Reflü

Reflü Neden Oluşur?
Reflü hastalığının pek çok nedeni olabilir. Genel neden olarak boğazda yanma hissi, ağza acı su gelmesi, yutma zorluğu, ses kısıklığı, kuru öksürük, geceleri seyreden ani astım atakları gibi konsültasyonlar reflü belirtisi olarak gösterilebilir.
Reflü Boğazları Tahriş Eder
Yediğiniz yemekler günlük ortalama 2-3 saatte sindirim için midede işlem yapar. İşlem sonrasında bağırsaklara geçer ve mide boşalma işlemini gerçekleştirir. Mide boşalması gecikir ise bakteri üremesi hızlanır. Midede fazla bakteri oluşumuyla basınç artar yemek borusuna geri kaçmasıyla reflü oluşur. Bu asitler yemek borusunu tahriş eder. Yemek borusunda yanma, ağrı, yutkunma zorluğu bu sebeplerden oluşur.
Şekerli Yiyecekler Reflüde Büyük Etken
Şekerli yiyeceklerin azaltılması tedavinin ilk basamaklarından biridir. Şeker oranı tüksek meyveli, hamurlu ve bunun gibi tatlıların besin zincirinde azaltılması sağlanmalıdır. Böylece gaz oluşumu engellenir, basınç azalır. Bu aşamadan sonra asit oranını azaltmak için dengeleyici içecekler kullanılmalıdır; su ve soda gibi. Yemek yemeden 15 dakika önce 2 su bardağı su içilmesi reflü için rahatlatıcı önlem olacaktır.
Reflüde Rahatsızlık Verici Belirtiler
Eğer kişide hıçkırık, yutma zorluğu, geğirti, ses kısıklığı, soluk azalması, ağıza ekşi sıvı gelmesi, öksürük gibi belirtiler reflüye bağlı sebepler arasında görülebilir.
Erken Teşhis Önemli
Reflülerde yemek borusu ve mide birleşimindeki alanda sürekli tahrişten dolayı hücresel ve yapısal farklılıklar ortaya çıkabilir. Bölgede oluşan değişiklikler ileride kansere alt bir zemin hazırlayabilir. Bu sebeple erken teşhis çok önemli. Tanıyı erken teşhis etmek için uzman bir hekime başvurup şikâyetler belirtilmelidir. Yapılan incelemelerden sonra hastanın durumuna göre endoskopi ile tanı konulmalıdır.
Reflüye Karşı Alınması Gereken Önlemler
Dengeli ve düzenli beslenme kişinin sağlığı için en önemli kurallardandır. Öğün atlamadan şeker oranı az ve akşam hafif yemekler yenmelidir.
Geç saatlerde yemek yenmemelidir. Çünkü midenin yemekleri sindirmesi 2-3 saat sürmektedir. Bu da midenin gece yorulması ve kişiye rahatsızlık vermesine neden olur.
Ağır, yağlı, hazmedilmesi zor yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Çikolata, turşu, baharatlı yiyecek ve içecekler reflüyü arttırır.
Sigara, alkol ve stres yaratacak olaylardan kaçınılması gerekiyor.
Benzer Yazılar
Yılbaşı Gecesi ve Sabahına Beslenme Önerileri! Yeni Yıl Sabahı Tartıda Yüksek Rakamlar Görmek Sizi Endişelendirmesin!
Tüm Dünya’da Tecrübemiz ve Teknolojimiz ile Canlı Yayınlandık!
Yüz yapısı, çeşitli tabakalardan oluşmaktadır.
Vücudu Sessizce Ele Geçiren Kronik Ağrı: Fibromiyalji Sendromu
Kişinin yaşarken, kendi iradesi ile hayatı sona erdikten sonra doku ve organlarının,
Yapılan bir araştırmaya dikkat çekerek, dikkatin tamamen çocuğun üzerinde ve farkındalığın olduğu sürenin düşünülenden çok daha kısa olduğunu, bu durumun çocukların mutsuzluğuna yol açtığını söyledi.
Yılbaşı gününden de önce başlayan ofis kutlamaları ve yılbaşı balolarını da düşünecek olursak yılın son aylarında yiyecek içecek kontrolündeki sınavımız biraz daha zor geçiyor.
Oyun terapisi, çocuğun kendisini ifade edebilmesinin oyun ve oyuncaklar ile sağlanmasıdır.