Meme Onarımı Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Meme onarımı nedir? Kimlere yapılabilir?
Meme kanserine yakalanan kadınların büyük bir çoğunluğu; ne yazık ki tedavide, kadın kimliğinin getirdiği önemli ögelerden olan memelerini veya bir bölümünü kaybedebilmekteydi. Ancak günümüzün ilerleyen tıbbı ve teknolojileri sayesinde “meme onarım cerrahisiyle” meme kaybı yaşanmadan da meme kanseri tedavi edilebiliyor!
Meme koruyucu tedaviler öne çıktı!
Meme kanserine yakalanan kadın, hem rahatsızlığının getirdiği yıpratıcı durumla hem de kadın kimliğinin ve dış görünüşünün önemli bir öğesinin ameliyatla bozulacağı, hatta memesini kaybedeceği gerçeğiyle başa çıkmak zorunda kalır. Bu durum kadının psikososyal ve hatta cinsel yaşantısında önemli olumsuzluklara neden olur. Fiziksel görünümde ortaya çıkabilecek bozuklukların getirdiği kaygılar, kadının kanser olgusuyla mücadelesini de kötü yönde etkileyebilir. Bu durum, meme varlığı olgusunu koruyabilmek için “Meme onarım cerrahisi” alanının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Meme onarım cerrahisi, meme kanseri tedavisi sırasında plastik cerrahi ilkelerinin uygulandığı cerrahi yöntemdir. Amaç meme bütünlüğünü ve şeklini mümkün olduğunca korumak ve gerekirse yeniden benzer bir meme oluşturulmasını sağlamaktır. Meme kanseri tedavisinde eskiden uygulanan, meme dokusunun tamamen alınması yerine, günümüzde daha sınırlı, meme koruyucu cerrahi teknikler ön plana çıkmıştır.
Onkoplastik meme cerrahisi ne için kullanılır?
- Meme biyopsisi sırasında ortaya çıkabilecek şekil bozukluğunu engellenmesi ve düzeltiminde
- Meme kanseri ameliyatında cilt ve doku kesilerinin planlamasında
- İyi huylu meme tümörlerinin çıkarılması sonrası oluşabilecek deformitelerin düzeltilmesinde
- Meme kanseri ameliyatı sonrası meme deformitesini düzeltmek ve gerekirse yeniden meme dokusu yapımında
- Meme kanseri bulunan kadınlarda, geniş meme dokusu çıkarıldığında açık yaranın başka dokularla kapatılmasında
- Meme kanseri ameliyatı sırasında diğer memeye dikleştirme ya da küçültme ameliyatı uygulanarak simetri sağlamada
- Yüksek meme kanseri riski bulunan kadınlarda, koruyucu amaçlı mastektomi (meme dokusunun alınması) ameliyatı sonrası yeni meme yapımında
- Meme onarımının gerekirse ikinci seansında meme başı ve çevresi (areola) oluşturulmasında
Meme onarımı için kimler uygun adaydır?
Kanser tedavisi ya da travma (yanık v.b.) nedeniyle meme bütünlüğü bozulmuş, genel sağlık durumu ameliyat için uygun olan herkese meme onarımı yapılabilir. Mastektomi yapılmış hastaların büyük çoğunluğunda meme onarımı için tıbbi bir engel yoktur. Farklı hastalara farklı yöntemler uygulanarak daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Benzer Yazılar
Kişiler kan tahlili yaptırdıklarında, zaman zaman kreatinin kelimesini görmektedirler. Bu kan testi sonuçlarından, kişinin sahip olduğu kas miktarını ve böbreklerinin sağlıklı olup olmadığı öğrenilebilmektedir. Kreatinin seviyesine kan testlerinin haricinde idrar numuneleri ile de bakılabilmektedir.
Yapılan araştırmalar ile erişkinlerin yaklaşık olarak %33’ünde hipertansiyon rahatsızlığının olduğu kanıtlanmıştır.
Ailecek yapılan piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına pek bilinmeyen bir zararı var!
İdrardan kan gelmesi olarak bilinen hematüri, pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok ciddi sorunların işaretçisi olabileceğinden dolayı bir kez görülmesi durumunda bile uzman hekime başvurulmalıdır.
Kolon (kalın bağırsak) ve rektumdan (makat) köken alan kanserlere, kolorektal kanser denilmektedir. Kolorektal kanserler ülkemizde en sık görülen 3. kanser türüdür.
Karın içerisinde bulunan organları saran bir zar vardır. Burada bulunan destek dokuların
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri boğazımızdan mideye kadar giden yemek borusunda
Meme kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir!