Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Riskli Bir Gebelik Geçirirsem?

Riskli Bir Gebelik Geçirirsem?

Riskli gebelik nedir?

Riskli gebelik, anne ve bebek hayatlarını tehdit eden çok önemli bir problemdir. Bazen gebelik takibinde riskli bir hale gelir, bazen de anne adayının daha önceki sağlık problemlerinden dolayı en başında gebelik riskli başlar. Gebe kalmadan önce ve sonrasında titizlikle sürdürülecek takip ve kontroller, olası komplikasyonları azaltır, doğumun başarılı ve sağlıklı olmasını sağlar.

Riskli gebeliğin nedenleri nedir?

Riskli gebeliğe neden olan durumlar; hamileliğe özgü olabileceği gibi, annenin önceden mevcut bir hastalığı ile ilişkili de gelişmiş olabilir. Bu faktörler 4 başlık altında incelenir:

  • Gebeliğin başında risk oluşturan nedenler: 35 yaş üzeri ve 17 yaş altı hamilelik, aşırı kilolu veya zayıf olma hali, daha önce gerçekleşen gebeliklerin ölü doğum ve anomali ile sona ermesi, geçmişte erken doğum olması, gebelik zehirlenmesi, sayıca fazla doğum ve sezaryen yapmak ve akraba evliliği gibi unsurlar risk faktörleri arasındadır.
  • Gebelik öncesi annede bulunan hastalıklar: Gebelikten önce annedeki kronik hipertansiyon, diyabet, epilepsi, kalp rahatsızlıkları, astım, tiroid, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları gibi rahatsızlıklar gebelik sürecinde ve doğum sonrasında anne ve bebeği için risk faktörleridir.
  • Gebelik takibi esnasında gelişen sorunlar: Hamilelik başlamış ve devam ediyorken ortaya çıkan problemlerdir. Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük riski, rahim ağzı kısalığı, ilaç kullanımı, radyasyona maruziyet, gebelik diyabeti ve bebeğin eşinin aşağıya doğru uzanması bunlara örnek olarak gösterilebilir.
  • Bebeğe bağlı hamilelik sorunları: Fetusta görülen normal dışı durumlar, fetal tarama testlerinde saptanan riskler, bebeğin suyunun az ya da fazla olması ve bebekte gelişme geriliği gibi durumlardır.

Sağlık kontrollerinizi hamile kalmadan önce yaptırmalısınız

Bebek sahibi olmaya karar veren çiftlerin öncelikli olarak riskli gebelik durumunun tespit edilebilmesi için genel sağlık kontrollerini yaptırması önem arz eder. Daha önce tekrar eden düşükler, bu düşüklerin kaçıncı haftada gerçekleştiği ve neyin neden olduğu gibi detaylar uzman doktor tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.

Unutmayın, sorunsuz bir şekilde ilerleyen hamilelik sürecinde durum her an değişiklik gösterebilir. Risk grubunda olun veya olmayın; her anne adayı periyodik 4-D US inceleme ve bazı izlem tahlilleri yaptırmalıdır. Çok özel durumlarda anne karnından su alınarak, gereken hallerde anne karnındaki bebeğe bazı cerrahi uygulamalar yapılması söz konusu olabilir.

Benzer Yazılar

Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?
Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?

Pelvik Konjesyon Sendromu, 30-50 yaş arası kadınlarda rastlanan, pelvik bölgesinde kronik bir ağrı ile seyreden, yumurtalık etrafı ve rahim çevresindeki toplardamarların içinde kan birikmesi ile damar genişlemesine neden olan bir hastalıktır.

Devamı

Anne Adayları Gebelik Şekerine Dikkat!
Anne Adayları Gebelik Şekerine Dikkat!

Gestasyonel Diyabet yani gebelik şekeri, ilk kez gebelikte saptanmış kan şekeri yüksekliği demektir.

Devamı

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?
Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedir?

Devamı

Adet Sancısı Neden Olur?
Adet Sancısı Neden Olur?

Normalde bebek gelişimi için hazırlanan rahim duvarının döllenmenin olmaması halinde adet görme dediğimiz kanama meydana gelir. Rahim, bir kas dokusudur. Bu kas dokusu iç tarafı çevreleyen yumuşak duvarı atmaya yardımcı olmak için kasılır. Prostaglandin olarak bilinen hormon, rahmin bu kasılmasını tetikler.

Devamı

AMH Nedir?
AMH Nedir?

Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormonu kadınlardaki yumurtalık rezervinin kalitesini gösteren bir hormondur.

Devamı

Genetik Testi Nedir?
Genetik Testi Nedir?

Genetik, biyolojinin bir dalıdır. Canlı organizmaları incelemede büyük faydası vardır. Canlıların her özelliğini bu özelliklerin aktarımını inceler. Genetik bilimi birçok hastalığın incelenmesi ve araştırılmasında yardımcı olur.

Devamı

Hamileyken Emzirebilir Miyim?
Hamileyken Emzirebilir Miyim?

Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.

Devamı

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı...

Devamı

Hamilelikte Karşılaşılan Vücut Değişikliklerinin Hangileri Geçici?
Hamilelikte Karşılaşılan Vücut Değişikliklerinin Hangileri Geçici?

Saç dökülmesi en sık karşılaşılan sorunlardan

Devamı