Çocuk ve Ergen Psikolojisi
Bebeklikten itibaren gelişim fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden her aşamada farklılaşarak devam etmektedir. Çocukların fizyolojik ve psikolojik yönden gelişimleri ve değişimleri çok hızlı olmaktadır. Çocuklar aynı zamanda çevrelerinin ürünüdür. Bu özelliklerden dolayı çocuğa özgü klinik çalışmada çocukların normal gelişimini, gecikmiş gelişimden ya da gerçek psikolojik bozukluklardan ayırt edebilmek çok önem arz etmektedir. Çocuğun psikolojik gelişim evrelerinde yaşadığı olumsuzluklar ya da takılmalar ayrıca çeşitli yaşam olayları ve değişiklikleri çocuk ve ergenleri etkilemektedir. Anne babanın ya da aile fertlerinden birinin kaybedilmesi, anne babanın ayrılması, aileye kardeş gelmesi, aile içi şiddet, çocuğun ihmal ya da istismar edilmesi, okul değişikliği, taşınma gibi değişiklikler ve olumsuzluklar bazen bazı çocuklarda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Çocukların yaşadıkları psikolojik sorunlar; davranış problemleri, aile bireyleri ya da akranlarıyla ilişki problemleri, okul ya da sosyal ortamlarda uyum problemleri, kardeş kıskançlığı, korku ve kaygılar, yeme bozuklukları, yaşına uygun olmayan davranışlar; gerileme, parmak emme, alt ıslatma, dışkı kaçırma ve benzeri gibi farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.
Çocukluk problemlerine erken müdahale uzun vadeli hasarı en aza indirmek için çok önemlidir. Çözülemeyen çocukluk problemleri; erişkin yaşam yeteneklerinin öğrenilmesini, iş performansını, arkadaşlık sürdürme yeteneğini ve sorumluluk taşıma gereksinimlerine uyum sağlamayı olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Çocuk ve Ergen Psikolojisi bölümümüzde; çocuğun normal gelişim sürecini değerlendirmek için; zeka testleri (WISC-IV, Good-Enough, Catell 2-A, Catell 3-A, Porteus Labirent Testi) gelişim testleri (DENVER II, AGTE, Gessel, Peabody, Benton, Bender-Gestalt ), okul olgunluk testleri (Frostig, Metropolitan), çocuğun ruhsal işleyişini görmek ve problemin kaynağını değerlendirebilmek için projektif testler; Rorschach, CAT ve TAT yapılmaktadır. Bölümümüzde çocuk ve ergenlere yönelik psikolojik yardım amacıyla psikoterapi yöntemleri de uygulanmaktadır.
Uygulanan tanı metodları nelerdir?
- Anne ve babaya bebek danışmanlığı (Gelişimsel aşamalar ve anne-babaların başa çıkma yöntemleri)
- 2 yaş sendromu
- Aile içi iletişim
- Çocukta cinsel gelişim
- Tuvalet eğitimi (alt ıslatma ve kaka kaçırma)
- Tırnak yeme
- Takıntılar
- Korku ve endişeler
- Boşanma sürecinden çocuk nasıl etkilenir
- Yuvaya uyum süreci
- Okul problemleri (okula hazırlık, ödev yapma, sınav kaygısı)
- Zeka testleri (WISC-IV)
- Projektif testler (RORSCHACH, CAT, TAT)
Akran Zorbalığı Nedir? Hangi Davranışlar Zorbalık Tanımına Girmektedir?
‘Uzayan Okula Uyum Problemleri Okul Fobisinin Habercisi Olabilir’
Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?
Sınav Sonrası Aileler Çocuklara Nasıl Davranmalı?
LGS Sınavına Sayılı Günler Kala Ailelere ve Öğrencilere Öneriler
Çocuklarla Kayıp ve Yas Hakkında Konuşmak Doğru Mudur?
“Çoğu çocuk için ara tatiller eğlence, dinlenme ve aktivite anlamını taşıyor ve çocuğun gelişimini pozitif yönde etkileyebiliyor. Ancak bazı çocuklar için ise aynı etkiden bahsetmek daha güç olabiliyor…” İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Klinik Psikoloji Uzmanı Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, bilgilendirmelerde bulundu.
Tatil Bitiyor Okula Dönüşte Korkular Başlıyor!
‘Sınav Öncesi Yönlendirici Değil, Destekleyici Ebeveyn Rolünü Üstlenin!’
Olumsuz Davranışlarımız Çocukluk Travmalarına Mı Bağlı?
Ara Tatil için Ebeveynlere Özel Fikirler! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Kln. Psk. Melis Ünlü
“Resim, soyut düşüncesi yetişkinler kadar gelişmemiş çocuğun en iyi iletişim aracıdır. Resimler, çocuklarının iç dünyasının dışa yansımasıdır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, anlattı.
12 Adımda Çocuklarınızı Yeni Dönemde Okula Hazırlayın!
Dünya genelinde ve ülkemizde ne yazık ki şu anda da olduğu gibi her yıl çok sayıda çocuk ve ergen birey, doğal afetlere maruz kalmakta ve bu afetlerden psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak farklı şekillerde etkilenebilmektedirler. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, açıklamalarda bulundu.
Asperger sendromu olan çocuklarda sözel olmayan iletişim alanında oldukça sınırlılık, jest ve mimik kullanmama. Tek ton monoton bir ses tonu ile konuşma, yaşıtları ile empati kurmama ama bunun yanı sıra normal zeka olma ancak sınırlı ilgi alanı ile sadece belirli konular ile ilgilenip sürekli o konulardan bahsetme söz konusudur.
Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma ve mantık yürütme gibi yeteneklerin gösterilmesinde zorluk çekilmesi durumudur. Bunun yanı sıra; kişinin bilgi depolama, işleme ve üretme alanlarındaki başarısını da olumsuz yönde etkiler.
Olup biteni çocuklardan saklamamak gerekiyor!
Öğrenme güçlüğü genellikle İlkokul döneminde fark edilmeye başlıyor. Çünkü okuma yazma, matematik dersi, daha mantıksal bağlantılar gerektiren problem çözme becerisi gibi durumlar ortaya çıkıyor. Burada fark edilmeye başlanabiliyor.
Çocuklara tuvalet eğitimi 24 – 36 ay arasında verilmesi en uygun zamandır. Bunun dışında daha geç veya daha erken tuvalet eğitimine başlamak çocuklar için ruhsal problemlere yol açabilir.
Çağımızda, sanayi ve teknolojinin günden güne gelişmesi birlikte birçok hazır gıdaya ulaşım kolaylaşmış, küçük yaşlarda başlayan beslenme bozukluğuna bağlı obezite ve diğer yeme bozukluklarının görülmesi artmıştır.
Psikolojik sağlamlığı arttırmak için neler yapmalıyız?
Çocuğunuza bu şekilde bilgilendirmeler yapabilirsiniz!
Aslında teknoloji ile ilişki kontrol edilebilir olduğunda olumsuz etkilerini azaltmak da mümkündür.
Bir yıllık eğitim-öğretim döneminin ardından yaz tatili geldi, çattı. Peki ya çocuğunuzun karnesi beklediğiniz gibi değilse?
Tatil yaparken çocuklara aynı zamanda bir şeyler öğretmek mümkün mü
Kitap okuma alışkanlığı; gerek okul döneminde, gerekse okul yaşamından sonra olsun hayatın her alanında, kişinin kendi kendini eğitmesini sağlayan en önemli beceridir.
Çocuk gelişim evresinin en önemli basamaklarından birisi olan 2 yaş sendromu nedir?
Down Sendromlu çocuğun fiziksel, sosyal, gelişimsel, tıbbi ve psikolojik özelliklerine göre yaşamının düzenlenmesi yaşam kalitesini arttırması yönünde yapılabilecek en önemli adımdır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Coşkuyla Kutladık / 2018