Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır. Cilt altındaki yağ hücrelerinin anormal şekilde büyüyüp çoğalmasıyla ortaya çıkar. Bu durum, vücut şeklinde belirgin bir değişikliğe ve şişkinliğe neden olur. Genellikle alt vücutta meydana gelir. Özellikle kalça, uyluk ve diz bölgelerinde simetrik olarak görülür. Lipödem, birçok insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve fiziksel ve duygusal rahatsızlığa neden olabilir.

Ancak hala yanlış teşhis edilen veya görmezden gelinen bir hastalıktır. Bunun nedeni, lipödem belirtilerinin obezite veya selülit gibi diğer hastalıklarla karıştırılabilmesidir. Birçok kişi, lipödem belirtilerini "sadece kilolu olmak" veya "kendilerini şekilsiz hissetmek" olarak görebilmektedir. Bu durum doğru teşhis ve tedaviye ulaşmayı engelleyebilir ve etkilenen kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Lipödem Belirtileri:

Lipödem belirtileri, aşırı yağ birikiminin olduğu bölgelerde ortaya çıkar. En yaygın belirtiler arasında aşağıdakiler bulunur:

  • Alt vücutta simetrik olarak şişkinlik ve ağırlık hissi.

  • Bacaklarda veya kollarda aşırı yağ birikimi. Bacaklarda, uyluklarda ve kalçalarda ağırlık hissi ve şişkinlik.

  • Ciltte hassasiyet, ağrı veya dokunmaya karşı hassasiyet.

  • Genellikle ayak bileklerinden belirgin bir şekilde ince olan "tepesi" olan yağlı bir görünüm.

Lipödem’ in Nedenleri ve Görülme Sıklığı

Lipödem'in tam nedeni bilinmemektedir, ancak genetik ve hormonel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Lipödem, genellikle ergenlik veya hamilelik sırasında ortaya çıkar veya hormonal değişikliklerle tetiklenebilir. Bu durumda, yağ hücreleri anormal bir şekilde büyür ve çoğalır, ancak yağ yakma mekanizması etkilenmez. Lipödem, kilo vermekle veya egzersizle düzeltilemeyen bir durumdur. 

  • Genetik altyapı

  • Hormonal etkiler

  • Damarsal bozukluklar

  • Yağ dokusu bozuklukları

Toplumun ve sağlık profesyonellerinin lipödem konusunda farkındalığı düşüktür. Genellikle, lipödem obezite veya lenfödem ile karıştırılmaktadır. Bu nedenlerle lipödem tanısı konulan hasta oranı gerçekte var olan hasta oranının çok altındadır. 

Lipödem 5 Farklı Tipten Oluşur;

Tip 1: Pelvis, popo ve kalçada oluşan yağ birikimi

Tip 2: Popodan dizlere kadar oluşan yağ birikimi (dizlerin iç tarafında yağ katlanması) 

Tip 3: Popodan ayak bileklerine kadar oluşan yağ birikimi

Tip 4: Kollarda yağ birikimi (a-c); 

a) Kolda, dirsek ile omuz arasındaki bölge, 

b) Kolda, dirsek ile el bileği arasındaki bölge, 

c) Tüm kolda yağ birikimi.

Tip 5: Dizlerde ve ayak bilekleri arasındaki bölgede yağ birikimi


Lipödem Tedavi Edilebilir Mi?

Lipödem tedavi seçenekleri sınırlı olan bir hastalıktır. Tedavi seçenekleri semptomları hafifletmeye ve yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir. Erken tanı ve tedavi sürecinde çok önemli bir etkendir, aksi takdirde lipödem kademeli olarak genişlemeye devam ederek ve hastaları yatağa bağımlı hale getirebilmektedir. 

Lipödem Tedavi Seçenekleri:

Lipödem tedavisinde de lenfödem tedavisinde uyguladığımız kombine boşaltıcı tedaviyi öneriyoruz. Bu tedavi elle yapılan drenaj masajları, egzersizler, cilt bakımı, bandajlama gibi alt grupları içermektedir. Özellikle ağrıyı, hassasiyeti azaltmada lipödemli hastalara faydalı olmaktadır. Lenfödem de eşlik ediyorsa, şişlikte özellikle daha fazla azalma beklemekteyiz. Lipödem tedavisinde bir dizi seçenek bulunmaktadır. Bunları genel olarak iki başlık altında toplayabiliriz. İşte lipödem tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler:

  1. Konservatif Tedaviler: 

Lipödem tedavisinin ilk basamağı, semptomları hafifletmek için konservatif tedavi yöntemleridir;

Kompresyon giysileri, lenfatik drenaj masajı ve düzenli egzersiz gibi konservatif tedaviler arasında yer alır. Bunlara ek olarak, elastik bandajların veya kompresyon giysileri kullanımı, ödem kontrol etmek için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir diyetle beraber kilo kontrolü yer alabilir.

  • Kompresyon tedavisi uygulamak; Lipödemin etkilediği vücut kısımlarına yönelik özel bası kıyafetlerinin kullanılması sağlanabilir. Bu tedavi sayesinde, etkilenen bacaklara basınç uygulayarak lenf akımını destekleyecek, ödemi ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

  • Kompleks Dekonjestif Tedavisi (KDT); Lenfödem tedavisinde de kullanılan çok bileşenli bir tedavi yaklaşımdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde uzman fizyoterapistler tarafından uygulanan bir programdır. Hastaya özel bir tedavi programı düzenlenir. Tedavi programında; terapötik egzersizler, cilt bakımı ve hasta eğitimi kombinasyonları aynı zamanda kişiye özel bandajlama, bası giysileri ve tedavi edici egzersizleri içermektedir.

  • Basınçlı Havalı Tedavisi (PNF): PNF, Bacaklara veya diğer etkilenen bölgelere basınçlı hava uygulayan bir tedavi yöntemidir. Hareketin başlamasına yardımcı olur. Koordinasyonu geliştirir ve hareketin hızını ayarlayarak, hastanın gevşemesini sağlar. Şişlikleri ve ağrıyı azaltır.

  • Manuel Lenfatik Drenaj (MLD): MLD, Uzman fizyoterapistler tarafından uygulanan özel bir masaj tekniğidir. Lenfatik sistemi uyarır ve şişlikleri azaltarak, dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur. 

  • Egzersizin önemi büyük; Yürüyüş yapmak, havuzda yapılan yüzme egzersizleri, lenfatik yoga, bisiklet veya pilates gibi düşük yoğunlukta yapılacak fiziksel aktiviteler lipödem için çözüm olmasa da ağrıyı ve ödemi azaltacaktır.

  • Sağlıklı beslenilmeli; Uzman bir diyetisyenden yardım alınmalıdır. Diyetisyen tarafından hastaya özel diyet programı hazırlanmalıdır. 

  • Psikolojik destek alınmalı: Depresyon, izolasyon ve yeme bozuklukları gibi sorunlara sebep olabilen lipödem hastalığı, hastanın ruh sağlığına zarar verebilmektedir. Uzman bir psikologdan yardım alarak ruhsal açıdan terapilerle hastanın bu süreçte desteklenmesi gerekebilir.

  1. Cerrahi Seçenekler: 

Cerrahi yaklaşımlar olarak yağ aldırma veya lipödem cerrahisi, ileri durumlarda düşünülebilecek seçeneklerdir.

Liposakşın: Lipödem tedavisinde sıklıkla kullanılan cerrahi bir seçenektir. Bu işlemde, aşırı yağ dokusu çıkarılır ve vücut şekillendirilir. Bu işlemde, lipödemli bölgelerden fazla yağ dokusu alınır. Ancak liposakşın, lipödemli bölgelerin tamamen iyileşmesini sağlamaz ve tekrarlayabilen bir durum olabilir.

Kombine Tedavi: Lipödem tedavisinde genellikle birden fazla yöntemin bir arada kullanılması önerilir. Kombine tedavi, semptomların hafifletilmesi ve hastanın yaşam kalitesinin arttırılması için farklı tedavi seçeneklerinin birleştirilmesini içerir.

Sonuç olarak; Lipödem, çoğunlukla kadınları etkileyen, dolaşım bozukluğunun yol açtığı bir hastalıktır. Fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da sağlığı olumsuz etkileyebilir. Farkındalığı artırmak, doğru teşhis ve tedaviye erişimi desteklemek önemlidir. Lipödem hakkında daha fazla bilgi edinmek, bir sağlık uzmanına danışmak ve destek gruplarından yardım almak, etkilenen kişilerin bu durumu yönetmelerine ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olacaktır.

 

Benzer Yazılar

Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?
Ayakta Kemik Çıkıntısı Nedir?

Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir.

Devamı

Fizik Tedavi Esnasında ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Fizik Tedavi Esnasında ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fizik tedavi; kişilerin eklem bölgelerinde oluşan, hareketlerin kısıtlanmasına neden olan kas ve iskelet bozukluklarının tümünü tedavi etmek için uygulanan tedavi yöntemleridir.

Devamı

Ortopedik rehabilitasyon nedir?
Ortopedik rehabilitasyon nedir?

Tıp biliminin, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon branşında özelleştirilmiş bir alt dal uygulaması olup, kas ve iskelet sistemindeki pek çok rahatsızlığın tedavisinde tetkiklere dayalı tedavi seçenekleri sunar.

Devamı

Redcord Egzersizleri Nedir?
Redcord Egzersizleri Nedir?

Kilitlenen kas yapılarının, fonksiyonel anlamda güçlendirilmesi terapisidir.

Devamı

Kemik Erimesi Gençlerde Görülebilir Mi?
Kemik Erimesi Gençlerde Görülebilir Mi?

Kemik erimesi bir diğer adı ile Osteoporoz vücut çok fazla kemik kaybına uğradığında veya çok az kemik oluşumunda ortaya çıkan kemik hastalığıdır.

Devamı

Romatizmal Hastalıkların Rehabilitasyonu
Romatizmal Hastalıkların Rehabilitasyonu

Romatizmal hastalıklar eklem ve kas yapılarınızı etkileyerek yaşam kalitenizi düşürür. Bazıları, örneğin; osteoartrit; yıpranma ve aşınmanın bir sonucudur. Diğer görülenleri; romatoid artrit ise; bağışıklık sisteminin problemidir.

Devamı

Geriatrik Rehabilitasyon
Geriatrik Rehabilitasyon

Yaşlanma süreci, kaçınılamaz ve ertelenemez bir süreçtir.

Devamı

Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!
Kalça Çıkıklığında Ultrasonografi ile Erken Teşhis!

Kalça çıkıklığının fark edilmesi günümüz teknolojisi ile artık daha kolay.

Devamı

Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi!
Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi!

Skolyoz ameliyat olmadan düzelme ihtimali olan bir hastalıktır.

Devamı

Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)
Lipödem Nedir? (Ağrılı Selülit)

Lipödem, özellikle kadınları etkileyen bir cilt ve yağ dokusu hastalığıdır.

Devamı