Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Mucizevi Bitki: Adaçayı

Mucizevi Bitki: Adaçayı

Adaçayı çayı olarak bilinen “Salvia Officinalis”; nane ile aynı aileden olan yapraklı, aromatik bir bitkidir. Baharat olarak yaygın olarak kullanılan adaçayı, tamamlayıcı ve geleneksel tıpta uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Özellikle çayı, sağlık yararları ile doludur.

Sağlık için faydaları nelerdir?

Adaçayı, rosmarinik asit başta olmak üzere içerdiği “camfor” ve “carnosol” gibi bileşenler sayesinde, antioksidan ve antiinflamatuvar etkilere sahiptir. Bu sayede kronik inflamasyonun yani yangının, neden olduğu hastalıklara karşı bizi korur. Ayrıca adaçayının içerdiği “rosmarinik asit”in, kan şekeri kontrolü açısından olumlu etkileri olduğu bulunmuştur. Bu sayede tip 2 diyabetin tedavisinde, destek olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. İçerdiği K vitamini sayesinde adaçayının kemik sağlığı, kan dolaşımı ve kan pıhtılaşması üzerinde olumlu etkileri vardır.

Kozmetik sektöründe tercih ediliyor

Adaçayı, doğal cilt bakımı ilacı olarak topikal uygulanan kozmetiklerde yaygın kullanılan bir bitkidir. Çayını içmenin de, cilt sağlığı üzerine benzer etkileri olacağını söylemek mümkündür. Yapılan çalışmalarda adaçayında yer alan bileşenlerin; sağlıklı cilt hücresi büyümesini desteklediği, kırışıklık oluşumunu azalttığı ve yaşlanmayı geciktirdiği bulunmuştur. Bazı çalışmalarda, adaçayı özünün yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olmasının yanı sıra ciltteki zararlı bakteri ve mantarları öldürdüğü gösterilmiştir.

İltihabı azaltıyor

Adaçayı; diş hekimliğinde ağrı, iltihaplanma, kötü nefes kokusu, antibakteriyel ve yara iyileştirici özellikleriyle kullanılan en popüler bitkilerden biridir. Çayının gargara yapılarak, ağız yaraları ve boğaz ağrıları için kullanılması önerilir. Bu oral faydalar ise adaçayının içerdiği rosmarinik aside atfedilir. Adaçayının, alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlatabileceği, ayrıca ruh halini ve hafızayı geliştirdiği düşünülmekle birlikte bu alandaki çalışmalar devam etmektedir. Adaçayının “trigliserit” ve kolesterol seviyenizi düzelterek, kalp hastalığı riskinizi azaltabileceği düşünülmektedir.

Nasıl kullanılır?

1 yemek kaşığı taze (15 gr) veya 1 çay kaşığı kuru (4 gr) adaçayının üzerine 200 ml kaynar su eklenir, 5 dakika demlenir. Süzüldükten sonra bal ve limon ile tatlandırılarak sıcak veya soğuk içilebilir.

Adaçayı tüketiminde bunlara dikkat!

Adaçayı, kendine has aromasını veren ancak yüksek dozlarda tüketildiğinde “toksik” olan “thujone “adı verilen bir bileşik içerir. Uzun süre boyunca aşırı miktarda adaçayı çayı içmek veya bu bitkiyi başka şekillerde tüketmek; kalp problemlerine, kusmaya ve böbrek hasarına neden olabilir. Günde 3-7 gramdan fazla thujone tüketilmemelidir. Bununla birlikte, adaçayı çayı 4 bardak (1 litre) başına sadece 4-11 mg thujone içerir, bu nedenle günde birkaç bardak adaçayı, güvenli bir şekilde zehirlenme riski olmadan içilebilir. Adaçayı esansiyel yağının; sadece 12 damlası bile toksik olduğundan, direkt olarak tüketmekten veya çayınıza damlatmaktan kaçınmalısınız. Adaçayı çayı genel olarak normal miktarlarda tüketildiğinde çok güvenlidir, ancak herhangi bir endişeniz var veya tükettikten sonra yan etki hissediyorsanız, fitoterapi hekiminize danışmak doğru olacaktır.

Benzer Yazılar

Egzersiz Yapanların Mutlaka Tüketmesi Gereken Besinler!
Egzersiz Yapanların Mutlaka Tüketmesi Gereken Besinler!

Vücudunuzu doğru şekilde besleyerek, vücudunuzun ihtiyaçlarını daha iyi şekilde karşılayabilir ve yaptığınız egzersizden daha etkili şekilde yararlanabilirsiniz.

Devamı

En Sık Yapılan 5 Diyet Hatası!
En Sık Yapılan 5 Diyet Hatası!

En Sık Yapılan 5 Diyet Hatası!

Devamı

Malnütrisyon Nedir?
Malnütrisyon Nedir?

Malnütrisyon Nedir?

Devamı

Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?
Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?

Vitamin Takviyeleri Gerekli Mi?

Devamı

Sağlıklı Smoothie’ler ile Metabolizmanı Dengele!
Sağlıklı Smoothie’ler ile Metabolizmanı Dengele!

Birçok meyve ve sebze ile hazırlanabilmesi sayesinde smoothie, farklı damak tatlarındaki herkesin sevgilisi haline geldi.

Devamı

Vücudunuz Ramazana Hazır Mı?
Vücudunuz Ramazana Hazır Mı?

Ramazana sayılı günler kala yapacağımız değişiklikler vücudumuzu ramazana hazırlayacaktır. Bu sene de yaz günlerine denk gelen ramazan ayı, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öğün sistemimizin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönemdir.

Devamı

Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!
Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!

Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.

Devamı

Yaza Sağlıklı ve Fit Girmek İsteyenlere Özel Diyetler
Yaza Sağlıklı ve Fit Girmek İsteyenlere Özel Diyetler

Değişim vakti! Mevsimler gelip geçerken doğanın bize sunduğu besinler dahi değişiyor. Biz de bu değişime ayak uydurmalı, beslenmemizi yeniden gözden geçirmeliyiz

Devamı

Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!
Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!

Ara Tatil Döneminde Çocuklarınızın Bağışıklığını Koruyun!

Devamı

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?
Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Bağışıklık Sisteminiz Kışa Hazır Mı?

Devamı