Geriatrik Rehabilitasyon
Geriatrik rehabilitasyon nedir?
Yaşlanma süreci, kaçınılamaz ve ertelenemez bir süreçtir. Senelerin geçiyor olması ile insan yapısında fizyolojik değişimler gözlemlenmektedir. Bu değişikliklerin ortaya çıkması ile birtakım bakım ihtiyaçları doğmaktadır. Bu bakım ihtiyaçları “geriatrik rehabilitasyon” olarak adlandırılmaktadır. Bu rehabilitasyon çeşidi, diğer rehabilitasyon uygulamalarından çok da farklı değildir. Yaşlı kişinin patolojik ve fizyolojik durumlarına göre özel uygulamalar planlanmaktadır.
Geriatrik rehabilitasyon nasıl yapılır?
Rehabilitasyon seanslarının planı yapılmadan evvel; yaşlı hasta gözlemlenir ve rapor tutulur. Bu rapor için; nörolojik bir rahatsızlığın saptanıp saptanmaması, kas gücünün var olan kapasitesi, eklem hareketleri ve genel fonksiyonel gücü göz önünde bulundurulur. Bütün bunların neticesinde; oluşturulan rapora göre fizik tedavi veya rehabilitasyon programı uygulanarak rehabilitasyon süreci başlatılır.
Yaşlı hastalarda genellikle hangi tipler gözlemlenir?
- Fiziksel engeli bulunan yaşlı hastalar
- Kronik hastalığa sahip yaşlı hastalar (kalp yetmezliği gibi)
- Mevcut bir rahatsızlığı bulunmayıp, yalnızca fiziksel anlamda güç kaybını yitirmiş yaşlı hastalar
- Tam anlamıyla çok yaşlı hastalar
Yukarıda maddelenen sınıflar ayrımında hastanın genel durumu değerlendirilir. Yapılacak olan bu değerlendirme, hastaya uygulanan rehabilitasyon programı oldukça önem arz etmektedir.
Rehabilitasyon programında; yaşlı hastanın durumunu izah edecek raporlar hekim ve sağlık çalışanlarına teslim edilir. Bu doğrultuda tedavi uygulaması başlatılır.
Geriatrik rehabilitasyonda neler yapılır?
Rehabilitasyon program sürecinde, rahatsızlığı olan hastanın özel durumuna göre program yapılır. Ancak yaşlı hastalar için izlenecek programlarda özellikle şu hususlara dikkat edilir;
- Mevcut ağrıların giderilmesi
- Eklem hareketlerinin geliştirilmesi ve artırılması (kol germe, bacak açma ve benzeri gibi)
- Mevcut motor gücünü artırma
- El ve genel becerilerinin geliştirilmesi
- Genel dayanıklılığın artırılmasına yönelik uygulamalar
Geriatrik rehabilitasyon kimlere yapılır?
Yaşlı bireyler, aynı bir bebek gibi alaka ve şefkate ihtiyaç duyarlar. Bu sebep ile geriatrik rehabilitasyon uygulamaları alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Yaşlılık süreci; hastanın, fizyolojik anlamda genç iken yaptığı işlerin yapamamasına veya eksik yapmasına neden olur. Bu neden ile yaşlı bireyler, genel anlamda daha hassas ve huysuz olabilirler. Rehabilitasyon programının uygulama evrelerinde psikolojik destek de yer almaktadır.
Sonuçlandıracak olursak; gerek koruyucu, gerek ise tedavi edici yönleri ile geriatrik rehabilitasyon uygulamalarından, tüm yaşlı kategorisinde bulunan bireylerin faydalanabileceğini rahatlıkla dile getirebiliriz.
Benzer Yazılar
Vücudu Sessizce Ele Geçiren Kronik Ağrı: Fibromiyalji Sendromu
Kemik erimesi bir diğer adı ile Osteoporoz vücut çok fazla kemik kaybına uğradığında veya çok az kemik oluşumunda ortaya çıkan kemik hastalığıdır.
Tedavide her hasta kendi özelinde ayrı ayrı değerlendirilip tedavi, o kişinin kaldırabileceği ya da uygulayabileceği şekilde tasarlanmalıdır.
Skolyoz ameliyat olmadan düzelme ihtimali olan bir hastalıktır.
Ağrılardan Kurtulmanın Yeni Yolu: Nöral Terapi İle Tanışın
Romatizmal hastalıklar eklem ve kas yapılarınızı etkileyerek yaşam kalitenizi düşürür. Bazıları, örneğin; osteoartrit; yıpranma ve aşınmanın bir sonucudur. Diğer görülenleri; romatoid artrit ise; bağışıklık sisteminin problemidir.
Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.
Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.
Bel fıtığı halk arasında en sık karşılaşılan ağrı türlerinin nedenidir.
Tedavi planlamasının amacı; çocuğun günlük aktivitelerinin korunması ve var olan bu aktivitelerin geliştirilmesidir.