Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Buerger hastalığı nedir?

Buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşumu ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Oluşan tıkanmalar sonucunda el ve ayaklar gibi uç uzuvların beslenmesi bozulduğu için bu bölgelerde yara oluşumuna sebep olmaktadır. İlerleyen zamanlarda bu bölgeler kangrene dönüşerek çürümeye neden olabilmekte ve bunun sonucunda el ve ayakların kesilmesi gerekebilmektedir.

Buerger hastalığı kimlerde görülür?

Buerger hastalığı daha çok erkeklerde görülmekle birlikte özellikle sigara kullanımının bu hastalıktaki etkisi çok büyüktür. Buerger hastalığının sigara içen kişilerde görülme olasılığı çok yüksektir.

Burger hastalığının belirtileri nelerdir?

Buerger hastalığının belirtileri yapısı bozulmuş damarların tıkanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla ilk belirtiler ayakta ya da elde çabuk yorulma soğukluk ve solukluktur. İlerleyen dönemlerde dokularda beslenememeye bağlı olarak morluklar oluşur ve yaralar açılmaya başlar, hastalık daha da ilerlediğinde bu yaralar derinleşir ve dokular çürümeye başlar. Süreç kangren ile sonlandığında yapılabilecek tek şey ne yazık ki bu bölgelerin kesilmesidir ancak daha önceden müdahale edilir ise bu bölgeler kangrene gelmeden kurtarılabilir.

Buerger hastalığının tanısı nasıl konur?

Buerger hastalığı tanısı konurken muayene sırasında ayaklarda soğukluk veya solukluk olup olmadığı yaralar morarma gibi belirtilerin olup olmadığı dikkatlice değerlendirilir ve daha sonra daha ayrıntılı incelemelerle damarların iç yapıları ve genişlikleri bir darlık bir tıkanıklık olup olmadığı bazı radyolojik tetkiklerle değerlendirilir.

Buerger hastalığının tedavisi var mıdır?

Buerger hastalığında tıkanan damarlara yönelik bazı tedaviler olsa da, bu hastalıkta oldukça etkili bir sonuca sahip olan omurilik pili ameliyatı seçenekler arasında önerilebilir. Buerger hastalığının tedavisinde kullanılan omurilik pili bir yandan ağrının beyne iletilmesini engellerken bir yandan da ilgili damarlarda gevşeme sağlayarak dokuların beslenmesini sağlamaktadır. Bir nevi bir taşla iki kuş vurulmakta hem dokular kurtarılmakta yeni problemlerin oluşması engellenmekte, hem de ağrı geçirilmektedir. Omurilik pili sayesinde; omurilik zarının üzerine yerleştirilen bir elektrot ve pil yardımıyla sinirlerden beyne giden uygunsuz ve anormal ağrı sinyallerin iletilmesi engellenir, böylece sinirin oluşturduğu uygunsuz sinyaller beyne gidemez ve hasta ağrıyı hissetmez bir yandan da gönderdiği elektrik akımları sayesinde damarlarda belirgin bir gevşeme sağlayarak dokuların beslenmesini yani yaraların iyileşmesini sağlamaktadır. Omurilik pili ameliyatının Buerger hastalığı tedavisinde oldukça etkili bir tedavi olduğu unutulmamalıdır.

Buerger hastalığı tedavisinde oldukça başarılı bir tedavi yöntemi olan omurilik pili ameliyatı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Nöromodülasyon Merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?
Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Ameliyatı Nedir?

Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen derin beyin stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması ve bu sayede beynin ürettiği anormal sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır.

Devamı

Herpes Nevraljisi Nedir?
Herpes Nevraljisi Nedir?

Nevralji, bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar. Bazı tür nevraljiler, Herpes enfeksiyonu yani zona hastalığı sonucu ortaya çıkabilir.

Devamı

Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?
Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

Boşaltım, insanın temel fizyolojik gereksinimlerinden biridir. Besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan ve sindirim kanalıyla atılan atık maddeler halk arasında büyük abdest, dışkı, kaka (gaita) olarak adlandırılır.

Devamı

Sakral Stimülasyon Nedir?
Sakral Stimülasyon Nedir?

Halk arasında mesane pili olarak bilinen sakral stimülasyon nöromodülasyon ameliyatlarının bir parçası olup; küçük abdest kaçırma, veya yapamama, büyük abdest kaçırma, mesane felci gibi sorunları olan hastalarda uygulanabilecek teknolojik bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Epilepsi Hastalığı Nedir?
Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi, sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar olur.

Devamı

Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!
Titreme ve Yürüyememe Beyin Pili Ameliyatı ile Son Buluyor!

Beyin pili, vücutta meydana gelen hareket bozukluklarına neden olan bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Devamı

Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!
Epilepsi Hastalarına Müjde, Vagus Pili ile Nöbetlere Son!

İlaç tedavisine dirençli epilepsi yani sara hastalarının cerrahi tedavisi için vagal sinir stimülasyonu öneriliyor.

Devamı

Vagus Pili Nedir?
Vagus Pili Nedir?

Halk arasında Vagus Pili, Sara Pili veya Epilepsi Pili olarak bilinen Vagal Sinir Stimülasyonu ülkemizde ilaç tedavisine dirençli yani ilaç kullanmasına rağmen sara nöbetleri devam eden hastalarda başarıyla uygulanan bir ameliyat yöntemidir.

Devamı

Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi
Kişiye Özel Kanser Ağrısı Tedavisi

Kanser tedavisi gören hastalarda şiddetli ağrı görülebilir. Kanser hastalığının ileri evlerinde veya tekrarlamış kanser hastalıklarında hastanın hissettiği ağrı oldukça yükselebilir.

Devamı

Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon
Sinir Sisteminin Düzenleyicisi: Nöromodülasyon

Nöromodülasyon kelimesini, “sinir sisteminin düzenleyicisi” olarak ifade edebiliriz. Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen ve sinir sistemine bağlı aksaklıkların yeniden düzenlenmesini sağlayan Nöromodülasyon tedavileri ile günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen hastalıklar iyileştirilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılır.

Devamı