Psikiyatri
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları; muayene ve tetkikler sonucunda tespit edilebilir bir hasar olsun (bunama gibi) ya da olmasın (depresyon gibi); düşüncede, duygularda ve davranışlarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozuklukların/uyumsuzlukların tanı ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalıdır. Tanı için klinik görüşmelerden, muayenelerden, laboratuvar tetkiklerinden ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanan ruh sağlığı ve hastalıkları, belirlediği bozuklukları da farmakoterapi (ilaçla tedavi) ve psikoterapi (ruhsal tedavi) yöntemleri ile tedavi eder. Bir hastalığın tespit edilmediği, ancak ilişki sorunları ya da çeşitli hayat olayları karşısında bir uzmana danışma ihtiyacı duyan bireylere de yol göstermeye çalışır.
Tedavisi gerçekleştirilen psikiyatrik rahatsızlıklar nelerdir?
- Bunamalardaki (demanslardaki) davranış sorunları
- Depresyon ya da iki uçlu bozukluklar gibi duygudurum bozuklukları
- Kaygı (anksiyete) bozuklukları
- Obsesif kompülsif (saplantılı) bozukluk
- Somatoform bozukluklar (hastalık hastalığı, psikolojik ağrılar ve benzeri)
- Uyum bozuklukları
- Uyku bozuklukları
- Kişilik bozuklukları
- İlişki sorunları
- Evlilik sorunları
Aşağıdaki psikiyatrik sorunlar; zaman zaman, bazen sıklıkla hastaneye yatış gerektirdiğinden, sadece tanısal değerlendirmeler, danışma ve yönlendirme için başvurulması iyi olur:
- Alkol ve diğer madde kullanım bozuklukları
- Şizofreni
- Antisosyal (psikopati, sosyopati) gibi ağır kişilik bozuklukları
Ayrıca, psikiyatride belli alanlarda uzmanlaşmış psikiyatristler ya da merkezler mevcuttur. Bu nedenle, aşağıdaki bozukluklar da tanısal değerlendirme ya da yönlendirme için başvurabilirler:
- Alkol ve diğer (uyuşturucu gibi) kullanım bozuklukları
- Cinsel işlev bozuklukları
- Yeme bozuklukları
Her türlü tedavinin, fakat özellikle psikiyatrik tedavinin doktor ile hasta arasında yakın işbirliği gerektirdiği, psikolojik “iyileşme”nin aynı zamanda bir kendini tanıma, başa çıkma becerilerini güçlendirme ve zihinsel açıdan derinleşme süreci olduğu unutulmamalıdır.
Dijital Oyun Bağımlılığı Çocuklarda Ciddi Bir Sorun Olarak Büyüyor
Çocuklarda Beyin Gelişimine Büyük Darbe! Sağlıksız Beslenmenin Tehlikeleri
Uzmanından Uyarı: Depresyon Vakaları Endişe Verici Şekilde Artıyor!
Bal peteği, sünger ve delikli peynir gibi birtakım nesnelerde tekrar eden delikli yapılara karşı duyulan fobi, tripofobi olarak isimlendirilir. Bu durum kişilerde isteksizlik ve iğrenme hislerini açığa çıkarır.
Majör depresyon günlük aktiviteler karşı ilgiyi azaltan, sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve duygusal anlamda çöküntüye neden olan bir duygudurum bozukluğu olup; hormonal bozukluklardan kaynaklanabilir.
Tatil Sonrası Adaptasyon Güçlüğünün Yaşanmasında 10 Önemli Faktör
Tüm psikiyatrik rahatsızlıklarda olabildiği gibi anksiyete bozukluklarında da ‘damgalama’ durumu yaşanmaktadır. Damgalama, toplum içerisinde psikiyatrik hastalıklara karşı var olan basmakalıp düşüncelerin tetiklediği, sosyal statü kaybı ve ayrımcılığa uğrama olarak tanımlanmaktadır.
12 Adımda Çocuklarınızı Yeni Dönemde Okula Hazırlayın!
Belli bir yerde kısılmış hissetme veya kaçamama gibi irrasyonel ve yoğun korkunun eşlik ettiği önemli bir anksiyete bozukluğu çeşididir.
Asperger sendromu olan çocuklarda sözel olmayan iletişim alanında oldukça sınırlılık, jest ve mimik kullanmama. Tek ton monoton bir ses tonu ile konuşma, yaşıtları ile empati kurmama ama bunun yanı sıra normal zeka olma ancak sınırlı ilgi alanı ile sadece belirli konular ile ilgilenip sürekli o konulardan bahsetme söz konusudur.
Bu durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatın
Panik atak; gerçek bir risk ya da aslında herhangi bir sebebi olmamasına rağmen, şiddetli fiziksel belirtilerle kendisini gösteren ve yoğun bir şekilde yaşanan korku atağıdır. Bu süreç oldukça korkutucudur.
Sosyal medya paylaşımları genelde olumlu anlar üzerine olup, kişinin yaşantısını tüm gerçekliği ile yansıtmaz.
Obsesif kompulsif bozukluk; mantık dışı olduğu bilindiği halde, yeniden yeniden zihni meşgul eden ve kontrol altına alınmakta güçlük çekilen takıntıların neden olduğu, sıkıntının yok olması için bazı hareketleri birden fazla yapmak şeklinde seyreden bir psikiyatri bozukluktur.
Pandeminin günlük yaşantımıza getirdiği kargaşa bir yana, şu an yaşadığımız belirsizlik durumu günden güne endişelerimizi arttırıyor.
Günlük yaşantı içerisinde stresten kurtulamıyoruz belki ama stresi yönetebilmemiz mümkün!
Alışveriş bağımlılığı (onyomani); kişinin ihtiyacı olsun olmasın, bu durumun kendisini maddi anlamda zorlamasına rağmen satın alma dürtüsünü kontrol edememesidir.
Vajinusmustan Kurtulmak Sandığınız Kadar Zor Değil!
Bağımlılık; maddenin kişinin sağlığını, gündelik yaşantısını, sosyal ilişkilerini, genel olarak yaşamını olumsuz anlamda etkilemesine rağmen kişinin madde kullanımını sürdürmesi ve maddeyi bırakamamasıdır.
Yeni başlayan romantik ilişkilerde; kişiler, yeni tanıştıkları partnerlerinin profillerini incelemeye epey zaman sarf edebiliyor.
Ülkemizde psikoterapi yaygınlığı ve buna duyulan talep 15 yıldır giderek artmaktadır.