Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Ağız Kuruluğunun Tedavisi

Ağız Kuruluğunun Tedavisi

Ağız kuruluğu nedir?

Ağız kuruluğu; tükürüğün yeterli miktarda ağızda bulunmaması veya bulunamaması durumuna denir.  Bu iki şekilde olabilir. Birinci neden tükürük yeteri kadar üretilemez. İkinci neden ise tükürüğün ağıza gelmesini engelleyen bir faktör vardır. Her iki nedenden dolayı da ağız kuruluğu meydana gelir. Tükürüğün olmadığı bir yerde ağız tam bir fonksiyon gösteremez. Ağız kuruluğu olan bir kişide; ağız kokusu ve ağız da iltihaplanma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir.

Tükürüğün görevi nedir?

Tükürük besinleri yumuşatmaya ve yutmayı kolaylaştırmayı sağlar. Ağız içerisindeki asit baz dengesini sağlar. Tükürük olmasa ağız içi daha asitli bir ortam olur. Bu durumda dişler için oldukça zararlıdır. Tükürüğün mikrop önleyici etkisi fazladır. Ağız içinde oldukça faydalı bir salgıdır.

Ağız kuruluğunun sebepleri nelerdir?

Kişide görülen bir hastalığa bağlı olarak ağız kuruluğu görülebilir. Psikolojik durum değişiklikleri, yeni kullanılmaya başlayan bir ilaç da ağız kuruluğuna da sebep olabilir. Tükürüğün salgısını azalttığı bilinen en önemli madde yağdır. Ne kadar çok yağlı yiyecekler tüketir isek tükürükte o kadar az salgılanır. Bunun yanı sıra alkol tüketimi ve çok tuzlu yemekte ağız kuruluğuna sebep olmaktadır.

Ağız kuruluğu en çok kimlerde görülür?

İleri yaştaki kişilerde görülme olasılığı oldukça fazladır. Fakat her birey de her zaman görülebilir. Bazı kişilerde kısa süre bazı kişilerde ise uzun süre görülebilir. Her insan hayatının belirli bir döneminde karşısına çıkabilecek bir durumdur.

Ağız kuruluğuna neden olan hastalıklar nelerdir?

  • Şeker hastalığı
  • Otoimmün hastalıkları ( Sjögren Sendromu)
  • Türürük bezlerini işleve sokan sinirlerdeki aksaklık
  • Radyoterapi

Ağız kuruluğunun tedavisi nasıldır?

Öncelikle hasta da ağız kuruluğuna neden olan etkenin ne olduğu teşhis edilir. Herhangi bir hastalık sonucu veya herhangi bir ilaç sonucu mu ağız kuruluğu oluyor. Herhangi bir rahatsızlığa bağlı olmadan ağız kuruluğu şikayeti mi var. Uzman doktorlar bunu teşhis ettikten gerekli muayeneler yapıldıktan sonra tedavi süreci başlar. Tükürük bezinde tıkanma olabilir. Bu tıkanmanın açılması için ağızın ıslaklığını yani tükürüğün görevini yapacak salgının oluşması için gerekli preparatlar tedavi sürecinde kullanılır. Ayrıca, ağız kuruluğu şikayeti olan kişiler mutlaka bol su ile gargara yapması gerekir. Ağız kuruluğu hissedilmeye başladığından itibaren mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.  

Benzer Yazılar

Çene Estetiği En Çok Bu Sorunlardan Dolayı Tercih Ediliyor
Çene Estetiği En Çok Bu Sorunlardan Dolayı Tercih Ediliyor

Çenenin insan yüzündeki konumu oldukça önemlidir.

Devamı

Oral Aft Tedavisi
Oral Aft Tedavisi

Ağız içinde çıkan beyaz renkli içi su dolu küçük yaralara aft denir. Aft denilen rahatsızlık genel olarak insanların dilinde, dudağında, damağında, yanak içlerinde görülür. Bu rahatsızlığı olan kişi afttan dolayı canı acıdığı için rahat bir şekilde yemek yiyemez ve su içemez.

Devamı

Sert Fırçalar Diş Eti Çekilmesine Neden Oluyor!
Sert Fırçalar Diş Eti Çekilmesine Neden Oluyor!

Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, sert diş fırçası kullanma, çok sık diş fırçalama diş eti çekilmesinin mekanik nedenleri arasında sayılabilir.

Devamı

Ağız Kuruluğunun Tedavisi
Ağız Kuruluğunun Tedavisi

Ağız kuruluğu; tükürüğün yeterli miktarda ağızda bulunmaması veya bulunamaması durumuna denir. Bu iki şekilde olabilir. Birinci neden tükürük yeteri kadar üretilemez. İkinci neden ise tükürüğün ağıza gelmesini engelleyen bir faktör vardır.

Devamı

Tüm Dünyada Yaygın Görülen Gizli Hastalık: Diş Eti Problemleri!
Tüm Dünyada Yaygın Görülen Gizli Hastalık: Diş Eti Problemleri!

Kanama, kırmızılık ve şişme ile kendini gösteren diş eti hastalıkları; tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına neden olabilmektedir.

Devamı

Ağız Kokusu Nedir?
Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu, gün içinde istenmeden ortaya çıkarak kişiyi ve çevresini rahatsız edebilir. Ağızda koku olmasının sebebi çoğu zaman kişinin ağız hijyenini tam anlamıyla sağlayamamasından kaynaklanır.

Devamı

Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?
Bebekler Diş Çıkarma Döneminde Nasıl Rahatlatılabilir?

Sağlıklı bir bebekte, diş çıkarma dönemi ortalama 6-7 aylıkken başlar, ancak bu süreç bebekten bebeğe değişkenlik gösterir.

Devamı

Dil Kökünde Oluşan Kabarcıklar Neden Olur?
Dil Kökünde Oluşan Kabarcıklar Neden Olur?

Dil kullanımı açısından gündelik yaşamda önemli bir yere sahiptir. Yemek yeme, tat alma sıklıkla yaptığımız işlemlerdir. Kabarcıklar bu sebeple bu görevleri de etkileyeceği için yaşam kalitesini etkileyecektir. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekir. Dilde oluşan kabarcıklar toplumda sıklıkla görülen bir sağlık problemidir. Bu kabarcıklar farklı nedenlerle oluşmakla birlikte ciddi sağlık problemlerine yol açmaz.

Devamı