Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği nedir?

Suçiçeği genellikle bir çocukluk çağında görülen ve varicella zoster virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır.  Kuluçka süresi yaklaşık olarak 10-20 gün arasındadır. Vücutta çıkan içi su dolu kırmızı döküntüler, halsizlik ve ateşi de beraberinde getirir. Kabarcıklar içerisindeki su 12-24 saatte kabuk bağlayarak dökülür ve yenileri çıkmaya başlar. Bu kabarcıklar; yüz, saç araları, bacaklarda daha az görülürken, gövde de daha fazladır. Kaşıntı yapan kabarcıklar, patlatılırsa vücutta iz kalabilir; hatta enfeksiyon bile kapılabilir. Kaşımaktan kaçınmanız gerekir. Küçük yaşlarda suçiçeği geçirmemiş olan kişilerin, ileri yaşlarında bu hastalık daha ağır gerçekleşebilir.

Suçiçeği bulaşıcı bir hastalıktır ve virüslü bir kişiyle temasla ya da hava yoluyla bulaşır. Bulaşıcılık süresi döküntüler çıkmadan 1-2 gün önce başlar ve bütün döküntüler kabuklanana kadar devam eder. Virüsü taşıyan bir kişiyle aynı odada bulunmak, kabarcıklara dokunmak hastalığın bulaşmasına sebep olur.

Suçiçeği hastalarında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Çok sıcak ortamda bulundurmayın; Suçiçeğine yakalanan çocuğun çok sıcak ortamda bulunmamasında fayda vardır. Fazla sıcak, terlemeye sebep olacağı için bu durum kaşıntıyı arttırır.

Kaşımamaya özen gösterin; Suçiçeğinde ortaya çıkan döküntüler kaşıntıya sebep olur ancak döküntülerin kaşınması patlamaya sebep olacağından tehlikelidir. Doktorunuzun önereceği kaşıntı önleyici losyonlar ya da ilaçlar kullanarak kaşıntıyı engelleyebilirsiniz.

Hafif duşlar alınmalıdır; Suçiçeğinde görülen kaşınmayı engellemek ve hastayı serin tutmak için hafif sabunlayarak duş aldırmak önemlidir. Böylece hijyen de sağlanmış olur.

Aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır; Suçiçeğine yakalanan çocuklara asla aspirin verilmemelidir. Aspirin kullanılması, reye sendromu ortaya çıkmasına sebep olabilir.  Reye sendromu, karaciğer yağlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan ciddi bir fonksiyon kaybı meydana getirir. Bu ciddi hastalık karaciğer ve beyine zarar verebilir. Ağrı ve ateşi kontrol altına almak istiyorsanız doktorunuzun önereceği ilaçları kullanabilirsiniz.

Suçiçeği aşısını kimler yaptırmalıdır?

12-18 ay arası tüm bebekler, suçiçeği aşısı yapılmamış ve hastalığa yakalanmamış olan daha büyük çocuklar, suçiçeği bulaşma riski yüksek ve hastalığı daha önce geçirmemiş olan yetişkinler ve ergenlik çağındaki çocuklar mutlaka suçiçeği aşısı olmalıdır.

 

 

Benzer Yazılar

Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!
Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!

Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.

Devamı

Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!
Bebek ve Çocuklar İçin Güvenli Ev Kılavuzu!

Evin düzeni bebeğe göre ayarlanmalı

Devamı

Ailelerin Bebek Gelişimi ile İlgili Bilmesi Gerekenler
Ailelerin Bebek Gelişimi ile İlgili Bilmesi Gerekenler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, ailelerin bebek gelişimi ile ilgili bilmesi gerekenleri anlattı.

Devamı

Çocuklarda Hangi Durumlarda Romatizmal Hastalıklardan Endişe Edilir?
Çocuklarda Hangi Durumlarda Romatizmal Hastalıklardan Endişe Edilir?

Çocuk ramotolojisi, 0-18 yaş aralığında bulunan bireylerin romatizmal hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Devamı

Doğru Ayakkabı Mutlu Çocuk!
Doğru Ayakkabı Mutlu Çocuk!

Doğru ayakkabı ile çocuğunuzun ayak sağlığını koruyarak, sakatlanma riskini de en aza indirebilmeniz mümkün.

Devamı

Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?
Yenidoğan Bebeklerde Emzirme Nasıl Olmalıdır?

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, emzirme ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Devamı

Lenf Hastalıkları Nelerdir?
Lenf Hastalıkları Nelerdir?

Lenf sistemi; lenf damarları, lenf bezleri, lenf sıvısı ve lenf hücrelerinden oluşan, doku ve organları kapsayan bir ağdır. Lenf sistemi; vücudun toksinlerden, atıklardan ve diğer zararlı materyallerden arınmasına yardımcı olur.

Devamı

Kawasaki Hastalığına Dikkat!
Kawasaki Hastalığına Dikkat!

Kawasaki hastalığı, ilk kez 1967 yılında Japonya’da genç bir doktor, Tomisaku Kawasaki tarafından keşfedildi. Başta Japonya olmak üzere hastalık en sık Asya ülkelerinde görülmektedir.

Devamı

Özellikle 3-6 Yaş Arasında Görülen Krup Sendromu
Özellikle 3-6 Yaş Arasında Görülen Krup Sendromu

Krup sendromu özellikle 3 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Tedavi edilmemesi durumunda alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. En sık bilinen sebebi, boğazdan başlayan; gırtlağa, soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır.

Devamı

Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?
Çocuklarda Boyun Eğrilikleri Neden Olur?

Eğer hemen fark ettiyseniz; doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz.

Devamı