Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları

Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları

Bel ve sırt ağrısının nedenleri nelerdir?

Bel ve sırt ağrılarına neden olan pek çok durum vardır. Yayın olarak en sık görülen belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Başarısızlıkla sonuçlanan bel ve sırt cerrahisi operasyonu sonucunda duyulan ağrılar
  • Böbrek, mide ve karaciğer rahatsızlıklarına bağlı gelişen ağrılar
  • Bazı kanserler
  • Stres
  • Aşırı kiloluk hali
  • Yanlış yatak tercihi
  • Brusella ve verem gibi bel omurgasına yayılan rahatsızlıklar
  • Omurga kireçlenmesi
  • Postür bozuklukları
  • Bel fıtığı ve beli zorlayan hareketler
  • Travma sonrasında ağrılar
  • Doğumsal anomaliler

Bel ve sırt ağrısı olan kişiler için uyku pozisyonları

Bel veya sırt omurlarında meydana gelen bir rahatsızlık, boyun omurgasını da etkiler. Omurganın etrafındaki kaslar birbirleriyle iç içe geçmiş durumdadır. Bel ve sırt sağlığı için oturuş, duruş ve uyuma pozisyonlarına bu yüzden dikkat edilmesi önemlidir. Sağlıklı bir omurga sağlığı için uyku pozisyonunuzu aşağıdaki etkenlere göre yeniden gözden geçirmelisiniz.

  • Yüzüstü yatmak: Yüz üstü yatarak uyumak; omurganın etrafındaki bağ ve kasların gerilmesine yol açar ve bu da omurgadaki sinir deliklerinin sıkışmasına neden olur. Omurganın üzerine yük bindiren bu durum; omurga zedelenmesinden, fıtığa kadar davetiye çıkarabilir.
  • Sırt üstü yatmak: Sırt üstü yatış, arka bacak kaslarının kısalmasına neden olur. Bel ve sırt ağrılarının artmasına neden olan bu pozisyon esnasında dizler muhakkak yastık ile desteklenmelidir. Dizin altına koyulacak yastık bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en doğru yatış pozisyonu yan uzanmaktır. Bu pozisyonda bulunduğunuz zaman belinizin basıncını azaltmak amacıyla dizlerinizin arasına yastık koyabilir, bacaklarınızı karnınıza doğru çekebilirsiniz. Böylelikle omurgaya yük binmesi azalır. Ayrıca, horlamanın da önüne geçilir.

Bel ve sırt ağrısı yaşayan kişilerin dikkat etmesi gerekenler

  • Sabah yataktan hızlı bir şekilde kalkmak; dinlenme halinde olan kasların, omurga hareketlerine bir anda uyum sağlamasını zorlaştırır. Ani reaksiyonlar; omurga eklemlerinde ve kaslarında ağrılara ve zedelenmelere yol açabilir. Yataktan çıkmadan önce yaklaşık 5 dakika kadar gerilme hareketleri yaparak, kasların gevşetmek önemlidir.
  • Yaratılış doğası gereği insanların boyun ve bel bölgesinde bazı eğrilikler vardır. Çok yumuşak veya çok sert yataklar bu doğal eğriliklerin azalmasına ya da artmasına neden olur. Ortopedik yatak tercihi bu nedenle önemlidir. Bel ve sırt ağrıları doğru yatak seçimi ile azaltılabilmektedir.
  • Ofis çalışanlarının çalışma masasını ve sandalyesini en doğru şekilde ayarlaması önemli bir noktadır. Oturulan sandalyenin sırtı desteklenmeli ve kişi dik oturmaya özen göstermelidir. Her 30 dakika boyunca ofis içinde veya dışında kısa yürüyüşler yapılması gerekir.
  • Tek taraflı çanta kullanımından vazgeçilmelidir. Her iki kola eşit yük verilmesi için sırt çantası kullanımı daha sağlıklıdır.

Benzer Yazılar

Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen ağrı; oldukça rahatsız eden bir ağrıyken kişilerin aynı zamanda, oturup kalkma gibi günlük yaşamlarında sık yapılan aktiviteleri de kısıtlayan bir ağrı çeşididir.

Devamı

Fibromiyalji Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Fibromiyalji Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Fibromiyalji sendorumunda ağrılar çoğunlukla; basıya duyarlılık, ellerde-yüzde-ayaklarda tutukluk ve şişmeler, yorgunluk ve uyku bozuklukları ve diğer şikayetlerle seyredebilir.

Devamı

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji, genellikle duyulan kas ağrıları ve vücudun belirli noktalarındaki kronik ağrı ile birleşen yumuşak bir doku romatizmasıdır. Belirtiler subjektik olup, herhangi bir test ile ölçülememektedir.

Devamı

Kas İskelet Sistemi Ağrılarında Proloterapi Tedavisi
Kas İskelet Sistemi Ağrılarında Proloterapi Tedavisi

Proloterapi; iyileşmeyi tetikleyen vücudun iyileşme mekanizmalarını kullanan bir tedavi yöntemidir. Bağların güçleri zayıfladığında yıprandığında özellikle bağların kemiğe tutunduğu noktalara yapılan bir enjeksiyon tedavisidir.

Devamı

Fıtık Nedir? Neden Olur?
Fıtık Nedir? Neden Olur?

Bir organın onu yerinde tutan kas ya da dokulardaki boşluklardan faydalanarak dışarı

Devamı

Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları
Bel ve Sırt Ağrısı Yaşayan Kişiler İçin Uyuma Pozisyonları

Bel veya sırt omurlarında meydana gelen bir rahatsızlık, boyun omurgasını da etkiler. Omurganın etrafındaki kaslar birbirleriyle iç içe geçmiş durumdadır. Bel ve sırt sağlığı için oturuş, duruş ve uyuma pozisyonlarına bu yüzden dikkat edilmesi önemlidir.

Devamı

Proloterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?
Proloterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Proloterapi, kas ve eklem ağrılarında meydana gelen ağrı ve zedelenme gibi durumların iyileştirilmesi sürecinde kullanılan tıbbi bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Glutatyon Tedavisinin Faydaları
Glutatyon Tedavisinin Faydaları

Glutatyon, vücudumuzda hücre içinde üretilen en önemli antioksidandır. Yaş aldıkça, stres, bozucu çevresel faktörlerin etkisiyle azalır.

Devamı

Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu aslında, ellerimizin bizlere yorulduğunu belli eden bir rahatsızlıktır. El, bilek ve parmaklarda gelişen sinir sıkışması ile kendisini gösteren karpal tünel sendromu; tedavisi çok basit olan, ancak tedavi edilmedi zaman ilerleyen bir rahatsızlıktır. Karpal tünel, sinir sıkışması olarak da bilinir.

Devamı

Fasya Nedir?
Fasya Nedir?

Fasya derinin altında bulunan konnektif doku (bağ doku) liflerinden oluşan bir yapıdır. Tüm vücuttaki sistemlerle bağlantısı vardır ve kan kadar hayati öneme sahiptir. Fasyanın olmaması durumunda; kaslar yumuşak bir et kıvamına gelir, organlar hızlı bir şekilde dağılır ve kemikler ufalanır.

Devamı