Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Rota Virüsü Nedir?

Rota Virüsü Nedir?

Rota virüsü nedir?

Rota virüsü; özellikle 2 yaş altında bulunan çocukların bağırsaklarında iltihaba neden olan bir virüstür. Dünya genelinde 5 yaş altında olan her çocuk, en az 1 defa bu hastalığı geçirmektedir. Şiddetli ateş, ishal ve kusma gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Hastalığın bulaştığı yol; ağız-dışkı yoludur. Özellikle; kış ve ilkbahar aylarında salgınlarla kendini gösterir; fakat diğer mevsimlerde de rastlanılabilir. Kuluçka süresi 2 gün olup, iyileşme süresi ortalama 1 haftadır. Belirli herhangi bir ilacı yoktur; ancak korunma amacıyla aşı mevcuttur. Hastalığı geçirenlerin yeniden geçirme ihtimali de vardır.

Rota virüs belirtileri nelerdir?

2-3 günlük kuluçka sonrasında kusma ve ateş ile başlayan bu hastalıkta, bol sulu ishal görülür. Hastalık başlamadan birkaç gün öncesinde ya da hastalığın geçmesinden birkaç gün sonrasında virüs dışkıda bulunabilir. Neden olduğu karın krampları yüzünden bebekleri huzursuz eder. Kusma ve ishalden dolayı sıvı kaybı yoğun yaşanır. Bu durumda; bebeklerde gözlerde çökme, aşırı ağlamalı hal ve huzursuzluk, göz yaşlarının azalması, idrarın az olması ve nefes alıp vermenin hızlanması gibi durumlar gözlemlenebilir. Hastalığın ciddiyetini, yani seviyesini yaşanan sıvı kaybı belirler. Süresi ise ortalama 3-9 gün arasıdır.

Rota virüs nasıl teşhis edilir?

Rota virüsünü tespit etmek için dışkı üzerinde bir tetkik yapılır. Klinik bulgular doğrultusunda, uzman hekim tarafından kolaylıkla tanı konabilir.

Rota virüs ishali diğer ishallerden nasıl ayırt edilir?

Rota virüsünün yaşattığı ishal, adeno virüsü ishali ile benzerlik gösterdiğinden çok karışır. Bu noktada dışkı tahlili yapılarak ayırıcı tanı konabilir. Çünkü, rota virüsü ishalinde dışkıda kan olmaz. Dışkı değerlendirmesinde rota virüs antijeninin pozitif çıkması tanıyı kesin olarak yönlendirir.

Benzer Yazılar

İşte Bebek Hijyeninin Püf Noktaları!
İşte Bebek Hijyeninin Püf Noktaları!

Bebeğe hijyenik ortam başta olmak üzere en uygun ortam koşullarını sağlamada, aşıları da dahil gerekli sağlık bakımlarını temin etmede temel görev; ebeveynlere düşmektedir!

Devamı

Çocuklarda Yaz Hastalıklarından Nasıl Korunmalıdır
Çocuklarda Yaz Hastalıklarından Nasıl Korunmalıdır

Çocuklar güneşin ya da diğer etkenlerin sebep olduğu yaz hastalıklarına yakalanabilmektedir

Devamı

Ailelerin Bebek Gelişimi ile İlgili Bilmesi Gerekenler
Ailelerin Bebek Gelişimi ile İlgili Bilmesi Gerekenler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, ailelerin bebek gelişimi ile ilgili bilmesi gerekenleri anlattı.

Devamı

Kızamık Nedir?
Kızamık Nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Devamı

Bebekler Neden Ağlar?
Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.

Devamı

Çocuklar En Çok Yazın Bu Hastalıklara Yakalanıyor!
Çocuklar En Çok Yazın Bu Hastalıklara Yakalanıyor!

Çocuklarda bu ateşli döküntülü hastalıklar sık görülür ve birçoğunda etken virüslerdir. Ancak daha az sıklıkta olan bakteriyel nedenli döküntülü hastalıklar hayati risk taşır.

Devamı

Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!
Yüksek Ateş Periyodik Ateş Sendromuna Neden Olabilir!

Periyodik ateş sendromu sıklıkla 2 yaş ile 5 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. Genel olarak çok yüksek ateş (41 dereceye ulaşan ateş), faranjit, ağız içerisinde çıkan aftlar, boyunda oluşan şişlik hastalarda görülebilir.

Devamı

Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!
Çocuğunuzda İştahsızlık Varsa Dikkat!

Çocuklarda sık sık görülen problemlerden biri iştahsızlıktır

Devamı

Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!
Yenidoğan Testis Torsiyonuna Dikkat!

Testisler anne karnında gelişirken böbrek bölgesinde oluşur. Testisin damar ve sinirleri böbrek bölgesinden gelir. Yani uzun bir sap ile aşağıya iner. Bu yerleşme tam anlamıyla olmayabilir. Herhangi bir yerde takılı kalır.

Devamı