Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu nedir?

Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistlerin oluşumlarıyla meydana gelen polikistik over, adet düzensizliği ile birlikte kendisini gösterir. Ayrıca kilo artışı, tüylenme ve sivilce gibi birçok şikayete de neden olur. Bu kistlerin yumurtlama düzenini bozması, çocuk sahibi olamama sorununu da beraberinde getirebilir. Dış görünüşü bozarak yaşam standartlarını ve dış görünümü olumsuz etkileyen bu hastalık, psikolojik sorunlara da yol açar. Hem sorunun kendisi hem de neden olduğu psikolojik kaygılar için mutlaka uzman desteği alınması gerekir. Eğer polikistik sendromu uzun süre boyunca tedavi edilmezse karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, kısırlık, depresyon, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi önemli pek çok daha soruna neden olabilir.

Polikistik over sendromunun belirtileri nelerdir?

İlk evrede çoğunlukla belirti vermeyen, zaman geçtikçe çeşitli semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlığın belirtileri kişiye bağlı değişiyor olsa da başlıca belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Adet düzensizliği
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde tüylenme
  • 2 adet döngüsü arasında meydana gelen kanamalar
  • Kilo alma
  • Çocuk sahibi olamama
  • Yüz ve sırtta oluşan sivilceler
  • Seste kalınlaşma
  • Göğüs bölgesinde hassasiyet, büyüme ve küçülme
  • Saç dökülmesi
  • Ciltte lekelenme

Bu belirtiler polikistik over sendromunun en sık gözlemlenen belirtileridir. En yaygın semptom ise adet düzensizliğidir. Özellikle 13-19 yaş arası genç kızlarda ilk adet itibariyle birkaç döngüden sonra adet olamama, aşırı tüylenme ve sivilcelenme şeklinde kendini gösterir. Fakat, ilerleyen zamanlarda da ortaya çıkabilir.

Polistik over sendromunun tanısı nasıl konur?

Klinik bulgular, radyografik incelemeler ve hastanın hikayesi değerlendirildikten sonra tanı konmaktadır. Pelvik ya da vajinal US eşliğinde yumurtalıklar ve rahim detaylı bir taramadan geçirilir. Adetin 3. gününde yapılan kan testleri ile hormon seviyeleri ölçülür ve bu testler tanının konmasını kesinleştirir. Bu hastalığa sahip kişilerde özellikle yumurtlama döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormon seviyelerin olması gerekenin dışında olduğu, östrojen hormonunun düşük, erkeklik hormonunun normal seviyeden daha yüksek olduğu gözlemlenir. Yumurtlamayı sağlayan hormon değerinin, yumurtayı büyüten hormon seviyesine oranının 3 ve üstünde olduğu hallerde de hastada polikistik over sendromu olduğu söylenebilir. Tanı ve takipte US oldukça önemlidir.

Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Polikistik over sendromunda tedavi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru tarafından kişiye özgü şekilde planlanmaktadır. Öncelikli olarak kan dolaşımında normalin üstünde seyreden erkeklik hormonu değerinin düşürülmesine yönelik antiandrojen ilaç tedavisinden faydalanılabilir. Beslenme ve Diyet uzmanı tarafından hazırlanacak polikistik over sendromu diyeti ile kişinin ideal kilosuna düşmesi de sağlanarak insülin direnci azaltılır. Bu, hastalığın gidişatını iyileştirmede en önemli aşamalardan bir tanesidir.

Adet döngüsünün düzeni ve hastalığın neden olduğu tüylenme ve akne sorunları için doğum kontrol hapları reçete edilmektedir. Bu tedavi, ayrıca rahmin iç tabakası olan endometriumun kalınlaşmasına ve bu yüzden gelişebilecek farklı diğer hastalıkların engellenmesine de yardımcı olur. Saç dökülmesi ve bununla ilişkili şikayetler için ise gerekli görülmesi durumunda vitamin ve mineral takviyeleri verilebilir.

Benzer Yazılar

Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Servisit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Servisit, rahim ağzında görülen yara olup, sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden bir tanesidir. Kadınların yarısı yaşamının bir döneminde bu hastalığı mutlaka yaşar. Kaç yaşında olursa olsun, cinsel hayatı aktif olan her kadın, servisite potansiyel adaydır.

Devamı

Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?
Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?

Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?

Devamı

Hamilelikte Depresyon Olur Mu?
Hamilelikte Depresyon Olur Mu?

Depresyon kişinin ruh ve beden sağlığını doğrudan etkiler.

Devamı

Laparoskopik Cerrahi Konfor Değil İhtiyaç!
Laparoskopik Cerrahi Konfor Değil İhtiyaç!

Tıp alanındaki gelişmeler sayesinde klasik cerrahi uygulamaları yerini; daha küçük yara izi ve daha az ağrı ile sonuçlanan laparoskopik cerrahiye bıraktı.

Devamı

Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!
Tüm Bilinmeyenleriyle Menopoz!

Kemik sağlığı için düzenli olarak, kemik mineral yapısını destekleyici multivitaminler kullanın.

Devamı

Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri
Kalp Hastalıklarının Gebelik Sürecine Etkileri

Gebelik sürecinde hızla büyüyen bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve anne adayının doğum esnasındaki kan kaybına karşı direncinin artırılması amacıyla kalp ve dolaşım sisteminde bazı değişiklikler gözlemlenir

Devamı

Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!
Şiddetli Regl Sancıları Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir!

Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır.

Devamı

Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Polip Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Devamı

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Önemli Bilgiler
Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Önemli Bilgiler

Çocuk sahibi olmak isteyen aileler, tüp bebek konusunda toplumda doğru bilinen yanlışlar ve bilinçsiz uygulamalar nedeniyle endişe ya da hayal kırıklığı yaşayabiliyor.

Devamı

Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?
Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?

Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır.

Devamı