Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır?

Çocuklara Ölüm Nasıl Anlatılır?
Çocuklara ölüm haberi gecikmeden ve basitçe verilmelidir. Mümkün olduğunca, çocuğun tanık olduğu veya fark ettiği durumlardan konuşarak başlamak gerekir. Ölüm, hemen hemen herkes tarafından anlaşılması ve dayanılması çok zor bir olaydır. Özellikle küçük yaştaki çocukların ölümü kavrayabilmeleri ve aile üyelerinden birinin yokluğuna katlanabilmeleri daha da zorlayıcıdır.
Genellikle 3 yaşından önce çocuklar ölüm kavramını anlayamazlar. Bu sebeple yaşamlarının ilk 3 yılında yakınlarının ölümü ile karşılaşan çocuklar, ölümü diğer yaş grubundaki çocuklara göre daha az korkutucu bulurlar. Çocuklar 4-5 yaş civarında ölümden ve yakınlarını kaybetmekten daha çok korkmaya başlarlar. Çocuklar ancak 5 yaşından sonra ölümün geri dönüşü olmayan bir olay olduğunu ve yalnızca canlılar için var olduğunu öğrenmeye başlarlar. 6-7 yaşlarında ise ölüm, hastalıkla ve yaşlılıkla bağdaştırılmaya başlanır. Çocuklar ancak ilkokul yıllarının sonuna doğru, 10-12 yaşlarında ölümün bu dünyadaki hayatın sonu olduğunu ve ölen bir canlının bir daha bu dünyaya dönmeyeceğini anlarlar.
Öncelikle ölüm olayı anlatılırken anne-baba veya yakını bu konuda konuşmaya hazır hissetmesi ve ‘bu konu hakkında konuşmakta bir problem yok’ mesajını vermesi önemlidir. Bunu takiben de çocuk bir soru sorduğunda dikkat edilecek en önemli detay “varsaymamak”, ne sorduğunu, neyi öğrenmeye çalıştığını ve bu konuda ne bildiğini iyi anlamak ve o sırada neyi soruyorsa ona yönelik az ve öz bilgiyi vermek olmalıdır. Böylece ebeveynlerin çocuğun olası yanlış anlamalarını, korku ve kaygılarını da keşfetme fırsatı olur.
- Eski günleri ve anıları konuşun. İlk başta acı verici olsada, ölen kişi ile ilgili eski güzel anılardan bahsetmek çocuk için faydalı olacaktır.
- Çocukla beraber eski fotoğraflara bakmak, ölen kişiyi anımsatacak kart veya fotoğrafları toplamak, anı kitabı oluşturmak bu noktada etkili olacaktır.
- Sevgi ve desteğinizi açık bir şekilde ifade edin. Yasın başlarında çocuklar sevildiklerini bilmeye ihtiyaç duyarlar; bu, onların kendilerini güvende hissetmesini sağlar.
- Kendi üzüntünüzü saklamayın. Üzüntünüzü saklamamak hem bu konunun tabu haline gelmesini engeller hem de çocuğun kendi duygularını kabul edip bunların normal olduğunu anlamasını sağlar.
- Felsefi ve dini bakış açınızı açıklayın. Ölümün doğal olduğunu ve olumlu yanlarını açıklamak, çocuğun ölümle ilgili acılarını tolere etmesine yardımcı olur. Sevilen kişi ölse bile sevginin hep devam edeceğini açıklamak ya da dini inanışa göre ölümden sonra ölen kişi ile buluşulabileceğini açıklamak çocuklar için ölümün daha katlanır hale gelmesini sağlayabilir.
- Unutmayalım ki çocukların bu durum karşısında korkuya kapılması üzülmesi ve sorular sorması yaşadığı yas sürecinin bir parçası olacaktır. Bu konudaki en büyük güvence anne babasının veya bir yakınının yanında güvende olduğunu bilmesidir. Ağlaması ve duygularını açığa vurması bu süreci zamanında yaşamasına ve ertelememesine olanak sağlayacaktır.
Benzer Yazılar
Mutlu çocuk’un tanımını yapmak bir bakıma zor. Ancak mutlu çocuk sorunsuz çocuk anlamına gelmiyor.
Akut veya kronik hastalıklara sahip olan insanlar için oruç ibadeti sakıncalı olabilecekken kronik rahatsızlığı bulunan bazı bireyler yine de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sağlık takiplerini yapan hekimlerin ve diyetisyenlerin önerilerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir.
Retroperitonoskopi tekniği ile böbrek vericileri ameliyatlarını daha
İşitme kaybının etkileri kendisini kademeli olarak göstermektedir.
Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan sinüzit, nasıl tedavi edilir, sinüzit olmaktan kendimizi nasıl koruruz, sinüzitin belirtileri neler?
Aşı karşıtlığı; toplum bağışıklığının aksamasında ve buna bağlı aşıyla korunabilen hastalık ve salgınların oluşmasındaki en büyük tehditlerden biridir.
Ev dezenfektanlarının sağlık için herhangi olumsuz bir yanı var mıdır?
Sürekli Deprem Oluyor Kaygısı Yaşamak Normal Mi?
Bel fıtığı halk arasında en sık karşılaşılan ağrı türlerinin nedenidir.