Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spor yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Spor yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; vücudun ihtiyaç duyduğu yeterli sıvıyı tüketebilmektir. Çünkü fiziksel aktivite sırasında; vücut terleme ile sıvı kaybına uğrar. Alınacak su miktarı ise sık sık; ama az olmalıdır. Bunun nedeni ise alınacak suyun; vücuttan hemen idrar yolu ile çıkmasının önüne geçmek ve verimli kullanılmasını sağlamaktır.

Spor yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini maddeler halinde sıralayalım.

  • Spor yapmaya karar vermişseniz dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; tok karnına sporun yapılmaması gerektiğidir. Özellikle çok sıcak havalarda tok karnına yapılacak aktiviteler hayatı riske bile atabilir.
  • Seçimini yaptığınız kıyafetin açık renkte olması ve terlemenizi sağlayacak şekilde olması gerekir. Eğer; açık alanda spor yapacaksanız güneşli havalarda mutlaka yanınızda bir şapka ve güneş gözlüğü bulundurmalısınız. Soğuk havalarda ise üşümemenizi sağlayacak ve terlemenize neden olmayacak kıyafetleri tercih etmelisiniz.
  • Yaptığınız fiziksel aktiviteler kramp oluşumlarına neden oluyorsa; adaleler içinde laktik asit birikmiş demektir. Günlük 1000 mg C vitamini alınması, kısmen bu durumun önüne geçebilir.
  • Potasyum; adaleyi kastıran mineral özelliğine sahiptir. Düşük dozlarda alınması, krampları ve kasılmaları azaltabilir. Ayrıca; muz sağladığı faydalar nedeniyle spor öncesinde ve sonrasında tüketilebilir bir meyvedir.
  • Uzun yürüyüşlerinizde; aşırı yüklenme sonucunda, bacağınızın ön yüzünde adaleler gerilir. Sonrasında; damar, sinirlere ve adale yüzeyine baskılanır. Bunun sonucunda; ayağınızda uyuşma ve ağrı hissedebilirsiniz. Hemen sporu bırakmayın. Tekrarında ise bir doktora danışın.
  • Kaliteli ve destekli ayakkabılar giymeye özen göstererek, ayağınızda hissettiğiniz ağrıların önüne geçebilirsiniz.
  • Enerjiye ihtiyaç duyuyorsanız; somon, fındık ve bol tahıllı gıdaları spor yapmadan önceki gün itibariyle tüketebilirsiniz.
  • Ayak bölgesinde oluşan su toplaması temizlenmeli ve üzeri örtü ya da bant yardımıyla kapatılmalıdır. Her iki ayakkabınızın da içine mutlaka topuk rampası yerleştirin.
  • Sıcak havalarda bol tüketmeli ya da sporcu içecekleri tüketmelisiniz. Çünkü; vücut susuz kaldığında kan basıncı düşer ve kalbin atış hızı artar.

Benzer Yazılar

Tetik Parmak Nedir?
Tetik Parmak Nedir?

Parmakların aniden kilitlenmesi, kasılması gibi belirtilerle ortaya çıkan Tetik Parmak, parmaklarda ağrıya sebep olur ve bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Devamı

Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?
Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?

Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.

Devamı

Kişinin İyi Bir Dengeye Sahip Olması Neden Önemlidir? Dengeyi Sağlamak İçin Nasıl Egzersizler Yapılabilir?  Dengenizi Siz Sağlayın!
Kişinin İyi Bir Dengeye Sahip Olması Neden Önemlidir? Dengeyi Sağlamak İçin Nasıl Egzersizler Yapılabilir? Dengenizi Siz Sağlayın!

“Hiçbir ekipman gerektirmeyen, evde veya dışarıda yeni başlayan herkesin rahatlıkla yapabileceği denge egzersizleri; yalnızca kas-iskelet sistemi değil, tüm sağlığımız için faydalıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaya Hüsnü Akan, denge ile alakalı merak edilenleri açıkladı.

Devamı

Omurga Cerrahisi
Omurga Cerrahisi

Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.

Devamı

Düşmeleri Hafife Almayın!
Düşmeleri Hafife Almayın!

Kişi adımını atarken, vücudun ağırlık merkezini kontrol altında tutmalıdır.

Devamı

Eklem Ağrılarına Neden Olan Faktörleri Ortadan Kaldırın
Eklem Ağrılarına Neden Olan Faktörleri Ortadan Kaldırın

Kemik yoğunluğu yaş ilerledikçe azalır. İlerleyen yaşlarda; kaza ile düşmek de, kemik yoğunluğunun ve dayanıklılığının azalmasına

Devamı

Kemik Erimesinden Korkmayın!
Kemik Erimesinden Korkmayın!

Osteoporoz, diğer adı ile kemik erimesi; zamanla kemik kalitesinin

Devamı

Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!
Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!

Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.

Devamı

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci
Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman

Devamı

1 Adım Atmanın 11 Faydası Var!
1 Adım Atmanın 11 Faydası Var!

Düzenli yürüyüş, sağlıklı ve kaliteli yaşam için vazgeçilmez bir aktivitedir.

Devamı