Doğru Yaklaşımlar Anne ve Baba Olma Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürüyor

Çiftlerin anne ve baba olma hayalleri gerçek oluyor…
Çocuk sahibi olmak isteyen binlerce çift, çeşitli tedavi yöntemlerine başvuruyorlar. Gelişen teknoloji ve yöntemlerle yüksek başarı oranı sağlanan tüp bebek tedavileri ise anne ve baba adaylarının oldukça sık başvurduğu bu yöntemlerden bir tanesi.
Doğru yaklaşım önemli…
1 yıldan fazladır korunmasızlık birlikteliğe rağmen gebelik oluşumu hala sağlanamamışsa tüp bebek tedavisi adımları izlenir ve çok güzel başarılar elde edilir. Kısırlık tanısı konulmuş bu çiftlerden ön muayenelerinde; laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri istenir. Bu tetkikler doğrultusunda ise tedavi planlaması yapılır. Bazen bu tedavi aşılama uygulamasını takiben yapılır; bazen de direk olarak tercih edilir. Mesela; yapılan muayenelerin sonucunda sperm hücrelerinin sayısında azlık varsa veya hiç yoksa; aşılama yöntemi tercih edilen bir yöntem değildir. Bu durumda çiftlerin doğrudan tüp bebek tedavisine yönlendirilmesi daha doğru bir yaklaşımdır.
Bir başka durum ise çiftlerin çikolata kistleri nedeniyle kısırlık yaşamasıdır. Bu durumda; kistlere cerrahi müdahalede bulunulur ve gebelik oluşumunun zamana bırakılmasındansa, hemen tüp bebek tedavisine başvurulur.
Tüp bebek tedavisi denemesinde sınır bir sayı yoktur!
Psikolojik yönde güçlü olan ve başarısız tüp bebek tedavilerinin kendilerini maddi anlamda zora sokmayan her anne ve baba adayı, hayalleri gerçekleşene kadar diledikleri kadar tüp bebek denemesi yaptırabilirler. Fakat; tedavinin kalitesini azaltan birtakım faktörlerin gelişmesiyle, örneğin; ilerleyen yaş, yumurta sayısındaki azalış, iyi kaliteli embriyoların gelişim sayılarının azalması ve benzeri gibi; doktor, anne ve baba adaylarını bilgilendirerek, bu şansın azaldığını belirtmelidir.
Ön hazırlık aşamaları nelerdir?
Tüp bebek tedavisinin öncesinde eşlere yapılan bazı testler vardır. Bunlar:
- Tiroid fonksiyon testleri
- Prolaktin testi, yani; süt hormonunun ölçülmesi
- Kadının adet döneminin 3.gününde alınan kan örneğinin incelenmesi
- Bütün bunların yanı sıra; hepatit B, hepatit C, HIV ve benzeri testler
Tedavi öncesinde yaptırılacak ultrasonografik görüntüleme ile yumurtlamayabilen hücre sayısı ve rahim boşluğunun değerlendirmesi yapılır. Rahimde şekil bozuklukları, sıvı birikintileri, myom gibi tedaviye engel olabilecek durumlar tespit edilirse, tedavinin protokol aşamaları bu doğrultuda yeniden şekillenir. Bu nedenle bu muayenelerin çok iyi tüp bebek doktorları tarafından yapılıyor olması çok önemlidir.
Bu süreçte sağlıklı beslenme ve takviye gıdaların önemi nedir?
Tüp bebek tedavisi, anne ve baba adaylarının hazırlık yapmasını gerektiren çok zahmetli bir süreçtir. Birçok hastalığın tedavisi için önerildiği gibi bu sürecin de sağlıklı besleniliyor olarak geçirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra; anne olmayı düşünen her kadına verildiği gibi kısa süreli olarak; folik asit ve D vitamini takviyesi yapılır. Gebelik oluşumu söz konusuysa da günlük 40 ila 60 mg kadar demir desteği alınması tavsiye edilir. Bunun için en doğru kararı doktorunuz verecektir.
Benzer Yazılar
Nakil Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli? Bu Süreçte Psikolojik Destek Alınmalı mı? 5 Maddede Organ Nakli Sürecine Hazırlık! (3-9 Kasım Organ Nakli Haftası)
Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.
Çocuklarda Gece Altına Kaçırma Nedenleri Nelerdir?
Mikropların sebep olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır
Topuk dikeni daha çok; ayağında şekil bozukluğu bulunan, sürekli olarak çorap
Meme asimetrisine, memelerin orantısız gelişmeleri sonucunda rastlanılır.
En bilinen ismi ile deviasyon; burun orta duvarının orta hattan kayması neticesinde yapmış olduğu burun tıkanıklığı durumudur.
Böbrek nakli hastanın vücuduna bir başka kimseden alınan böbreğin yerleştirilmesidir.
Vücudunuzu doğru şekilde besleyerek, vücudunuzun ihtiyaçlarını daha iyi şekilde karşılayabilir ve yaptığınız egzersizden daha etkili şekilde yararlanabilirsiniz.