

Devamı

Genital Estetik Nedir?
Genital Estetik Nedir?

Genital estetik, dış genital organların kendi içerisindeki bölümlerinin birbirine daha uyumlu hale getirilmesi işlemidir. Bölümlerin birbirine olan uyumsuzlukları, hastalarda sıklıkla estetik açıdan sorunlar yaratabilmektedir. Oluşan bu sorunlar genital estetik ile düzeltilebilmektedir.

Devamı

Dış Gebelik Nedir?
Dış Gebelik Nedir?

Beta-HCG hormonu seviyesinden yararlanılarak kan ve idrar incelemesi ile yapılan testler, hamilelik hakkında kesin bilgi verse de bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmez.

Devamı

Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!
Vajinismus Sadece Kadının Değil Çiftlerin Problemi!

Vajinismus, cinsel ilişki esnasında kadınların istemsiz olarak kasılması, bu kasılmaların genital bölgede yoğunlaşması ve kadının erkeği kendinden iterek uzaklaştırmasıdır.

Devamı

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?
Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Devamı

Kızlık Zarı Dikimi
Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı dikimi, bekaretini kaybetmiş kadınların tekrar ilişkiye girdiklerinde kanama olması açısından yapılan bir ameliyattır.

Devamı