Bize Sorun

Aşağıdaki formu doldurarak bilgi talep edebilirsiniz.

7/24 Yanınızdayız

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği Nedir?

Suçiçeği nedir?

Suçiçeği genellikle bir çocukluk çağında görülen ve varicella zoster virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır.  Kuluçka süresi yaklaşık olarak 10-20 gün arasındadır. Vücutta çıkan içi su dolu kırmızı döküntüler, halsizlik ve ateşi de beraberinde getirir. Kabarcıklar içerisindeki su 12-24 saatte kabuk bağlayarak dökülür ve yenileri çıkmaya başlar. Bu kabarcıklar; yüz, saç araları, bacaklarda daha az görülürken, gövde de daha fazladır. Kaşıntı yapan kabarcıklar, patlatılırsa vücutta iz kalabilir; hatta enfeksiyon bile kapılabilir. Kaşımaktan kaçınmanız gerekir. Küçük yaşlarda suçiçeği geçirmemiş olan kişilerin, ileri yaşlarında bu hastalık daha ağır gerçekleşebilir.

Suçiçeği bulaşıcı bir hastalıktır ve virüslü bir kişiyle temasla ya da hava yoluyla bulaşır. Bulaşıcılık süresi döküntüler çıkmadan 1-2 gün önce başlar ve bütün döküntüler kabuklanana kadar devam eder. Virüsü taşıyan bir kişiyle aynı odada bulunmak, kabarcıklara dokunmak hastalığın bulaşmasına sebep olur.

Suçiçeği hastalarında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Çok sıcak ortamda bulundurmayın; Suçiçeğine yakalanan çocuğun çok sıcak ortamda bulunmamasında fayda vardır. Fazla sıcak, terlemeye sebep olacağı için bu durum kaşıntıyı arttırır.

Kaşımamaya özen gösterin; Suçiçeğinde ortaya çıkan döküntüler kaşıntıya sebep olur ancak döküntülerin kaşınması patlamaya sebep olacağından tehlikelidir. Doktorunuzun önereceği kaşıntı önleyici losyonlar ya da ilaçlar kullanarak kaşıntıyı engelleyebilirsiniz.

Hafif duşlar alınmalıdır; Suçiçeğinde görülen kaşınmayı engellemek ve hastayı serin tutmak için hafif sabunlayarak duş aldırmak önemlidir. Böylece hijyen de sağlanmış olur.

Aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır; Suçiçeğine yakalanan çocuklara asla aspirin verilmemelidir. Aspirin kullanılması, reye sendromu ortaya çıkmasına sebep olabilir.  Reye sendromu, karaciğer yağlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan ciddi bir fonksiyon kaybı meydana getirir. Bu ciddi hastalık karaciğer ve beyine zarar verebilir. Ağrı ve ateşi kontrol altına almak istiyorsanız doktorunuzun önereceği ilaçları kullanabilirsiniz.

Suçiçeği aşısını kimler yaptırmalıdır?

12-18 ay arası tüm bebekler, suçiçeği aşısı yapılmamış ve hastalığa yakalanmamış olan daha büyük çocuklar, suçiçeği bulaşma riski yüksek ve hastalığı daha önce geçirmemiş olan yetişkinler ve ergenlik çağındaki çocuklar mutlaka suçiçeği aşısı olmalıdır.

 

 

Benzer Yazılar

Çocuklarda İlk 2 Yaşta Sağlıklı Beslenme
Çocuklarda İlk 2 Yaşta Sağlıklı Beslenme

Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmeyi, 6. aydan itibaren anne sütüyle birlikte tamamlayıcı beslenmeye başlanmasını önermektedir.

Devamı

Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Ne Yapar?
Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Ne Yapar?

Çocuk Endokrinoloji uzmanı genel olarak; çocukluk ve ergenlik döneminde gelişen hormon bozuklukları ile ilgilenir. Çocuğun büyümesini, ergenliğin normal zamanda ortaya çıkması ve sağlıklı sürdürülmesini, son olarak ise erişkin döneme güvenli bir şekilde geçişini izler.

Devamı

Kızamık Nedir?
Kızamık Nedir?

Kızamık veya diğer bir adıyla rubeola, özel bir virüsle meydana gelen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Devamı

Çocuklar İçin Bronşiolit Mevsimi!
Çocuklar İçin Bronşiolit Mevsimi!

Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı doktorlarımız uyarıyor!

Devamı

12 Aylık Bebeklerin Gelişimi Nasıl Olur?
12 Aylık Bebeklerin Gelişimi Nasıl Olur?

Neredeyse bir yaşına girecek bebeğinizin artık çevresine daha ilgili olduğunu ve birçok şeyi anlamlandırmaya çalışmaya başladığını görebilirsiniz.

Devamı

Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir.

Devamı

Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!
Kalp Romatizması Hakkında Merak Edilenler!

Kalp romatizması, üst solunum yollarında görülen hastalıklardan sonra eklemlerde oluşan

Devamı

Hamileyken Emzirebilir Miyim?
Hamileyken Emzirebilir Miyim?

Henüz bebeğini emzirirken tekrar hamile olduğunu öğrenen birçok anne adayının aklına takılan en büyük soru işareti “Hamileyken emzirebilir miyim?” olmaktadır.

Devamı

Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!
Sütüm Gelmiyor Diye Hemen Mamaya Başlamayın!

Sütüm gelmiyor endişesiyle hemen mamaya başlamak doğru değil.

Devamı

Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?
Bademciği Aldırmak Vücutta Herhangi Bir Soruna Neden Olur Mu?

Bademcikler, vücudun bağışıklık sisteminin en önemli parçalarıdır.

Devamı