Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!

Kışın Enfeksiyonlara Doğal Kalkan: Vitamin ve Mineral Deposu Besinler!


Kış mevsiminde aniden ortaya çıkan ve iyileşme süresinin uzun olduğu hastalıkların çoğu enfeksiyon kaynaklı olabiliyor. Sert sıcaklık değişimlerine bağlı olarak virüslerin çoğalmasıyla birlikte hastalıklara karşı daha dirençsiz hale geliyoruz. Beslenme şeklimizi değiştirerek nasıl enfeksiyonlara karşı daha güçlü olabileceğimizi İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen İrem Aksoy anlattı.


Yetersiz ve kötü beslenme alışkanlığı vücut direncini düşürüyor! 
Beslenme, sağlığı hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileyen bir olgudur. Doğru beslenme ve yeterli vitamin-mineral desteği almak kış enfeksiyonlarına karşı vücut direncimizi yükseltir. Dolayısıyla kış mevsimini sağlıklı halde geçirebilmek için beslenme düzeninizi gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü yeterince enerji, protein, vitamin, mineral ve diğer besin ögelerinin eksikliği veya yetersizliği durumunda vücut sistemlerinin düzenli çalışması ve enfeksiyonlara karşı dirençli olması beklenilemez. Bundan dolayı yetersiz ve kötü beslenme alışkanlığı bulunan bireylerde enfeksiyon hastalıkları daha sık görülmektedir. 


Kış aylarında doğru beslenin, hastalıklara karşı güçlenin!
Doğru ve yeterli beslenmenin hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi vardır. Yeterince sebze ve meyve tüketen bireyler genellikle vitamin ve minerallerden büyük ölçüde yararlanmış olur. Özellikle antioksidanlardan (A, B grubu, C ve E vitaminleri, selenyum, bakır gibi mineraller ve bazı fenolik bileşikler) zengin beslenmek serbest radikalleri azaltarak bağışıklığı güçlendirmeye ve kış enfeksiyonlarına karşı vücudu korumaya destek olur.

  • Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, kuşburnu, kara mürver, limon, domates, kapya biber, yeşilbiber ve yeşil yapraklı sebzeler iyi birer C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır. Sağlıklı beslenmenin en önemli iki besin grubu sebze ve meyvelerdir. Bu nedenle günlük beslenme rutininizde en az 5 porsiyon taze sebze ve meyveye yer vermeniz gereklidir. 

  • Zeytinyağı, ceviz, badem, fındık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi sağlıklı yağlar E vitamini kaynağıdır. Sağlıklı yağlara beslenmenizde yer vermek serbest radikallerin azalmasına ve bağışıklığın güçlenmesine destek olur.

  • Balık, karaciğer, yumurta ve süt grubu, havuç, kayısı, bal kabağı ve yeşil yapraklı sebzeler ise A vitamininden zengindir. Haftada 2 kez balık tüketmek, antioksidan etki gösteren omega-3 yağ asitleri sayesinde bazı hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir. 

  • Sarımsak ve soğan vitamin, mineral deposu, güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Kış mevsiminde yemeklerinizde kullanmayı ihmal etmeyin.

  • Sofralarınızda yer vermeniz gereken iki ürün; yoğurt ve kefir, probiyotik özellikleri sayesinde bağırsak florasını destekleyerek bağışıklık sistemine destek olduğu bilinmektedir.

  • Enfeksiyonlara neden olan bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyen zencefil, birçok vitamin, mineralden ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. 

Sonuç olarak mevsimine uygun, çeşitli, yeterli ve dengeli besleniyor olmak mevsimsel enfeksiyonlara karşı zinde kalmamızı sağlayacaktır. 

Sağlıklı beslenme rutininize ek olarak zaman zaman bağışıklığınızı desteklemek için tüketebileceğiniz bir içecek tarifine aşağıda ulaşabilirsiniz. 


Zencefilli bağışıklık destekleyici içecek;

1 küçük boy taze zencefil kökü-30 gr

1 orta boy mandalina

1 küçük boy kivi

Yarım adet limon

1 çay kaşığı toz zerdeçal

1 çay kaşığı toz karabiber

Hazırlanışı; 

  • Zencefil, mandalina, kivi ve limonun kabukları soyulduktan sonra pürüzsüz bir karışım elde edene kadar blenderize edin. 

  • 1 su bardağı su ile seyreltip içerisine toz zerdeçal ve karabiberi ekleyip karıştırın. Ara ara yarım çay bardağı ölçüsünde tüketebilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!
Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!

Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!

Devamı

Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Beslenme Tavsiyeleri!
Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Beslenme Tavsiyeleri!

Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Beslenme Tavsiyeleri!

Devamı

Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!
Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!

Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.

Devamı

Mucizevi Bitki: Adaçayı
Mucizevi Bitki: Adaçayı

Adaçayı tüketiminde bunlara dikkat!

Devamı

Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?
Ketojenik Diyet Sağlıklı Mıdır?

Ketojenik diyet vücudun enerji sağlamak için yağları kullandığı düşük karbonhidratlı beslenme şeklidir. Vücut enerji üretmek için glikoza ihtiyaç duyar.

Devamı

Ödem Nasıl Atılır?
Ödem Nasıl Atılır?

Ödemin vücuttan atılmasından önce bu duruma neden olan faktörler tespit edilmelidir. Mesela ödem, hastalıklardan dolayı gelişiyorsa öncelikli olarak bu hastalık tedavi edilmelidir. Daha sonrasında gelişen ödem kaybolacaktır.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!
Yarıyıl Tatilinde Çocuklar İçin Pratik Beslenme İpuçları!

Tatil de olsa, ailecek günde; 5 porsiyon sebze ve meyve tüketme hedefinizin olduğunu, çocuklarınıza hatırlatın

Devamı

Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!
Bu Öneriler İle Bayramı Daha Sağlıklı Geçirin!

Kurban kesimini takiben, eti en azından 1 gün buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketin.

Devamı

Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?
Aminoasit Kullanımı Zararlı mıdır?

Amino asitler vücudumuzda protein yapımı, hormon üretimi gibi yaşamsal süreçler için gereklidir.

Devamı