Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

TSH Nedir?

TSH Nedir?

TSH nedir?

TSH, hipofiz bezinin ön kısmında bulunan hücrelerden salgılanan ve tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol etmede rol alan bir hormondur. Ayrıca, T3 ve T4 hormonlarının yapımı ve salınımı sürecindeki biyokimyasal olaylarda düzenleyici etkiye sahiptir. Tiroit hastalıklarının tanısı için, bu testin sonucu çok önemlidir.

TSH değerleri, gün içinde belli bir çizgide değişiklikler gösterebilir. Hiçbir sağlık sorunu olmayan bireyde uyku saati yaklaşırken yükselebilir ve sabahın erken saatlerinde maksimum seviyeye ulaşabilir. Saatlerin ilerlemesi ile bu değer yine düşmeye başlarken, öğle vakti ise minimum seviyeye gelebilir.

Normal TSH değeri kaçtır?

Kandaki TSH için kabul gören değerler 0.35-4.5 mU/ml aralığındadır. Gençlerde üst sınır değeri 4.5 mU/ml, 2.5 mU/ml değerine kadar düşer. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak TSH düzeyi yükselmektedir ve insan yapısı gereği bu normal bir durumdur.

TSH yüksekliği ne anlama gelir?

TSH düzeyinin yüksek iken, kandaki tiroit hormonunun düşük olması; bezin uyarılmış olsa da işlevlerini yerine getiremediğinin bir göstergesidir. Hipotiroidi olarak isimlendirilen bu durumun varlığında; tüm vücut etkilenir ve metabolizma yavaşlar. Bu durumun ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri olabilir:

  • Tiroit cerrahisi
  • Hashimato tirioditi
  • Alınan radyoaktif iyot ya da radyasyon tedavisi sonrası
  • Bazı durumlarda hamilelik sonrasında görülen postpartum tiroitit
  • Virüslerin neden olduğu bazı hastalıklar sonucu

TSH düşüklüğü ne anlama gelir?

Hipofizin salgıladığı TSH’ın az olması, tiroit bezinin aşırı işlev göstermesine bağlı TSH üretiminin baskılanması ile ilişkili olarak gerçekleşebilir. Hipertroidi olarak isimlendirilen bu durumda; baskılanmış TSH değerine ek olarak yüksek T3 ve T4 düzeyleri bulunmaktadır. Yüksek miktarda üretilen tiroit hormonuna bağlı olarak metabolizmanın hızlandığını söyleyebiliriz. İştahın artması, kalp hızının yükselmesi ve sinirli ruh hali gibi belirtilerin ortaya çıktığı bu duruma; el ve parmaklarda titreme, artış gösteren terleme, kas güçsüzlüğü gibi belirtiler eşlik edebilir. Ayrıca, aşırı çalışmakta olan tiroit bezinin büyümesi ile ilişkili olarak, boyunda guatr olarak isimlendirdiğimiz şişlik meydana gelebilir. Aşırı miktarda tiroit hormonun salgılanması sonucunda TSH düşüklüğüne yol açan durumlardan en sık karşılaştıklarımız:

  • Graves hastalığı
  • Tiroit nodülleri
  • Fazla miktarda iyot tüketimi

TSH ve tiroit hormonlarınızın seviyesindeki değişimler neticesinde gözlemlediğiniz belirti ve bulguları bildirmek ve takip etmek için kontrollerinizi yaptırmaya özen gösterin.

Benzer Yazılar

Çocuk için Check-up Neden Önemlidir?
Çocuk için Check-up Neden Önemlidir?

Çocuk için Check-up Neden Önemlidir?

Devamı

PSA Total ve PSA Serbest Değerleri Ne Anlama Gelir?
PSA Total ve PSA Serbest Değerleri Ne Anlama Gelir?

PSA (prostat spesifik antijen), prostatta üretilen ve menini kıvamı ile yakından ilişkili olan enzimdir. Üretilen PSA’nın bir miktarı kanda dolaşır.

Devamı

Yılda 1 Check-Up Yaptırın Riskleri Yok Edin!
Yılda 1 Check-Up Yaptırın Riskleri Yok Edin!

Erken teşhis hastalıkları fark edip erken dönemde tedavi olmak için büyük bir avantajdır.

Devamı

HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?
HDL ve LDL Kolesterol Ne İfade Ediyor?

Kanda bulunan ve en başta karaciğerdeki olmak üzere pek çok hücre tarafından doğal olarak üretilen kolesterol; mumsu bir yapıya sahiptir ve lipid, yani yağ türüdür.

Devamı

Tüm Batın USG Nedir?
Tüm Batın USG Nedir?

Tüm batın USG, karın bölgesinin ultrasonografi ile incelenmesi işlemidir. Batın ultrasonu; alt batın ve üst batın olmak üzere ikiye ayrılır.

Devamı

HBA1C Testi Nedir?
HBA1C Testi Nedir?

HbA1C, kan glukoz seviyesinin 2 ila 3 aylık ortalama seviyesine bakılmasını sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksekliği, kan şekerinin yüksek ilerlediğinin kesin ve çok önemli bir belirtisidir.

Devamı

Gaita Gizli Kan Testi Neden Yapılır?
Gaita Gizli Kan Testi Neden Yapılır?

Gaitada gizli kan testi, hiçbir sorun yok ise negatif sonuç verir. Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir.

Devamı

CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?
CEA Nedir? CEA Değerini Yükselten Durumlar Nelerdir?

CEA, karsinoembriyonik antijeni temsil eden ve bazı hücrelerin yüzey kısmında bulunan bir maddedir. Embriyonik gelişme sürecinde; gastrointestinal sisteme ait hücrelerin ürettiği bir glikoproteindir.

Devamı

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.

Devamı

Bebeklik İtibariyle Önerilen Testler Nelerdir?
Bebeklik İtibariyle Önerilen Testler Nelerdir?

Düzenli yapılan tetkikler sayesinde pek çok önlenebilir hastalık tespit edilerek, kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanabiliyor.

Devamı

Bölüm Doktorlarımız