Sigarayı Bırakmak Artık İmkansız Değil!

Sigarayı Bırakmak Artık İmkansız Değil!
Sigara bütün Dünyada ve ülkemizde görülen yaygın bir sağlık sorundur. Dünyada ölümlerin ilk sıradaki nedenidir. İçerisinde bulunan nikotinin bağımlılık yapması sebebiyle içen kişiler tarafından bırakılması bir hayli zordur. Tütün ürünlerinin içerisinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bu maddeler insan sağlığı için son derece tehlikelidir. Sigara kullanımı, kalp ve damar hastalıkları, kanserler, akciğer hastalıkları ve KOAH, felç, gastrit, ülser, ağız ve diş hastalıkları, gebelikte süt kesilmesi gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.
Sigara Nasıl Bırakılır? Tedavisi Var Mıdır?
Sigara bırakma tedavileri ulusal sağlık programlarında önemli yer tutar. Sigara bırakma tedavisinde 4 temel amaç vardır. Bunlar; sigara kullanımından doğacak hastalıkların önlenmesi, sigara ile ilişkili hastalıkların tedavisi, sigara ile ilişkili hastalıkların rehabilitasyonu ve sigara içmeyen kişilerin sağlığının korunması şeklindedir. Kişiler sigarayı bırakabilmek uzman yardımı mutlaka almalıdır. Kişi uzmana başvurduğunda uzman tarafından desteklenmeli ve motive edilmelidir. İlk etapta kişiyi nikotin bağımlılığından kurtaracak tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavi kişiye özel olmalıdır. Tedavi ilaç ile desteklenmelidir. Daha önce tek tedavisi denenmiş fakat başarısız olunmuşsa kombine tedaviler uygulanmalıdır. Farmakolojik tedavilerin yanı sıra kişi psikolojik olarak da destek almalı ve sosyal çevresi tarafından desteklenmelidir. Nikotin bağımlılığınızı azaltmak için ülkemizde nikotin sakızı ve nikotin bandı sıkça kullanılmaktadır. Sigarayı bırakma tedavisinde bir diğer önemli unsur ise var olan stresi azaltmaktır.
Bu Maddeler Sigarayı Bırakırken İşinize Yarayacak!
- Sigara bırakmada ilk günler oldukça önemlidir. Sigara hekim kontrolünde bırakılıyorsa hekim ile düzenli görüşmeler yapılmalıdır.
- Görüşmelerde sigaraya başlama ihtimali, motivasyonunun sürekliliği değerlendirilmelidir.
- Sigaraya yeniden başlama genellikle ilk haftalarda olur. Kişi iki kontrole kadar içmemiş ise bırakmış olma ihtimali yüksektir.
- Sigaraya yeniden başlama durumu varsa hasta motivasyonunu düşürmemeli ve yeniden motive edilmelidir.
- Sigarayı azaltarak bırakanların sigaraya tekrar başlama ihtimali bir anda bırakanlara göre daha yüksektir.
- Sigarayı bırakan kişi bu dönemde sigaranın zararlarını araştırmalıdır. Çevresinden göreceği destek ile de bunu arttırabilir. Bu anlamda sosyal çevre oldukça önemlidir. Kişiyi bırakmaya teşvik edecek nitelikte olmalıdır.
- Bol sıvı ve meyve tüketilmeli kişinin ağız alışkanlıkları değiştirilmelidir.
- Spor yapmak kişiyi motive etmek açısından oldukça önemlidir.
Benzer Yazılar
Her koronavirüs hastası, hayatını kaybetmemektedir.
Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması; beslenme, egzersiz, tıbbi tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktörde mümkün olmaktadır.
Meme protezlerinin zarara uğraması durumunda; çıkarılması veya yenilenmesi gerekir.
Down Sendromlu çocuğun fiziksel, sosyal, gelişimsel, tıbbi ve psikolojik özelliklerine göre yaşamının düzenlenmesi yaşam kalitesini arttırması yönünde yapılabilecek en önemli adımdır.
Mart sonu ile Haziran ayı arasında kalan dönem, havadaki polenin en yoğun olduğu dönemdir
Radial koroner anjiyografi; el bileğinden nabız alınan radial arter damarından girilerek yapılan koroner anjiyografi uygulamasıdır
Romatoid artrit, genellikle eklemler çevresindeki dokuları etkileyen otoimmün bir hastalıktır.
Çocuklarla Kayıp ve Yas Hakkında Konuşmak Doğru Mudur?
Yeni başlayan romantik ilişkilerde; kişiler, yeni tanıştıkları partnerlerinin profillerini incelemeye epey zaman sarf edebiliyor.